Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Η παγκόσμια Ιντιφάντα

Του Jamal Juma, πηγή stopthewall.org 16 Οκτωβρίου 2011

Η Παλαιστίνη είναι παγκόσμιο σύμβολο πάλης ενάντια στην κατοχή, τον ρατσισμό και την αποικιοκρατία. Στις 15 Οκτωβρίου 2011, ο κόσμος συγκεντρώθηκε σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν παγκόσμια ιντιφάντα, για να εναντιωθούν στον ιμπεριαλισμό.

Την πρώτη φορά που ένας διεθνής ακτιβιστής ήρθε σε μένα και με ευχαρίστησε για μια ομιλία μου, στην οποία είχα υποσχεθεί ότι εμείς οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας μέχρι να πετύχουμε δικαιοσύνη και ελευθερία, έμεινα έκπληκτος. Τώρα έχω μάθει να καταλαβαίνω την σημασία του αγώνα μας για τον υπόλοιπο κόσμο και την υπευθυνότητα που αναγκαστικά ακολουθεί. Όσο η Παλαιστίνη αντιστέκεται, υπάρχει ελπίδα για όλους, όχι μόνο για τον λαό μας.

Το 2010, το Συνέδριο Συνδικαλιστών της Νότιας Αφρικής έγραφε ότι «ο παλαιστινιακός αγώνας έχει γίνει το παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης κατά του απαρτχάιντ, της κατοχής και της αποικιοκρατίας».

Αυτή η δήλωση περιγράφει ακριβώς την εμπειρία μου πάνω από μια δεκαετία με αναρίθμητες συναντήσεις και συνεργασίες με διεθνείς ακτιβιστές απ’ όλη την υφήλιο. Ο παλαιστινιακός αγώνας δεν έχει μόνο παγκόσμια διάσταση, αλλά έχει εμπνεύσει όλον τον κόσμο.

Είτε πρόκειται για Βρετανούς ακτιβιστές που είναι έτοιμοι να πάνε φυλακή για τις πράξεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, για μια συγκινητική ομιλία ενός ακτιβιστή από το κίνημα αγροτών της Μοζαμβίκης που αναφέρθηκε στην παλαιστινιακή αντίσταση είτε για το γεγονός ότι το κουβανέζικο ακροατήριο θα σηκωθεί όρθιο μπροστά σε οποιονδήποτε Παλαιστίνιο, όλες αυτές είναι γνήσιες εκφράσεις της παγκόσμιας αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη. Άλλες κινήσεις ομοψυχίας και κοινής πάλης ήταν μια τελετή στην οποία έλαβα από τους γηραιότερους των Πρώτων Εθνών στον Καναδά, ένα δακτυλίδι που θα με προστατέψει από τους εχθρούς μου ή οι κάτοικοι της βορειότερης πόλης της Νορβηγίας που έχουν φτιάξει δυο ανταγωνιστικές ομάδες αλληλεγγύης ή τα συνθήματα που λένε «Καταλάβετε την Wall Street, όχι την Παλαιστίνη» και «Γκρεμίστε αυτόν τον δρόμο του Τείχους (Wall Street)», και εμφανίστηκαν στα πανό των διαδηλωτών στα λαϊκά κινήματα των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους δρόμους, απαιτώντας δικαιοσύνη.

Όλοι μας έχουμε δει το σύνθημα «είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι». Ο παλαιστινιακός σκοπός και η αντίσταση μας στην ισραηλινή κατοχή και το απαρτχάιντ είναι εφάμιλλα τμήματα στην φαντασία πολλών, όπως και ο παγκόσμιος αγώνας ενάντια στην αποικιοκρατία, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Οι λαοί του κόσμου στέκονται αλληλέγγυοι γιατί γνωρίζουν ότι ο αγώνας μας είναι και δικός τους. Αυτή η σύνδεση είναι και η αληθινή διεθνή αλληλεγγύη.

Τα σύμβολα του αγώνα, όπως η keffiyeh, έχουν γίνει σύμβολα πάλης σε όλη την υφήλιο. Η λέξη ιντιφάντα είναι κατανοητή σχεδόν σε όλες τις γλώσσες. Οι Μεξικανοί ακτιβιστές στην Oaxaca το 2006, ονόμασαν την εξέγερση τους ιντιφάντα, όπως και πολλοί από το Κασμίρ της Ινδίας, χρησιμοποίησαν τον ίδιο όρο.

