Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Νίκη του κινήματος BDS η ρευστοποίηση της Agrexco

Πηγή: www.bdsmovement.net 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η Παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών χαιρετίζει τη ρευστοποίηση της Agrexco και καλεί σε εορτασμό γι' αυτή τη νίκη της εκστρατείας για Μποϊκοτάζ-Απόσυρση Επενδύσεων-Κυρώσεις (BDS)

- Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού μετρούν μία ακόμη νίκη καθώς η στοχευμένη Agrexco εξαναγκάστηκε δικαστικά να ρευστοποιηθεί

- Το σχετικό δικόγραφο προειδοποιεί ότι η εταιρεία συνιστά ένα από το σύμβολα του Ισραήλ και η πτώχευσή της θα έχει “ευρύτερες συνέπειες”

- Η εθνική παλαιστινιακή επιτροπή για Μποϊκοτάζ-Απόσυρση Επενδύσεων-Κυρώσεις (BNC) καλεί το κίνημα παγκοσμίως να γιορτάσει αυτή τη νίκη και να εντείνει τις εκστρατείες BDS

Οι υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων πανηγυρίζουν το γεγονός ότι η βασική εξαγωγική εταιρεία ισραηλινών αγροτικών προϊόντων, Agrexco, που υπήρξε κεντρικός στόχος της εκστρατείας του κινήματος για Μποϊκοτάζ-Απόσυρση Επενδύσεων-Κυρώσεις (BDS) διατάχθηκε να ρευστοποιηθεί καθώς αδυνατούσε να εξοφλήσει τους πιστωτές της.

Η Agrexco είναι μια μερικώς κρατική ισραηλινή εταιρεία εξαγωγών υπεύθυνη για τις εξαγωγές μεγάλου μέρους φρέσκων ισραηλινών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του 60-70% της αγροτικής παραγωγής που καλλιεργείται στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Σε μια μετάφραση των σχετικών με τη ρευστοποίηση δικαστικών εγγράφων, που κατάφερε να αποκτήσει η επιτροπή BNC, καταγράφεται ρητά ότι η Agrexco λειτούργησε ως βραχίωνας του ισραηλινού κράτους, ως κρατικός προμηθευτής για τον αγροτικό τομέα. Τα έγγραφα αφήνουν να εννοηθούν επικρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση που επέτρεψε στην εταιρεία να αμελήσει τα χρέη της και επίσης προειδοποιούν ότι η Agrexco θεωρείται από τα πρωταρχικά ισραηλινά σύμβολα και ότι η πτώχευσή της θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις.

“Συγχαίρουμε και απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό στους Ευρωπαίους συνεργάτες μας για την αφοσιωμένη και αποφασιστική εκστρατεία τους εις βάρος της Agrexco. Αυτή η δικαστική απόφαση έρχεται λίγο μετά τα νέα ότι η Veolia, μια γαλλική πολυεθνική που έχασε συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για δημοτικά έργα εξαιτίας της εμπλοκής της σε υποδομές παράνομων ισραηλινών εποικισμών, αντιμετωπίζει κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης. Είναι ολοφάνερο ότι το κίνημα Μποϊκοτάζ (BDS) “ενηλικιώνεται” και αυξάνει το κόστος της επιχειρηματικής συνέργειας στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου. Οι στοχευμένες εκστρατείες BDS αποδεικνύουν, μέσα από τις καθημερινές τους επιτυχίες, ότι το Μποϊκοτάζ (BDS) είναι η πιο αποτελεσματική μορφή αλληλεγγύης που είναι αναγκαία προκειμένου να κλονιστεί το ισραηλινό σύστημα αποικιοκρατίας, κατοχής και διαχωρισμών (απαρτχάιντ)” δήλωσε ο Jamal Juma, συντονιστής της Εκστρατείας Ενάντια στο Τείχος (Stop the Wall) και μέλος της γραμματείας του BNC.

