Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Δελτίο Τύπου ΚΚ Ισραήλ: Βετεράνος Ισραηλινός αριστερός ακτιβιστής συνελήφθη για «υποκίνηση»

Πηγή: www.israeli-occupation.org 7 Ιουνίου 2011

Την Δευτέρα, ένας αστυνομικός από την αστυνομία της Ιερουσαλήμ, συνέλαβε τον Gideon Spiro, έναν βετεράνο αριστερό ακτιβιστή, 76 χρονών, ως ύποπτο για «υποκίνηση», εξαιτίας ενός άρθρου που είχε γράψει και είχε δημοσιεύσει στο ριζοσπαστικό εβραϊκό site “Hagada Hasmalit”. Ο Spiro αφέθηκε ελεύθερος μετά από δύο ώρες, χάρη στην επέμβαση των δικηγόρων του.

Παρόλη την μακρόχρονη παρουσία του στην ριζοσπαστική αριστερά, ο Spiro είπε πως ήταν η πρώτη φορά που συλλαμβάνετε. Ο λόγος είναι περίεργος: ένα άρθρο που έγραψε πριν από δέκα μήνες. Σε εκείνο το άρθρο, ο Spiro έγραφε ότι από την στιγμή που οι έποικοι κρατούν όπλα, θα πρέπει να θεωρούνται ως μέλη της πολιτοφυλακής και κατά συνέπεια νόμιμοι στόχοι. Ισχυρίστηκε ότι οι Ισραηλινοί δεν πρέπει να υποδεικνύουν στους Παλαιστίνιους τις μεθόδους που θα παλέψουν την κατοχή, όμως ο ίδιος υποστηρίζει τον μη βίαιο αγώνα.

Η ισραηλινή νομοθεσία (144d2b) απαγορεύει «δημοσιεύσεις που παρακινούν σε πράξεις βίας ή τρομοκρατίας ή που στηρίζουν και ενθαρρύνουν πράξεις βίας ή τρομοκρατίας», όμως περιορίζεται σε περιπτώσεις όπου οι δημοσιεύσεις δημιουργούν «σοβαρή πιθανότητα να προκαλέσουν βία ή τρομοκρατία». Ο νόμος σπάνια έχει εφαρμοστεί. Ο Spiro λέει πως πρέπει να είναι η πρώτη σύλληψη που έγινε σύμφωνα με αυτόν τον νόμο από το 1950, όταν έκλεισε η καθημερινή εβραϊκή εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ “Kol Ha’am”.

Η Οργάνωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI) κατέκρινε την σύλληψη, λέγοντας πως παραβιάζει τα δικαιώματα του Spiro. Ο ίδιος είπε πως σκέφτεται να καταθέσει αγωγή στην αστυνομία και να μηνύσει προσωπικά τον διοικητή που διέταξε την σύλληψη του.

Η σύλληψη είναι ιδιαίτερα κραυγαλέα, μιας και η αστυνομία κάνει ελάχιστα, ένα όχι τίποτα, όταν δημοσιεύονται πραγματικές εκκλήσεις βίας ή ρατσισμού (που απαγορεύονται από τον ίδιο νόμο). Οι ραβίνοι που υποστηρίζουν το περίφημο “Torat Ha’Melech”, που καλούν σε δολοφονία των μη-εβραίων παιδιών «αν κάποιος έχει λόγο να υποθέσει ότι όταν μεγαλώσουν θα είναι εξίσου σατανικά όπως οι γονείς τους», δεν συλλαμβάνονται και οι ραβίνοι που έγραψαν αυτά τα βιβλία δεν κατηγορούνται.

Ο ραβίνος Shmuel Eliahu του Safed, που πρόσφατα υπερηφανευόταν ότι έκανε την πόλη του ελεύθερη ζώνη από τους Παλαιστίνιους με το να τους απαγορέψει να νοικιάζουν σπίτια σε αυτούς, δεν συνελήφθη, πόσο μάλλον να κατηγορηθεί.

Ίσως οι μεγαλύτεροι ένοχοι για υποκίνηση είναι οι διαχειριστές του Ha’Kol Hayehudi (η Φωνή των Εβραίων), ενός site που υποστηρίζει και προωθεί τα πογκρόμ εναντίον των Παλαιστινίων. Είναι οι φοιτητές των ίδιων ραβίνων που έγραψαν το “Torat Hamelech.” Είναι περιττό να πούμε πως ούτε συνελήφθηκαν ούτε κατηγορήθηκαν. Και αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα των τελευταίων μηνών. Ο Spiro δήλωσε με κυνικότητα πως αν ήταν ραβίνος, απλά θα αγνοούσε την κλήτευση της αστυνομίας.