Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Καταλάβετε την Wall Street, όχι την Παλαιστίνη! Ανήκουμε στο 99% του κόσμου που ζητάει ελευθερία, δικαιοσύνη και ίσα δικαιώματα!

Πηγή: www.bdsmovement.net 14 Οκτωβρίου 2011

«Αν ένας άνθρωπος επιθυμεί να ζήσει μια μέρα, η μοίρα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του.
Και το σκοτάδι πρέπει να σβήσει και οι αλυσίδες πρέπει να σπάσουν».
– Abou-Al-kacem El-Chebbi (Τυνησία)


Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή Μποϋκοτάζ, Από-επένδυσης και Κυρώσεων (BNC), ο μεγαλύτερος συνασπισμός της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών που παλεύει για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, με υπερηφάνεια στέκεται αλληλέγγυα με τα κινήματα που αγωνίζονται για έναν νέο κόσμο στη βάση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της οικονομικής δικαιοσύνης. Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αθήνα, από την Μαδρίτη μέχρι το Σαν Ντιάγκο, από το Μπαχρέιν μέχρι την Ρώμη, όλοι ξέρουν πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός και ότι οι απλοί άνθρωποι μπορούν να τον δημιουργήσουν.

Οι προσδοκίες μας ξεπεράστηκαν, οι αγώνας μας συνέκλιναν. Οι δυνάστες μας, είτε είναι οι άπληστες επιχειρήσεις είτε η στρατιωτική κατοχή, είναι ενωμένοι για να κερδίζουν από τους πολέμους, τις απάτες, την περιβαλλοντική καταστροφή, την καταστολή και την φτώχεια. Πρέπει να ενωθούμε στην κοινή μας αναζήτηση για ελευθερία, ίσα δικαιώματα, κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη, περιβαλλοντική υγεία και παγκόσμια ειρήνη. Δεν μπορούμε να είμαστε άλλο διασπασμένοι και χωρισμένοι. Δεν μπορούμε να αγνοούμε άλλο την υποχρέωση μας να ενώσουμε τα χέρια μας στον αγώνα ενάντια στους πολέμους και την εκμετάλλευση των εταιριών, για μια φιλική, ανθρώπινη παγκόσμια κοινότητα και όχι για μια ζούγκλα που θα αυξάνει τα κέρδη της.

Το κίνημα Occupy Wall Street και τα αντίστοιχα σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Λατινική Αμερική και άλλου- τουλάχιστον τμηματικά- εμπνεύστηκαν από την αραβική άνοιξη για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι ηγέτες των αραβικών λαϊκών εξεγέρσεων μας λένε ότι με την σειρά τους εμπνεύστηκαν από τον επί δεκαετίες δικό μας αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της γης μας, το σύστημα διακρίσεων του που ταιριάζει στον ορισμό του ΟΗΕ για το απαρτχάιντ και την άρνηση του δικαιώματος των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το γρήγορα αναδυόμενο κίνημα BDS ενάντια στο Ισραήλ έως ότου αυτό συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, είναι ένα κλειδί κι ένα σημαντικό τμήμα του παλαιστινιακού αγώνα. Βασισμένο σε οικουμενικές αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παλεύοντας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα, το BDS καθιερώθηκε το 2005 και έχει βαθιές ρίζες στην επί δεκαετίες ειρηνική αντίσταση των Παλαιστινίων απέναντι στην αποικιοκρατική καταστολή και έχει εμπνευστεί από τον αγώνα της Νότιας Αφρικής ενάντια στο απαρτχάιντ όπως και στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των ΗΠΑ. Υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα από όλους τους Παλαιστίνιους σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τα σωματεία εργαζομένων, συνδικάτα επαγγελματιών, ενώσεις γυναικών, φοιτητικές ομάδες, δίκτυο ΜΚΟ και δίκτυα υποστήριξης των προσφύγων που έχουν αντιπροσώπους στο BNC και αποτελούν σημείο αναφοράς γι’ αυτό το αυξανόμενο κίνημα να τελειώσει η ισραηλινή ατιμωρησία.

Το κίνημα BDS είναι μια οικουμενική προσπάθεια ομάδων από την Νότια Αφρική μέχρι την Βρετανία, από τον Καναδά μέχρι την Ινδία, αλλά και μέσα στο Ισραήλ, αφοσιωμένες στο να σταματήσει η άρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τα βασικά παλαιστινιακά δικαιώματα. Αγκαλιάστηκε από ηθικούς ηγέτες όπως είναι ο Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu και από τον επιβιώσαντα του ολοκαυτώματος και συν-συγγραφέα της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Stephane Hessel. Υποστηρίχθηκε από καλλιτεχνικές προσωπικότητες και προσωπικότητες της διανόησης όπως οι : Alice Walker, Naomi Klein, Roger Waters, Judith Butler, Sarah Schulman, John Berger, Ken Loach, John Greyson, και Adrienne Rich. Μαζικά σωματεία εργαζομένων όπως το COSATU (Νότια Αφρική), CUT (Βραζιλία), TUC (Μ. Βρετανία), ICTU (Ιρλανδία) και άλλα, έχουν υιοθετήσει το BDS.

