Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Αποσύρεται ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς

Πηγή: http://www.aljazeera.com/news/21 Ιανουαριού 2102

Το Κίνημα των Ισλαμιστών ανακοίνωσε πως ο Khaled Meshaal, αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σκοπεύει να αποσυρθεί μετά από οχτώ χρόνια παραμονής στη θέση αυτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σάββατο «ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου Khaled Meshaal ενημέρωσε το συμβούλιο της Χαμάς ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την αρχηγεία του κινήματος.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς, ζήτησαν από τον Meshaal, 55 χρονών, να ξανασκεφτεί την θέση του και του ζήτησαν να αποφανθεί σχετικά το συμβούλιο, καθώς «δεν πρόκειται για καθαρά προσωπικό ζήτημα».

Ο Meshaal, του οποίου η έδρα είναι κυρίως η Δαμασκός, θα παραμείνει ενεργός στη Χαμάς, «στην υπηρεσία του λαού, του κινήματος και του παλαιστινιακού σκοπού». Το πολιτικό γραφείο της Χαμάς είναι το κυρίαρχο όργανο που λαμβάνει τις αποφάσεις και τα μέλη του εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από το συμβούλιο. Οι επόμενες εκλογές αναμένονται μέσα στη χρονιά.

Ο Fawzi Barhoum, εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς στη Γάζα, επιβεβαίωσε πως το συμβούλιο θα πάρει «την τελική απόφαση» για την αποχώρηση του Khaled Meshaal.

Ο Meshaal βρίσκεται στη Δαμασκό από το 2001, φοβούμενος για την ασφάλεια του και ελπίζει να αποφύγει τους περιορισμούς μετακίνησης του στη Γάζα. Είναι αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2004.

Το Ισραήλ τον κατηγορεί ότι έχει σχεδιάσει πολλές επιθέσεις στις οποίες έχουν σκοτωθεί πολλοί Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες. Το 1997 έγινε στόχος μια αποτυχημένης προσπάθειας δολοφονίας του από την Μοσάντ, ένα γεγονός που διατάραξε τις σχέσεις Ισραήλ-Ιορδανίας. Ο εκλιπών Βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας ανάγκασε το Ισραήλ να δώσει το αντίδοτο στο δηλητήριο που είχε δεχτεί ο Khaled Meshaal και να απελευθερώσει τον ιδρυτή της ομάδας, Ahmed Yassin από την φυλακή.

Η Χαμάς διατηρεί τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, μετά από μια σύντομη σύγκρουση με μαχητές που ήταν πιστοί στο Mahmoud Abbas, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο. Η Χαμάς και η Φατάχ συμφώνησαν σε ένα πλάνο συμφιλίωσης την περασμένη χρονιά, αλλά πρόκειται για μια συμφωνία που δεν έχει βρει καμιά εφαρμογή μέχρι και σήμερα.