Ο Adel Abu Ni' meh διευθυντής της Ένωσης Παλαιστινίων Αγροτών, μέλους της οργάνωσης της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής BDS, χαιρέτισε τα νέα, αλλά προειδοποίησε ότι “τα περιουσιακά στοιχεία της Agrexco εξακολουθούν να πωλούνται. Παρακολουθούμε τη διαδικασία από κοντά και καλούμε όλες τις διεθνείς εταιρείες να αποσύρουν τις προσφορές τους. Οι επιχειρήσεις που θα αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία και κατατεθέντα σήματα ή την επωνυμία της Agrexco ή που θέλουν να αντικαταστήσουν την εταιρεία ως πρωταρχικός εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων του Ισραήλ θα στοχοποιηθούν εξίσου με εκείνη από το κίνημα του Μποϊκοτάζ (BDS).

Η Agrexco αποτέλεσε στόχο δράσεων μποϊκοτάζ, αποκλεισμών, διαδηλώσεων και άμεσων ενεργειών σε όλη την Ευρώπη. Στη Γαλλία, ένας ευρύς συνασπισμός δεκάδων οργανισμών προσέφυγε δικαστικά εναντίον της εταιρείας και αντιτάχθηκε σθεναρά στην κατασκευή ενός σταθμού εμπορευμάτων στην περιοχή Sete που παραμένει αχρησιμοποίητος από τότε που οικοδομήθηκε. Στην Ιταλία και τη Βρετανία οι υποστηρικτές της εκστρατείας προέβησαν σε άμεσες ενέργειες και πίεσαν τις αλυσίδες σουπερμάρκετ να μην πωλούν τα προϊόντα της Agrexco. Τον Ιούλιο ένας νέος συνασπισμός οργανώσεων/οργανισμών από περισσότερες από 13 ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύτηκε “να βάλει ένα τέλος στην παρουσία της Agrexco στην Ευρώπη”. Ο συνασπισμός αναμένεται να μελετήσει τα αποτελέσματα της εκστρατείας και ενδεχομένως να ξεκινήσει καινούργιες μετά τη νίκη της ρευστοποίησης.

Όπως δήλωσε ο έγκυρος Ισραηλινός οικονομολόγος Shir Hever (σ.μ. έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε δύο εκδηλώσεις του Συλλόγου Ιντιφάντα το 2006) το πανευρωπαϊκό μποϊκοτάζ εναντίον της εταιρείας ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώχευση της επιχείρησης. “Η εταιρεία αποκαλύφθηκε ότι παρήγαγε παραπλανητικές αναφορές και ότι δεν προειδοποίησε τους επενδυτές της σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της εκστρατείας μποϊκοτάζ (BDS) εις βάρος των προϊόντων της. Πολλοί αγρότες εγκατέλειψαν την εταιρεία , επιλέγοντας να συνεργαστούν με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν βρεθεί ακόμη στο στόχαστρο της εκστρατείας μποϊκοτάζ και ως εκ τούτου η Agrexco αντιμετώπισε κρίση ρευστότητας. Διάφορες εταιρείες σκέφτηκαν να πλειοδοτήσουν για την αγορά της Agrexco, αλλά απέσυραν τις προσφορές τους ύστερα από μικρή έρευνα που αναμφίβολα αποκάλυψε -μεταξύ άλλων- τον προεξάρχουσα θέση της εταιρείας στην εκστρατεία μποϊκοτάζ (BDS)” εξήγησε.

Η εκστρατεία εναντίον της Agrexco ξεκίνησε ως ανταπόκριση στην έκκληση του 2005 της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις στο Ισραήλ και των υποστηρικτών της μέχρις ότου το ισραηλινό κράτος συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας την κατοχή και γκρεμίζοντας το διαχωριστικό Τείχος, εφαρμόζοντας ισονομία για τους Παλαιστίνιους κατοίκους του Ισραήλ και θέτοντας σε εφαρμογή το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους όπως αυτό ορίζεται στο ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:

info@bdsmovement.net
στην Παλαιστίνη +972 (0) 598 921 821
στην Ευρώπη +44 (0) 2032 392 170