Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Έκκληση για την ζωή του Mahmoud Sarsak

Πηγή: www.stopthewall.org 24 Μαΐου 2012 

Ο αδερφός και γιος μας, Mahmoud Sarsak, είναι 25 χρονών, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από τον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στην Λωρίδα της Γάζας. Σήμερα διανύει την 67η ημέρα απεργίας πείνας.

Σας ζητάμε να στηρίξετε τον Mahmoud και το αίτημα του για δίκαιη μεταχείριση. Η φωνή σας μπορεί να συνεισφέρει στο να σωθεί η ζωή του και να επιτευχθεί μια μικρή νίκη ενάντια στην αδικία.

Ο Mahmoud κρατείται στις φυλακές από το Ισραήλ τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την σύλληψη του από τον ισραηλινό στρατό στις 22 Ιουλίου 2009 στο σημείο ελέγχου του Ερέζ, στη Γάζα, ενώ πήγαινε να συναντήσει την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης και να δώσει έναν αγώνα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα, στην Δυτική Όχθη.

 Μετά την σύλληψη του, μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ασκελόν όπου και ανακρίθηκε για 30 ημέρες, προτού εκδώσουν την εντολή για διοικητική κράτηση, στις 23 Αυγούστου 2009, σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία περί «παράνομων μαχητών». Το Addameer, η ομάδα για την στήριξη των κρατουμένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι «στην πράξη, ο νόμος περί παράνομων μαχητών παρέχει λιγότερη προστασία για τους κρατουμένους από αυτά τα έστω και λίγα που δικαιούνται σύμφωνα με τις διαταγές διοικητικής κράτησης στην Δυτική Όχθη» κι επιτρέπει στο ισραηλινό κράτος να φυλακίζει τους Παλαιστίνιους της Γάζας για απροσδιόριστο διάστημα χωρίς κατηγορίες ή δίκη.

Ο Mahmoud ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 19 Μαρτίου 2012 για να διαμαρτυρηθεί που κρατείται χωρίς κατηγορίες ή δίκη, απαιτώντας να ενημερωθεί για τους λόγους της τριετούς κράτησης του και ζητάει να του επιτραπεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καθώς είναι το πιο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας, μεταφέρθηκε στην φυλακή Ναγκάμπ στις 8 Απριλίου και μετά μεταφέρθηκε στην απομόνωση στην φυλακή Εσέλ. Στις 16 Απριλίου μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό νοσοκομείο της Ράμλα λόγω της φθίνουσας πορείας της υγείας του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 67η ημέρα απεργίας πείνας, ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεθάνει.

Είναι ένας από τους 4.400 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές σε παραβίαση των άρθρων 49 και 76 της 4ης Συνθήκης της Γενεύης, που απαγορεύουν την μεταφορά των κατεχόμενων λαών (Παλαιστίνιοι) σε εδάφη του κατακτητή (Ισραήλ). Σοβαρές παραβάσεις αυτών των άρθρων θεωρούνται εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Για μας είναι απαράδεκτο να βλέπουμε πως το Ισραήλ επιλέχτηκε να φιλοξενήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελπίδων UEFA για το 2013 και πρόκειται να συμμετάσχει στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, ενώ έχουν γίνει ρουτίνα οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι φυλακίσεις και οι σκοτωμοί Παλαιστινίων, ανάμεσα τους και αθλητών, χωρίς συνέπειες. Το παιχνίδι δεν είναι δίκαιο. Ο αθλητικός κόσμος πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη του.

Ως οικογένεια του Mahmoud, καλούμε όλους τους ανθρώπους με συνείδηση να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του, να πιέσουν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να αναγκάσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμένα, ζητάμε από τους ποδοσφαιριστές και τους αθλητές να μιλήσουν σε υποστήριξη του Mahmoud. Να μην παραμείνουν σιωπηλοί την ώρα που το Ισραήλ, με βίαιο και αυθαίρετο τρόπο έχει καταστρέψει τις προσδοκίες ενός ανερχόμενου αθλητή ενώ κρατάει χιλιάδες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές του. Ζητούμε από τις αθλητικές ομάδες και τις αντιρατσιστικές ομάδες οπαδών να οργανωθούν σε υποστήριξη του Mahmoud και όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων. Η φωνή σας μπορεί να συνεισφέρει στο να σωθεί η ζωή του και να επιτευχθεί μια μικρή νίκη ενάντια στην αδικία.

Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε τα ισραηλινά εγκλήματα που διαπράττονται σε καθεστώς ατιμωρησίας και να απαιτήσουμε την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων που κρατούνται παράνομα από το Ισραήλ, ανάμεσα στους και τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, που μαζί με τον αγαπημένο μας Mahmoud, συνεχίζουν την απεργία πείνας για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους.

Mahmoud Kamel Muhammad Sarsak
Πατέρας του Mahmoud