Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Η ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO σηματοδοτεί μια νέα στρατηγική αγώνα

Πηγή: www.alternativenews.org 1 Νοεμβρίου 2011

Μόλις ένα μήνα μετά την αίτηση της Παλαιστινιακής Αρχής για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΠΑ κέρδισε την πρώτη της ένταξη ως ισότιμο μέλος σε οργανισμό του ΟΗΕ, στην UNESCO. 107 χώρες ψήφισαν υπέρ της ένταξης, 14 κατά και 52 απείχαν.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που επιστρέφει στους Παλαιστίνιους κάποια από τα δικαιώματα τους», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ryad Al Malki. Πιστεύεται ότι η ΠΑ θα ανακηρύξει μερικά σημαντικά μνημεία, όπως το Al Aqsa, το τζαμί του Αβραάμ, τον Ναό της Γεννήσεως και την παλιά πόλη της Νάμπλους ως αξιοθέατα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Πριν την ψηφοφορία, οι ΗΠΑ απείλησαν ότι θα αποσύρουν την χρηματοδότηση τους προς την UNESCO. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν 70 εκατ. δολάρια τον χρόνο, σχεδόν το 22% του προϋπολογισμού του οργανισμού.

Ο πρώην γερουσιαστής και νυν διευθυντής του Ειδικού Ταμείο του ΟΗΕ, Timothy Wirth επισήμανε ότι η παλαιστινιακή ένταξη στην UNESCO θα μπορούσε να μεταφραστεί σε «απώλεια της αμερικανικής επιρροής στις μεγάλες διεθνείς διαπραγματεύσεις». Ο Timothy Wirth δεν ανησυχούσε μόνο για τις διαπραγματεύσεις μέσα στην UNESCO, αλλά και για τις συνέπειες που πιθανά να αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση αν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Mahmoud Abbas αποφασίσει να καταθέσει αιτήματα για πλήρη ένταξη και σε άλλους οργανισμούς των ΗΕ, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η ΠΑ ήδη μελετάει και ετοιμάζει αιτήσεις για επιπλέον 16 οργανισμούς των ΗΕ.

Δύο νόμοι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, απαγορεύουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να χρηματοδοτεί οργανισμούς των ΗΕ που δέχονται την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος, πριν να υπογραφεί οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Ισραηλινούς. Παραμονές μιας εκλογικής χρονιάς και χωρίς να έχει την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δεν φαίνεται ικανός ή να θέλει να περάσει σχετική τροπολογία, για να αποφύγει μελλοντικά ρήγματα μέσα στις δομές των ΗΕ.

Κι ενώ οι ΗΠΑ παλεύουν με τις δικές τους εσωτερικές πολιτικές, το ισραηλινό κοινοβούλιο επεξεργάζεται το επόμενο βήμα του για να αντιμετωπίσει αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως διπλωματικό πλεονέκτημα των Παλαιστινίων. Υπάρχουν αρκετές επιλογές στο τραπέζι: να σταματήσουν οι ισραηλινές επιχορηγήσεις σε προγράμματα της UNESCO, να εγκαταλείψουν τον οργανισμό ή να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την ΠΑ. Όμως, ότι κι αν αποφασίσουν να κάνουν οι Ισραηλινοί, η ψήφος της UNESCO- και τα σχέδια της ΠΑ να επαναλάβει την κίνηση αυτή και σε άλλους οργανισμούς του ΟΗΕ- δείχνει ότι το παλαιστινιακό ζήτημα θα παραμείνει στην διεθνή ατζέντα.