Ο κοινός και χωρίς σύνορα αγώνας μας είναι ο λόγος που το Stop The Wall καλεί κάθε χρόνο για την Διεθνή Εβδομάδα ενάντια στο Τείχος του Απατχάιντ. Από τις 9 έως 16 Νοεμβρίου στην Παλαιστίνη και σε όλη τη γη – από την Αυστραλία μέχρι τον Καναδά και από την Νορβηγία μέχρι την Αργεντινή- ο κόσμος κινητοποιείται με παγκόσμιες δράσεις για να συμμετέχει κι αυτός σε αυτή την παγκόσμια εβδομάδα δράσης. Φέτος, για ακόμα μια φορά, θα μπορέσουμε να νοιώσουμε το πνεύμα της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα για την απελευθέρωση μας ως τμήμα του παγκόσμιου αγώνα για δικαιοσύνη, ειρήνη και ανθρωπιά, ως κομμάτι της αναδυόμενης παγκόσμιας ιντιφάντας.

Υπάρχουν ηθικοί, πολιτικοί και ιστορικοί λόγοι που ο παλαιστινιακός αγώνας είναι ένα διεθνές σύμβολο. Κάθε ένας από αυτούς τους λόγους είναι και μια νίκη για το κίνημα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και οφείλεται στους Παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Μετά από αιώνες βασάνων που προκάλεσε το αποικιοκρατικό σύστημα της ρατσιστικής διάκρισης, της σκλαβιάς, του απαρτχάιντ, της εθνοκάθαρσης και της αργής γενοκτονίας, οι λαοί του κόσμου αισθάνονται τώρα την ηθική υποχρέωση να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα αποτελέσματα και οι συνθήκες του ιμπεριαλισμού έχουν απορριφθεί ως μηχανισμοί τυραννίας και καταστροφής του είδους μας. Σήμερα, στην σύγχρονη εποχή, αυτοί που βρίσκονται υπό κατοχή στην Παλαιστίνη έρχονται αντιμέτωποι με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ίδιες που αντιμετώπισαν όσοι είχαν βιώσει την αποικιοκρατία και αυτό δίνει στο κίνημα αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη μια ηθική επιταγή.

Η δύναμη και η αποφασιστικότητα του λαού μας ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, αποτελεί μια έμπνευση. Ο μοναδικός συνδυασμός του Ισραήλ αποικιοκρατίας, απαρτχάιντ, κατοχής και η μόνιμη εκτόπιση του λαού μας, δημιουργεί ένα πολύ-επίπεδο σύστημα μηχανισμών καταστολής. Πολλοί σε όλον τον κόσμο, θαυμάζουν το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν παραδοθεί.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν δυνατή ταυτότητα και μεγάλη διασπορά. Όσοι έχουν απελαθεί, μετατοπιστεί, εξοριστεί ή έχουν μεταναστεύσει από την Παλαιστίνης, επεδίωξαν να βρουν καταφύγιο στις άλλες χώρες ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Οι πάνω από 6 εκ. Πρόσφυγες, παρόλο που δέχονται διακρίσεις, ζουν και με υπερηφάνεια λένε ότι είναι Παλαιστίνιοι. Όχι μόνο έχουν διατηρήσει την κουλτούρα και την ταυτότητα τους, αλλά προκάλεσαν τις συνθήκες φτώχειας και απομόνωσης, και κρατούν τον παλαιστινιακό αγώνα στις καρδιές και το νου του κόσμου.

Ιστορικά, η παλαιστινιακή λαϊκή αντίσταση ενάντια στην κατοχή δεν έχει απομονωθεί, αλλά έχει γίνει μέρος της διεθνούς πολιτικής συμμαχίας, ειδικά εκείνων που υπήρχαν πριν τον ψυχρό πόλεμο. Οι Παλαιστίνιοι επαναστάτες ταυτίζονται και με όλους τους αγώνες σε όλον τον κόσμο, όπως τον αγώνα ενάντια του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, στέλνοντας χρήματα ή άλλη είδους υποστήριξη στα επαναστατικά κινήματα. Οι καλές σχέσεις με τις προοδευτικές χώρες χτίστηκε διεθνώς, ενώ το πλατύ δίκτυο αλληλεγγύης καλλιεργήθηκε συνειδητά.

