Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο Marwan Barghuti απαιτεί σύνορα στα όρια του 1967

Πηγή: http://www.israeli-occupation.org/ 25 Ιανουαρίου 2012

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα σταματήσει μόνο όταν το Ισραήλ αποσυρθεί στο σύνορα του 1967 και ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος, είπε την προηγούμενη Τετάρτη ο φυλακισμένος ηγέτης της Φατάχ σε μια σπάνια εμφάνιση του στο δικαστήριο: «η σύγκρουση θα σταματήσει τη στιγμή που τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή, αποσυρθούν στα σύνορα του 1967 και δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος», είπε στα εβραϊκά στο Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ.

Ο Barghuti, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την συμμετοχή του σε πολλές θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, καλέστηκε για να καταθέσει στην εκδίκαση μιας πολιτικής αγωγής των ΗΠΑ κατά της παλαιστινιακής ηγεσίας για την αιματοχυσία στη διάρκεια της 2ης Ιντιφάντα (2000-2005).

Όταν μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Φατάχ, σηκώθηκε όρθιος και σχημάτισε με τα δάκτυλα του το σήμα της νίκης. «Καλώ τον σπουδαίο παλαιστινιακό λαό να αγκαλιάσει την ενότητα και την συναίνεση και να εδραιώσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να αγκαλιάσει επίσης την λαϊκή, ειρηνική αντίσταση για να τερματιστεί η κατοχή», είπε στα Αραβικά.

Οι αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις Χαμάς και Φατάχ δεσμεύτηκαν πέρσι να προχωρήσουν γρήγορα σε εκλογές και να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας σύμφωνα με τους όρους της συμφιλίωσης, που ωστόσο πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν.

«Η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να τερματιστεί η κατοχή» είπε και χαιρέτησε όσους βρίσκονταν πίσω από τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Τυνησία και τη Λιβύη, όπως και στην Αίγυπτο όπου την Πέμπτη ήταν η πρώτη επέτειος από την έναρξη της επανάστασης.

«Δεν αναγνωρίζω αυτό το δικαστήριο», φώναξε ο Barghouti την ώρα που τον οδηγούσαν έξω από το κτίριο. «Καλώ τον παλαιστινιακό λαό να συνεχίσει τον λαϊκό του αγώνα».

Πριν μπει ο Barghuti στην αίθουσα, ο δικηγόρος του Elias Sabbagh είχε πει στους δικαστές ότι δεν θα κατέθετε. «Πρόκειται για μήνυση των ΗΠΑ κατά της Παλαιστινιακής Αρχής και όχι κατά του κ. Barghuti. Ο κος Barghuti δεν εμπλέκεται στην αγωγή και δεν πρόκειται να καταθέσει τίποτα για την υπόθεση αυτή ή για οποιαδήποτε άλλη….Η υπόθεση αφορά την PLO και την ΠΑ. Έφεραν τον κ. Barghuti ως μάρτυρα γιατί ήταν τότε στη ΠΑ και αρνείται να μιλήσει στο δικαστήριο γι’ αυτό το θέμα».

Ως πρόσωπο με ισχυρή επιρροή και ευρεία υποστήριξη ανάμεσα στο κοινό της Παλαιστίνης, ο Barghuti είναι γνωστός για την πορεία του ως ακτιβιστής και την στήριξη του στην ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο στη δεκαετία του ’90. Όμως το Ισραήλ τον έχει κατηγορήσει ότι οργάνωσε την δεύτερη ιντιφάντα ή την παλαιστινιακή εξέγερση, που ξέσπασε το 2000.