Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

PLO: Ιστορία μιας επανάστασης

Πηγή: english.aljazeera.net/programmes

Το 1948 ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ. Η Παλαιστίνη έχασε.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Αποτελούμενη από διαφορετικές παρατάξεις, η PLO βρέθηκε έκτοτε στην καρδιά του αγώνα για την ανάκτηση της Παλαιστίνης.

Η σειρά, αποτελούμενη από έξι επεισόδια, αφηγείται την ιστορία της PLO, ξεκινώντας από την δημιουργία της το 1964 και τελειώνοντας με τον θάνατο του Yasser Arafat, τον αρχηγό της PLO, το 2002, την νίκη της Χαμάς στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006 και την επακόλουθη μάχη για την εξουσία ανάμεσα στην Φατάχ και την Χαμάς.

Το PLO: Ιστορία μιας επανάστασης, περιέχει αποκλειστικές συνεντεύξεις ορισμένων που βρέθηκαν στην καρδιά του παλαιστινιακού ένοπλου αγώνα τα τελευταία 50 χρόνια, όπως την τελευταία συνέντευξη του Αραφάτ στην οποία μίλησε για την ιστορία του κινήματος και τις συνεντεύξεις από σημαντικά στελέχη της Οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης.

Επεισόδιο 1: Αφέντες της δικής τους μοίρας
Το 1964, ο Gamal Abdul Nasser, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, συγκάλεσε την πρώτη Αραβική Συνδιάσκεψη. Σκοπός του ήταν να δώσει μια αραβική απάντηση στο κράτος του Ισραήλ. Οι Άραβες ηγέτες ψήφισαν την συγκρότηση ενός σώματος που θα οργανώσει τους Παλαιστίνιους της Διασποράς. Ο Ahmad al-Shuqairy, ένας Παλαιστίνιος διπλωμάτης, επιλέχθηκε ως επικεφαλής του νεοσυσταθέντος οργάνου. Ο Al-Shuqairy ήθελε μια οργάνωση που δεν θα υποκλινόταν στα αραβικά καθεστώτα. Τέσσερις μήνες αργότερα, συγκάλεσε το πρώτο παλαιστινιακό κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ. Εκεί ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.



Επεισόδιο 2: Μαύρος Σεπτέμβρης
Ως συνέπεια της αραβικής ήττας στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967, οι αντάρτικες ομάδες των Παλαιστινίων, ένωσαν τις δυνάμεις τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς του αραβικού κόσμου. Το 1969, ο αρχηγός της Φατάχ, Yasser Arafat, εκλέχθηκε πρόεδρος της PLO, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή όπου οι αντάρτες ανέτρεψαν την παράδοση που ήταν εδραιωμένη στις περισσότερες παλαιστινιακές οικογένειες. Στην Ιορδανία, ένοπλοι Παλαιστίνιοι είχαν δημιουργήσει ένας κράτος μέσα στο κράτος, όμως ο Βασιλιάς Χουσεΐν άρχισε να χάνει την υπομονή του με τους Παλαιστίνιους. Ο ιορδανικός στρατός αναπτύχθηκε στους δρόμους και σύντομα ξέσπασαν οδομαχίες ανάμεσα στους Ιορδανούς στρατιώτες και τους Παλαιστίνιους αντάρτες.



Επεισόδιο 3: Οι άνεμοι των ουρανών
Το 1974, η PLO αναγνωρίστηκε ως η μοναδική νόμιμη εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και η Γενική Συνέλευση των ΗΕ υποδέχτηκε τον Yasser Arafat με ενθουσιασμό. Όμως σε μια άλλη αραβική χώρα θα στηνόταν το σκηνικό για το επόμενο κεφάλαιο της παλαιστινιακής τραγωδίας. Μετά την εξορία της από την Ιορδανία, η PLO είχε μεταφέρει το αρχηγείο της στην λιβανέζικη πρωτεύουσα, την Βυρηττό. Τον Απρίλιο του 1975, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο. Το 1982, το Ισραήλ επεμβαίνει στον Λίβανο και οι παλαιστινιακές δυνάμεις καταρρέουν γρήγορα. Η PLO διώχτηκε από την Βυρηττό μετά από δέκα χρόνια παρουσίας της εκεί. Ήταν το τέλος μιας εποχής.



Επεισόδιο 4: Η μεγάλη επιβίωση
Ο Yasser Arafat γρήγορα μπλέχτηκε σε μια αδελφοκτόνα μάχη για τον έλεγχο της PLO – και για την ζωή του. Τον Ιούλιο του 1983, ξέσπασε στον Λίβανο μάχη ανάμεσα στους υποστηρικτές και στους αντιπάλους του Arafat. Σε ένα τολμηρό ταξίδι από την Τυνησία, την νέα βάση του αρχηγείο του, ο Arafat κατάφερε να περάσεις τον Λίβανο κρυφά και να συναντήσει τους αγωνιστές του. Το παραστρατιωτικό κίνημα Amal, που στήριζε η Συρία και αντι-αραφατικές παρατάξεις, κατέλαβαν τους καταυλισμούς των Παλαιστινίων στην Βυρηττό και στον νότιο Λίβανο που οδήγησε στην τρίχρονη σφαγή, γνωστή ως ο πόλεμος των καταυλισμών.



Επεισόδιο 5: Ιντιφάντα
Το 1987 το σύνθημα ήταν η εθνική ενότητα. Η ενότητα αυτή θα έπαιρνε ώθηση από ένα απροσδόκητο γεγονός. Τον Δεκέμβριο του 1987, στην Γάζα ένας Ισραηλινός οδηγός σκότωσε τέσσερις Παλαιστίνιους εργάτες και τραυμάτισε εννέα, όταν το αυτοκίνητο του έφυγε από τον δρόμο. Οι Ισραηλινοί το χαρακτήρισαν ατύχημα. Οι Παλαιστίνιοι είπαν πως ήταν προμελετημένη δολοφονία. Το περιστατικό πυροδότησε μια σειρά από παλαιστινιακές διαμαρτυρίες που εξαπλώθηκαν σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Η Ιντιφάντα – ή εξέγερση- γεννήθηκε.





Επεισόδιο 6: Θάνατος και απόρριψη
Υπήρχε η υπόσχεση για μια νέα παγκόσμια τάξη με την έναρξη του Πολέμου του Κόλπου το 1991. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις, που θα κατέληγαν στην ιστορική επιστροφή στην πατρίδα. Όμως οι προκλήσεις για την δημιουργία του κράτους έμοιαζαν αξεπέραστες και νέες πολιτικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην κοινωνία της Παλαιστίνης, οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν τον ρόλο και την σημασία της PLO. Την άνοιξη του 2002, ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το αρχηγείο του Arafat. Κρατήθηκε μέχρι τον Οκτώβριο, όταν κι αρρώστησε από μια μυστηριώδης ασθένεια και τελικά πέθανε σε ένα νοσοκομείο στο Παρίσι.