Και τέλος, η Παλαιστίνη με την σύγκρουση της με το Ισραήλ, αντιπροσωπεύει το παγκόσμιο προοδευτικό κίνημα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία και πέρα από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής. Όσο οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται στα ισραηλινά εγκλήματα, η ειρήνη, η ελευθερία και η δικαιοσύνη δυναμώνουν για όλους.

Σήμερα, η ηθική και πολιτική στήριξη που λαμβάνει ιστορικά η Παλαιστίνη από την διεθνής κοινότητα, αντανακλάται σε μας στις εμπνευσμένες δράσεις του κινήματος αντί- παγκοσμιοποίησης. Αποτέλεσαν έμπνευση για κοντινές ή πιο απομακρυσμένες χώρες, από την Τυνησία μέχρι την Νέα Υόρκη, καθώς οι μάζες των πολιτών αναγνωρίζουν την καταστροφή της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Στην αρχή αυτής της χρονιάςς, οι λαοί του αραβικού κόσμου εξεγέρθηκαν, βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες και έκαναν σημαντικά βήματα στον μακρύ δρόμο προς μια δίκαιη και ελεύθερη Μέση Ανατολή. Η παλαιστινιακή ιντιφάντα έγινε αραβική. Οι τοίχοι του φόβου της δικτατορίας, γκρεμίστηκαν. Οι λαοί της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Υεμένης, της Συρίας, ενέπνευσαν τον κόσμο με το κουράγιο τους. Έδειξαν ότι ο αποφασισμένος και ενωμένος λαός, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Οι ίδιοι εμπνεύστηκαν από τις παλαιστινιακές εξεγέρσεις, τις δράσεις του λαϊκού αγώνα και την αντοχή της παλαιστινιακής αντίστασης, την αξιοπρέπεια που έχουν επιδείξει αναρίθμητοι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές μπροστά στην καταπίεση, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς. Τώρα, ενωμένοι σε μια μέρα δράσης στις 15 Οκτωβρίου, η κινητοποίηση των λαών του κόσμου που καταλαμβάνουν δρόμους και πλατείες, έγινε η έκφραση αυτού που πρόσφατα επινοήθηκε, της πρώτης παγκόσμιας ιντιφάντα.

Ωστόσο, η παγκόσμια επίδραση του παλαιστινιακού αγώνα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Είναι αποτέλεσμα του ίδιου του χαρακτήρα της καταδυνάστευσης μας. Τα πάνω από 6 εκ. Παλαιστινίων που το Ισραήλ έδιωξε από τα σπίτια και την γη τους και που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 60 χρόνια, είναι τώρα οι πρεσβευτές του σκοπού μας. Επιπλέον, ο παλαιστινιακός αγώνας είναι παγκόσμιο θέμα από την δημιουργία του. Ήταν η διεθνής κοινότητα που μαζεύτηκε στα ΗΕ και αποφάσισε για την τύχη της γης μας, αγνοώντας τελείως το δικαίωμα μας για αυτοδιάθεση, και που για δεκαετίες καταγράφει τις ισραηλινές παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα μας και το διεθνές δίκαιο, τους καταδικάζει συχνά αλλά ποτέ δεν κάνει κάτι για να τους σταματήσει.

Το να γνωρίζουμε ότι είμαστε συνδεδεμένοι όχι μόνο με την συνεργία των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν και κερδίζουν από το ισραηλινό απαρτχάιντ, αλλά επίσης και με έναν κοινό αγώνα με τους λαούς όλου του κόσμου, είναι σημαντικό. Είναι απαραίτητο να το θυμίζουμε αυτό στους εαυτούς μας, ξανά και ξανά.

Η 15η Οκτωβρίου 2011, κινητοποίησε τους λαούς της υφηλίου και της Παλαιστίνης. Μαζί, ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό, με ένα πνεύμα αλληλεγγύης για την απελευθέρωση όλων των λαών, η Παλαιστίνη στέκεται ενάντια στον ιμπεριαλισμό στις 15 Οκτωβρίου και κάθε μέρα.