Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πέντε χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους

Πηγή:www.palestinemonitor.org 5 Ιουνίου 2011

Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ράμπιν του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη και να ζητήσουν την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Πρέπει να δείξουμε ότι πολύς κόσμος εδώ, νοιάζεται», λέει η Ντέενα, μια ηλικιωμένη Ισραηλινή που κρατάει ψηλά ένα πλακάτ που δείχνει τον Νεντανιάχου σαν τον Μαγικό Αυλητή που οδηγεί τον ισραηλινό λαό στον θάνατο.

«Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ», λέει ο Ιλάν, ένας ακτιβιστής για την Εθνική Αριστερά, που κρατάει ένα τεράστιο μπάνερ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και γράφει στα αγγλικά και τα εβραϊκά «Ναι, μπορούμε». Πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στην πλατεία Ράμπιν, όπως και ο Ιλάν, υποστήριζαν το σχέδιο του Ομπάμα για 1:1 ανταλλαγή εδαφών γύρω από τα σύνορα του 1967.

«Είναι κάτι παραπάνω από μια διαδήλωση, είναι μια διαμαρτυρία που στηρίζει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους», λέει η Άιντα Τούμα, μέλος του Δημοκρατικού Μετώπου για Ειρήνη και Ισότητα και του Ισραηλινού Κομμουνιστικού κόμματος. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε πως αυτά που παρουσίασε ο Νεντανιάχου στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αντιπροσωπεύει μόνο την ακροδεξιά εξτρεμιστική κυβέρνηση».

«Φυσικά, επίσης είμαστε εδώ για την 44η επέτειο της κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας και την συνεχιζόμενη κατοχή», λέει η Τούμα. «Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι υποστηρικτές από όσους είμαστε εδώ. Χιλιάδες ακόμα Ισραηλινοί υποστηρίζουν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Μέλη των Taayush, Hadash, Peace Now, Meretz, Σπάζοντας την Σιωπή και του Κινήματος Αλληλεγγύης Sheikh Jarrah, κρατούσαν παλαιστινιακές και ισραηλινές σημαίες, πλακάτ που αποδοκίμαζαν τον Νεντανιάχου, προειδοποιούσαν για μια επανάσταση αιγυπτιακού τύπου και θυμόντουσαν την An Naksa. Όλοι αποκήρυσσαν ανοιχτά την θέση του Νεντανιάχου την προηγούμενη εβδομάδα στο αμερικανικό κογκρέσο – πολλοί την χαρακτήριζαν ως σαμποτάζ για την ειρήνη.

«Μετά την ομιλία του, σοκαριστήκαμε. Είδαμε πως έχει αλλάξει τελείως θέση για τα μεγάλα θέματα που το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει, όπως την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον στρατό στον ποταμό Ιορδάνη», λέει ο Αλόν Λιέλ, ο πρώην ισραηλινός πρέσβης στην Νότια Αμερική και γενικός διευθυντής των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και Σχεδιασμού. «Με τις θέσεις του, οι Παλαιστίνιοι θα ήταν ανόητοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες. Θα ήταν απογοητευτικό και πιθανά επικίνδυνο. Θεωρούμε πως η αναγνώριση είναι η μόνη λύση».

Μαζί με άλλους Ισραηλινούς πολιτικούς και διανοούμενους, ο Λιέλ έχει υπογράψει μια επιστολή προς τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κράτη να υποστηρίξουν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους τον Σεπτέμβρη. Με την κυβέρνηση Ομπάμα να βρίσκεται πίσω , μετά την ομιλία του Νεντανιάχου, ο Λιέλ λέει πως η επιστολή στοχεύει την επόμενη μεγάλη δύναμη επιρροής στις ισραηλινό-παλαιστινιακές σχέσεις. Μιας και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης του Ισραήλ, η ευρωπαϊκή αναγνώριση θα συνδυαστεί με την στήριξη της Νότιας Αφρικής, της Αφρικής, την Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας για να πιεστεί το Ισραήλ διεθνώς και ίσως να βοηθήσει την αριστερά να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη.

«Αυτή η διαδήλωση πλησιάζει τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και τα ΗΕ και λέει –εμπρός, εμπρός, αναγνωρίστε το παλαιστινιακό κράτος. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει εβραϊκό κράτος. Χωρίς αυτό, είμαστε χαμένοι», λέει ο Λιέλ.