Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η ΠΑ αρνείται την έκδοση διαβατηρίων στους κατοίκους της Γάζας

Πηγή:www.alternativenews.org/english 23 Μαΐου 2011

Χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας διαδήλωσαν το Σάββατο, 21 Μαΐου στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη στην πόλη της Γάζας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην άρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να εκδώσει διαβατήρια για περίπου 30.000 κατοίκους.

Η διαμαρτυρία απευθυνόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΑ στην Ραμάλλα. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η άρνηση για την έκδοση διαβατηρίων απορρέει από την διαμάχη ανάμεσα στην Φατάχ, που ανάμεσα σε άλλα ελέγχει και το Υπουργείο Εσωτερικών, και την Χαμάς που ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας. Η πρόσφατη συμφωνία συμφιλίωσης που υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έφερε καμία θετική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό.


Ανάμεσα σε αυτούς που δεν παίρνουν διαβατήρια είναι κάτοικοι της Γάζας που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης μη διαθέσιμης στην Γάζα, φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό και άνθρωποι που θέλουν να προσκυνήσουν στην Μέκκα. Κάποιοι κάτοικοι περιμένουν να πάρουν διαβατήριο από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας.

Οι πιθανότητες να φύγει κάποιος από την Λωρίδα της Γάζας είναι πολύ συγκεκριμένες. Το πέρασμα από το τσεκ-πόιντ στο Ερέζ, ανάμεσα στην Γάζα και το Ισραήλ είναι περιορισμένο και επιτρέπεται σε όσες περιπτώσεις χαρακτηρίζει το Ισραήλ ως εξαιρετικά ανθρωπιστικές, κυρίως σε όσους χρήζουν άμεσης και επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Τον Ιούνιο του 2010 η Αίγυπτος άνοιξε το πέρασμα της Ράφα, σε απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στον Στόλο της Ελευθερίας. Από τον Ιούνιο του 2010 ως τον Ιανουάριο του 2011, περίπου 19.000 κάθε μήνα περνούσαν από την Ράφα, και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει περίπου το 47% του μηναίου αριθμού ταξιδιωτών, πριν τον αποκλεισμό το 2006. Μετά τις λαϊκές εξεγέρσεις και την πτώση του Μουμπάρακ, ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν από την Ράφα έχει περιοριστεί στους 300.

Στις 29 Απριλίου, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι θα ξανά ανοίξει τα σύνορα στην Ράφα. Όμως, πέρα από αυτή την ανακοίνωση φαίνεται πως η μετακίνηση προς τα σύνορα συναντάει δυσκολίες. Την περασμένη Τετάρτη (18 Μαΐου), η ΠΑ ανακοίνωσε το κλείσιμο του περάσματος, λέγοντας πως πρόκειται για ανάρμοστη συμπεριφορά των Παλαιστίνιων ταξιδιωτών που περνούν από εκεί.