Το κίνημα τα τελευταία δύο χρόνια έχει πετύχει θεαματικές νίκες, όταν διεθνείς τραγουδιστές και συγκροτήματα ηγήθηκαν του πολιτιστικού μποϋκοτάζ και αρνήθηκαν να παίξουν ή ακύρωσαν τις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους. Μερικοί από αυτούς είναι οι Pixies, Elvis Costello, Snoop Dogg, Meg Ryan, Vanessa Paradis, Gil Scott-Heron. Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας, μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και μερικές επιχειρήσεις πείστηκαν να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από εταιρίες που εμπλέκονται στις παραβιάσεις του διεθνές δικαίου από το Ισραήλ. Το BDS αναγνωρίζεται ως ένα πολιτικό κίνημα, ικανό να σταματήσει την ατιμωρησία του Ισραήλ και να συνεισφέρει στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στους αυτουργούς των πολέμων και της ρατσιστικής ατζέντας, όπου το Ισραήλ επίμονα έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

Καθώς λοιπόν σπάτε τις αλυσίδες σας και χτίζεται την δική σας αποτελεσματική αντίσταση ενάντια στην τυραννία των επιχειρήσεων, σας ζητάμε να απαιτήσετε μια δίκαιη ειρήνη για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματα. Και οι Παλαιστίνιοι ανήκουν στο 99% του κόσμου που υποφέρει στα χέρια του 1%, του οποίου η απληστία και η αδυσώπητη επιδίωξη για ηγεμονία, έχουν οδηγήσει σε απαράμιλλα βάσανα και ατελείωτους πολέμους. Η δύναμη των επιχειρήσεων όχι μόνο κερδίζει από τα βάσανα μας, αλλά συνωμοτεί στο να διατηρηθεί η ισραηλινή κατοχή και το απαρτχάιντ, για να διαιωνιστεί η άδικη τάξη πραγμάτων που κερδίζει από το πετρέλαιο, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα πολυεθνικά οικονομικά ιδρύματα.

Καλούμε όλα τα κοινωνικά κινήματα που εξαπλώνονται παγκοσμίως να σκεφτούν κριτικά την στάση τους προς τις διαδηλώσεις για «κοινωνική δικαιοσύνη» των Ισραηλινών, που σχεδόν αγνοούν το σημείο-κλειδί όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι Παλαιστίνιοι, ακόμα και οι Ισραηλινοί. Το πολυέξοδο σύστημα κατοχής του Ισραήλ, η αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Αν δεν σταματήσει το πολύ-επίπεδο σύστημα καταπίεσης, ολόκληρη η περιοχή μας δεν θα ζήσει ποτέ μια συνολική και διαρκή ειρήνη, που θα βασίζεται στην δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Λεφτά για δουλειές, για την υγεία και την εκπαίδευση, όχι για την ρατσιστική καταπίεση και κατοχή! Πουθενά δεν είναι πιο σημαντικό αυτό από ότι στις ΗΠΑ. Παρά την επίμονη άρνηση του Ισραήλ στα παλαιστινιακά δικαιώματα, οι ΗΠΑ του δίνουν άνευ όρων πολιτική και στρατιωτική βοήθεια που συνεισφέρει άμεσα στην άρνηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί πολίτες στην καθημερινότητα τους. Δεν ήταν προτιμότερο τα 24 δις δολάρια που δόθηκαν στο Ισραήλ την περίοδο 2000-9, να πήγαιναν για τα σχολεία, το σύστημα υγείας ή για άλλες βασικές ανάγκες; Δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο το Ισραήλ στο να ωθήσει τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν και να συνεχίζουν τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, με τεράστιο ανθρώπινο και υλικό κόστος, επιβαρύνοντας κυρίως τους φτωχούς;

Πρέπει όμως να υπενθυμίζουμε συνέχεια στους εαυτούς μας ότι αυτός ο αγώνας δεν θα είναι ποτέ εύκολος και οι στόχοι μας δεν είναι πάντα αναπόφευκτοι. Όπως είχε πει και ο Martin Luther King: «οι αλλαγές δεν κυλάνε στις ρόδες του αναπόφευκτου, αλλά γίνονται μέσα από διαρκείς αγώνας. Γι’ αυτό πρέπει να υψώσουμε το ανάστημα μας και να εργαστούμε για την ελευθερία. Κανένας δεν μπορεί να σε καβαλήσει, εκτός κι αν είσαι σκυμμένος».

Οι αναζωογονητικές σκηνές των αποφασιστικών ειρηνικών διαδηλώσεων για δικαιοσύνη από όλον τον κόσμο, μας λένε ότι εμείς, το 99% του κόσμου, είμαστε στην διαδικασία να υψώσουμε το ανάστημα μας, συλλογικά, με ακλόνητο σθένος και απεριόριστη ελπίδα.