Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το PFLP καταγγέλλει τις οικονομικές πολιτικές της ΠΑ και κάνει λόγο για στήριξη των λαϊκών στρωμάτων και ανάπτυξη

Πηγή: http://pflp.ps/english 22 Ιανουαρίου 2012

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εξέδωσε στις 19 Ιανουαρίου μια ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει τις οικονομικές πολιτικές της ΠΑ που ανεβάζουν τον πληθωρισμό και οδηγούν στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, του νερού και του ηλεκτρικού, χειροτερεύοντας τις οικονομικές συνθήκες της μεγάλης πλειοψηφίας του παλαιστινιακού λαού της Δυτικής Όχθης. Απαιτεί να ληφθούν μέτρα προστασίας και υποστήριξης για τους Παλαιστίνιους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και λέει όχι στα ψευδή οράματα για οικονομίες των αγορών υπό κατοχή.

Το PFLP λέει πως οι πολιτικές της κυβέρνησης Φαγιάντ, σε συνεννόηση με τους διεθνείς χορηγούς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ευθύνονται μαζί με την σιωνιστική κατοχή για τον αφανισμό του δημόσιου χρήματος, την αύξηση της ανεργίας και την αυξανόμενη φτώχεια. Τόνισε πως το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλων απαραίτητων υπηρεσιών, αυξάνεται ραγδαία.

Το PFLP ρίχνει το φταίξιμο για την οικονομική κρίση στην κυβέρνηση Φαγιάντ, η οποία ευνοεί μόνο τους πλούσιους και στην θεμελιώδη κρίση της ΠΑ – στη βάση του Οικονομικού Πρωτοκόλλου των Παρισίων και των Συμφωνιών του Όσλο που απαιτούν από την ΠΑ να λειτουργεί ως το υποταγμένο χέρι της κατοχής τόσο σε οικονομικά θέματα όσο και σε θέματα πολιτικά και ασφάλειας.

Το PFLP επισύρει την προσοχή ενάντια στην συνεχιζόμενη υιοθέτηση εισαγόμενων οικονομικών πολιτικών χωρίς καμία σύνδεση στην παλαιστινιακή οικονομική πραγματικότητα – ή την πολιτική πραγματικότητα υπό την κατοχή. Είναι επείγον, λέει το Μέτωπο, να αφήσουμε πίσω τις ψευδαισθήσεις για την οικονομία των αγορών κάτω από την κατοχή και αντί αυτού να αναπτύξουμε μια εθνική οικονομική πολιτική που θα βασίζεται στην ανάπτυξη, προστατεύοντας τον λαό. Να προστατέψουμε και να στηρίξουμε τους φυσικούς πόρους όπως το έδαφος και το νερό και να παράσχουμε ένα επίπεδο κοινωνικής προστασίας και πραγματικών ελαφρύνσεων, προστατεύοντας τα λαϊκά παλαιστινιακά στρώματα από την φτωχοποίηση. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο να μπει ένα τέρμα στις παρεμβολές, τον εκβιασμό και την εξωτερική πολιτική και οικονομική πίεση που έχει στόχο να κάμψει και να μειώσει την παλαιστινιακή εθνική αποφασιστικότητα και τη σύγκρουση με την κατοχή, λέει το Μέτωπο.

Όσο οι Συμφωνίες του Όσλο και το Οικονομικό Πρωτόκολλο των Παρισίων υπαγορεύουν την παλαιστινιακή οικονομική πολιτική, η οικονομία της Παλαιστίνης δεν θα μπορέσει να σπάσει το status quo, που από συστάσεως της ελέγχεται από εξωτερικούς πολιτικούς παράγοντες – πρώτα από την κατοχή και μετά από τους Δυτικούς χρηματομεσίτες και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – και θα παρακμάζει όλο ένα και περισσότερο μες στην αστάθεια και τους πολιτικούς εκβιασμούς. Η ΠΑ λειτουργεί ως μάνατζερ στη κατοχή, αφού υπάρχει στη βάση των Συμφωνιών του Όσλο, λέει το Μέτωπο.

Το Μέτωπο απαίτησε μια πλήρης και ουσιαστική πολιτική, οικονομική, κοινωνική αναθεώρηση αυτών των πολιτικών που θα βάλει ένα τέρμα στην εποχή του Όσλο και θα υπερασπιστεί την παλαιστινιακή κοινωνία από τις εντολές αυτών των συμφωνιών που έχουν φυλακίσει και σκοτώσει Παλαιστίνιους και υποβάθμισαν την παλαιστινιακή οικονομία. Είναι καιρός, λέει το Μέτωπο, να χτίσουμε στη βάση της εθνικής και κοινωνικής αποφασιστικότητας και να εξομοιώσουμε τις πολιτισμικές αξίες και εθνικές παραδόσεις των Παλαιστινίων αντί του καταναλωτισμού, της απληστίας, της εκμετάλλευσης και του καπιταλισμού που εξομοιώνει την πρωτόγονη κουλτούρα του νεοφιλελευθερισμού και της κατοχής που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, συνθλίβει τους φτωχούς, βαθαίνει τη φτώχεια, περιθωριοποιεί τις αγροτικές περιοχές και τους προσφυγικούς καταυλισμούς. Επιπλέον το PFLP είπε ότι η ΠΑ πρέπει να σταματήσει άμεσα να ξοδεύει τους φυσικούς πόρους του παλαιστινιακού λαού σε πανάκριβες υπηρεσίες ασφαλείας που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κατοχής.

Το Μέτωπο τονίζει ότι μια νέα εθνική στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει τον παλαιστινιακό λαό όπου κι αν βρίσκεται – στην Παλαιστίνη, στους καταυλισμούς, στην εξορία και τη διασπορά- που υποστηρίζει την αποφασιστικότητα, τις ποικίλες μορφές αντίστασης, την εθνική δημοκρατία και την οργάνωση και τον αγώνα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, λέγοντας πως αυτή είναι η μόνη καθαρή εναλλακτική στο απατηλό μονοπάτι των διαπραγματεύσεων, με σκοπό να απελευθερωθούν τα αραβικά εδάφη και να κερδηθεί η εφαρμογή των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού για επιστροφή, αυτοδιάθεση και κυριαρχία.