Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ισραηλινοί καλούν σε μποϊκοτάζ του Φεστιβάλ Ούτι της Ιερουσαλήμ, όπου προγραμματίζεται να παίξουν και μουσικοί από την Ελλάδα

Πηγή: Σύλλογος Ιντιφάντα, 2 Νοεμβρίου 2012

Παραθέτουμε ολόκληρη την έκκληση ισραηλινών πολιτών για μποϊκοτάζ στο Φεστιβάλ Ούτι της Ιερουσαλήμ, όπου μεταξύ άλλων προγραμματίζεται να παίξει ο Ross Daly και άλλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι η Μάρθα Φριντζήλα, μετά από παρόμοια καλέσματα Ισραηλινών αλλά και του Συλλόγου Ιντιφάντα, είχε ακυρώσει τη συμμετοχή της.

 

 

Από Ισραηλινούς πολίτες: Αγαπητοί καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Ούτι, οι Παλαιστίνιοι μουσικόφιλοι δεν επιτρέπεται να παρακολουθήσουν την συναυλία σας στο απαρτχάιντ του Ισραήλ!

Μια έκκληση από Ισραηλινούς πολίτες προς τους μουσικούς που προγραμματίζουν να παίξουν στο Φεστιβάλ Ούτι στην Ιερουσαλήμ, τον Νοέμβριο του 2012.
Αγαπητοί καλλιτέχνες του Φεστιβάλ Ούτι,
Είμαστε μια ομάδα ισραηλινών πολιτών που υποστηρίζουμε το παλαιστινιακό κάλεσμα για Μποϋκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) ενάντια στα ισραηλινά ιδρύματα μέχρι το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις οικουμενικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (1). Είμαστε σίγουροι πως είστε ταλαντούχοι μουσικοί και θα θέλαμε να είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση σας, αλλά αυτή τη στιγμή σας ζητάμε να ξανασκεφτείτε την παρουσία σας στην Ιερουσαλήμ.
Οι προσπάθειες του Ισραήλ να συγκαλύψει συστηματικά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επί δεκαετίες καταδυνάστευση των Παλαιστινίων, βασίζονται κυρίως στην ικανότητα του να διατηρεί μια προοδευτική και δημοκρατική εικόνα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Το Ισραήλ συχνά προωθεί τον εαυτό του ως «τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή». Ωστόσο, οι πολιτικές του ισραηλινού απαρτχάιντ υιοθετούνται ακόμα και σε πράγματα φαινομενικά ξέγνοιαστα και χαρούμενα, όπως είναι μια μουσική εκδήλωση: οι Παλαιστίνιοι θαυμαστές της μουσικής σας που ζουν στη Δυτική Όχθη, σε έδαφος που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του Ισραήλ, βρίσκονται υπό στρατιωτικό νόμο και δεν θα τους επιτραπεί να έρθουν στην Ιερουσαλήμ και να χαρούν την παράσταση και το ίδιο συμβαίνει στους Παλαιστίνιους που ζουν στην Γάζα υπό ισραηλινό αποκλεισμό.
Ο παλαιστινιακός λαός στερείται μερικές από τις πιο στοιχειώδεις ελευθερίες: την ελευθερία κίνησης, την ελεύθερη πρόσβαση στα κλεμμένα χωράφια τους και την ελευθερία να διαδηλώνουν χωρίς να απειλείται η ζωή τους: όταν διαδηλώνουν ενάντια στην ισραηλινή κυβέρνηση, έρχονται αντιμέτωποι με βίαιη μεταχείριση (2). Οι συγγενείς τους στη Λωρίδα της Γάζας (το 44% είναι παιδιά κάτω από 14 χρονών) ζουν κάτω από απάνθρωπο αποκλεισμό που περιορίζει τις απαιτούμενες ποσότητες τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και υλικών κατασκευής (3). Στην γειτονιά Σιλουάν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, 10 λεπτά από το σημείο που έχει προγραμματιστεί να παίξετε, απαγάγουν παιδιά από τα σπίτια τους σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τους περνάνε από βίαιη αστυνομική ανάκριση (4).
Το παλαιστινιακό κάλεσμα για μποϋκοτάζ εκδόθηκε από 170 παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από πρόσφυγες της διασποράς, πολίτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης που βρίσκεται υπό κατοχή. Δεν αφορά μποϋκοτάζ σε άτομα, αλλά σε ιδρύματα. Μουσικοί και καλλιτέχνες που συναινούν με το κάλεσμα των καταπιεσμένων, έχουν ανταποκριθεί στην αρχική έκκληση του καταπιεσμένου λαού που ζει υπό ισραηλινή κατοχή.
Έχετε την ευκαιρία να σταθείτε στο πλευρό των καταπιεσμένων. Σας παρακαλούμε να μην περάσετε την διαχωριστική γραμμή του μη βίαιου αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απελευθέρωση. Σας παρακαλούμε να μην συμβάλετε στην ομαλοποίηση των καθημερινών πολιτικών απαρτχάιντ.
Σας ζητάμε να μην παίξετε στο απαρτχάιντ του Ισραήλ, μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να σταματήσει την βίαιη κατοχή, να αναγνωρίσει την ισότητα των Παλαιστινίων πολιτών και να σεβαστεί τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ειλικρινά,
BOYCOTT! Supporting the Palestinian BDS Call from Within
[1] BOYCOTT! Supporting the Palestinian BDS Call from Within, http://www.boycottisrael.info/
[2] Να σταθούμε στο πλευρό της Shireen Al-Araj και στον θαρραλέο λαό του Al-Walaja :    http://mondoweiss.net/2011/07/lets-stand-with-shireen-al-araj-and-the-courageous-people-of-al-walaja.html
[3] Οι ρεπόρτερ του Guardian βλέπουν από πρώτο χέρι τις προσπάθειες των Ισραηλινών  να εμποδίσουν τους ψαράδες στη Γάζα: http://www.guardian.co.uk/world/video/2011/jul/24/gaza-fishermen-israel-palestinians-video?intcmp=239     
[4] Παιδί συλλαμβάνεται στο Σιλουάν :  http://www.btselem.org/video/2011/05/child-arrest-silwan