Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Απεργία φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Bir Zeit: υπεύθυνη η ΠΑ για την οικονομική κρίση

Πηγή: http://pflp.ps/english/ 22 Ιανουαρίου 2012

Ο Δημοκρατικός Πόλος, η προοδευτική φοιτητική συμμαχία του Πανεπιστημίου Bir Zeit, κατήγγειλε τα χωρίς προηγούμενο μέτρα που πήρε η διοίκηση του πανεπιστημίου από τις 19 Ιανουαρίου 2012 για να σπάσει την ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία που είχαν οργανώσει ακτιβιστές φοιτητές και καλούσαν σε μειώσεις των διδάκτρων και λοιπών χρεώσεων.

Ο Δημοκρατικός Πόλος λέει πως ο σκοπός της καθιστικής διαμαρτυρίας που έγινε στο γραφείο το Προέδρου και στον προαύλιο χώρο, ήταν να ασκηθεί πίεση στο πανεπιστήμιο για να επιλύσει την σοβαρή οικονομική κρίση των φοιτητών που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα αυξανόμενα δίδακτρα και να θέσει επιπλέον ακαδημαϊκά αιτήματα.

Οι πύλες του πανεπιστημίου ήταν κλειστές για να εμποδίσουν την είσοδο και την έξοδο των φοιτητών και οι υπάλληλοι δεν επέτρεψαν να μπουν στο χώρο κουβέρτες και στρώματα για τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές. Ο Δημοκρατικός Πόλος λέει πως αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και καταπατάνε το δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνουν ειρηνικές διαμαρτυρίες για να πετύχουν τα δίκαια αιτήματα τους.

Ο Δημοκρατικός Πόλος ενθάρρυνε την συνέχιση της καθιστικής διαμαρτυρίας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φοιτητών, τονίζοντας την πρωτοβουλία της Ένωσης Προσωπικού να σεβαστεί την διαμαρτυρία και τα αιτήματα των φοιτητών. Με σεβασμό στα συνδικαλιστικά δικαιώματα στο πανεπιστήμιο, ο Δημοκρατικός Πόλος απορρίπτει οποιαδήποτε προκατάληψη ενάντια στα εργατικά συνδικάτα, λέγοντας πως τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν κόκκινη γραμμή.

Απορρίπτει την απόφαση του πανεπιστημίου να αναστείλει τα μαθήματα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, λέγοντας πως αυτή η πράξη δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του πανεπιστημίου ή με τις ελευθερίες των φοιτητών και πως όλα τα φοιτητικά μπλοκ πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο πανεπιστήμιο για να αναλάβει την ευθύνη να λύσει τα προβλήματα τους και να δείξει την πρέπουσα προσοχή στα φοιτητικά ζητήματα, που προέρχονται από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της Παλαιστίνης.

Τόνισε επίσης την ευθύνη της ΠΑ στην οικονομική κρίση των πανεπιστημίων, λέγοντας πως ξοδεύει το 40% του προϋπολογισμού της σε υπηρεσίες ασφαλείας άλλα μόνο το 5% στην ανώτατη εκπαίδευση. Η έλλειψη πόρων έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς εξαιτίας της απροθυμίας της ΠΑ να στηρίξει την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει ένα τεράστιο προϋπολογισμό για την ασφάλεια. Ο Δημοκρατικός Πόλος επισημαίνει επίσης ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση και τα κίνητρα κέρδους μέσα στα πανεπιστήμια, για να καλυφθεί η έλλειψη υποστήριξης από την ΠΑ.

Η εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ένα παγκόσμιο δικαίωμα και ιερή αρχή στην Παλαιστίνη που δεν πρέπει να στερείται λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Ο Πόλος ζητάει από την διοίκηση του πανεπιστημίου να υπάρχει δωρεάν εγγραφή για όλους τους φοιτητές χωρίς προκαταβολή των διδάκτρων, να μειωθούν τα δίδακτρα και η συμμετοχή στα έξοδα εγκατάστασης και να παρθούν μέτρα που θα στηρίζουν τους φοιτητές και όχι να φορτώνεται στην πλάτη τους η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο εξαιτίας της ΠΑ.

Κάλεσε την διοίκηση του πανεπιστημίου να παρουσιάσει επίσημα, μπροστά στα ΜΜΕ, τις περικοπές στην χρηματοδότηση του πανεπιστημίου, το ποσοστό χρηματοδότησης που λαμβάνει από την ΠΑ και να κατονομάσει τους παράγοντες που ευθύνονται για την κρίση.

Ο Δημοκρατικός Πόλος είπε πως η διατήρηση των υψηλών στάνταρς στην εκπαίδευση είναι κρίσιμη για το πανεπιστήμιο, οι εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια χρειάζονται αναβάθμιση και τάξεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 40 φοιτητές, για να μπορέσει να διατηρηθεί το εκπαιδευτικό επίπεδό του Bir Zeit.

Είπε επίσης ότι είναι καθήκον του πανεπιστημίου να βρει τρόπο να μειωθούν οι τιμές των δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών, όπως στα βιβλιοπωλεία, τη καφετέρια, τις φωτοτυπίες αλλά και να πληροφορεί τους φοιτητές δίνοντας οικονομικές αναφορές. Ζήτησε ακόμα από το πανεπιστήμιο να βρει εναλλακτικές πολιτικές για να στηρίξει ειδικές περιπτώσεις φοιτητών, όπως φυλακισμένους, πρώην φυλακισμένους και οικογένειες μαρτύρων.