Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Διαδήλωση για την Νάκμπα στην Qalandiya: Μόνο η κορυφή της λαϊκής οργής

Πηγή: stopthewall.org 16 Μαΐου 2011

Πάνω από 200 άτομα τραυματίστηκαν, τέσσερις από τους οποίους αρκετά σοβαρά και περισσότεροι από 10 συνελήφθηκαν, ενώ έγιναν καταστροφές και στον προσφυγικό καταυλισμό από τα δακρυγόνα και τις προσπάθειες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων να καταστείλουν την διαδήλωση για την Νάκμπα στον προσφυγικό καταυλισμό της Qalandiya. Πάνω από 3000 άτομα πήραν μέρος στην σημερινή διαδήλωση.

Η διαδήλωση, που οργάνωσε το Stop the Wall Campaign, η Συμμαχία των Δημοκρατικών Δυνάμεων και το ανεξάρτητο κίνημα νεολαίας Herak Shababiye, ήταν μέρος της γενικότερης κινητοποίησης των Παλαιστινίων, εντός κι εκτός της πατρίδας τους και του συριακού πληθυσμού στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν, για τον εορτασμό της Νάκμπα. Οι στατιστικές της ισραηλινής καταστολής είναι σοκαριστικές:

• 10 νεκροί στα Υψώματα του Γκολάν
• 10 νεκροί στα σύνορα του Λιβάνου
• 1 νεκρός και 80 τραυματίες από αληθινά πυρά στην Λωρίδα της Γάζας
• Πολλοί ακόμα συνελήφθηκαν και τραυματίστηκαν σε διάφορες διαδηλώσεις στην Δυτική Όχθη.

Εκατοντάδες, κι αργότερα χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό της Qalandiya, για να επαναβεβαιώσουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν σπίτι τους. Ο καταυλισμός βρίσκεται δίπλα στο τσεκ -πόιντ που χωρίζει την Ραμάλα από την Ιερουσαλήμ και αποκλείει τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης από την πρωτεύουσα τους.

Η διαμαρτυρία στην Qalandiya ξεκίνησε στις 11 το πρωί και όσο πέρναγε η μέρα, η καταστολή σταδιακά κλιμακωνόταν. Η παρουσία του ισραηλινού στρατού ήταν τεράστια και σημάδευε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και με σφαίρες από καουτσούκ, τραυματίζοντας πολλούς. Τα ασθενοφόρα έφταναν συνεχώς για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο και κάποια στιγμή, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα σε ένα από αυτά. Όσο συνεχιζόταν η διαδήλωση, μυστικοί Ισραηλινοί πράκτορες άρχισαν να συλλαμβάνουν τους διαδηλωτές και οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλλαν στον καταυλισμό. Η νεολαία προσπάθησε να υπερασπιστεί το μέρος που μένει, με τον ίδιο τρόπο που παλεύει για το δικαίωμα της να επιστρέψει στην πατρίδα και την γη της.

Οι λαϊκές επιτροπές ενάντια στο Τείχος και τους εποικισμούς, βγήκαν στον δρόμο και στα χωράφια, σε πολλά μέρη της Δυτικής Όχθης. Στο χωρίο Al Walajeh, οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν το τείχος του απαρτχάιντ και να φτάσουν στα ερείπια του αρχικού χωριού τους, από το οποίο εκδιώχθηκαν το 1948 από τον Ισραηλινό στρατό. Είκοσι άνθρωποι, ανάμεσα τους και ο γνωστός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Dr. Mazin Qumsiyeh και επτά διεθνής αλληλέγγυοι, συνελήφθηκαν. Τρεις τραυματίστηκαν από σφαίρες από καουτσούκ και πολλοί ακόμα αρρώστησαν από τα δακρυγόνα. Στο Aizawiyeh, στην περιφέρεια της Ιερουσαλήμ, οργανώθηκαν επίσης διαδηλώσεις. Στο Nabi Saleh οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και αντιμετώπισαν την βίαιη καταστολή μέχρι που έφτασαν στον στόχο τους, τον ισραηλινό πύργο ελέγχου που ελέγχει όλες τις κινήσεις στην περιοχή. Στην είσοδο του τείχους, βόρεια της Qalqiliya, οι άνθρωποι διαδήλωναν και δύο τραυματίστηκαν στην διάρκεια των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό. Όχι πολύ μακριά από την Qalqiliya, στο Azzoun, ακόμα μια διαδήλωση έλαβε χώρα.

Οι διαδηλώσεις είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο λαός ψηφίζει με το σώμα του υπέρ του αδιαμφισβήτητου δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και ένα ξεκάθαρο κάλεσμα να συνεχίσει η λαϊκή αντίσταση.

Η σημερινή κινητοποίηση έδειξε μόνο την κορυφή της λαϊκή οργής και έδειξε ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού και αραβικού λαού να μην εγκαταλείψει τα δικαιώματα του.

Είναι ολοφάνερο πως οι λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο και ο παλαιστινιακός αγώνας ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, το απαρτχάιντ και την αποικιοκρατία, αποτελούν όλα μέρος του αγώνα για δικαιοσύνη. Ο αραβικός δρόμος γεμίζει ελπίδα και έμπνευση τον παλαιστινιακό λαό. Τώρα είναι ο καιρός να σταματήσουμε τα 63 χρόνια καταστροφής!