Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Mαρόκο: Ανακοινώσεις του Δημοκρατικού Δρόμου

Καλπονοθευτικοί εκλογικοί νόμοι στην υπηρεσία της τυραννίας

Το μοναρχικό καθεστώς επιμένει στη διαμόρφωση εκείνων των όρων που θα του επιτρέψει να περάσει ένα σύνταγμα αντιδημοκρατικό ώστε να μπορεί αυτό, μετά και το σχηματισμό της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αποτελείται από αφοσιωμένους υπηρέτες του, να θέσει ένα όριο στην αναθεώρησή του ώστε να διατηρηθεί η τυραννία και η προσωποπαγής διακυβέρνηση του βασιλιά, ο οποίος θα περιβάλλεται από ιερότητα. Και μετά τη διαβούλευσή του με κόμματα, συνδικάτα, συλλογικότητες και «προσωπικότητες» που δεν εκπροσωπούν το λαό, στη συντριπτική του πλειοψηφία, και οι οποίοι έχουν κοινό παρονομαστή την αφοσίωσή τους στο βασιλικό οίκο και στην ευλογία του, να που το σύστημα αποκαλύπτει εκ νέου την αέναη αντιλαϊκή φύση του, χρησιμοποιώντας ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του: τον εκλογικό νόμο, για την παραποίηση της λαϊκής θέλησης.

Ο Δημοκρατικός Δρόμος απορρίπτει τη βασιλική εκδοχή της αναθεώρησης του Συντάγματος, η οποία συνιστά μια προσπάθεια κατάπνιξης του λαϊκού αιτήματος για πραγματική Δημοκρατική Αλλαγή, το οποίο έθεσε το Κίνημα 20 Φλεβάρη και επέμεινε με σθένος να τονίζει σε κάθε διαδήλωση. Ο Δημοκρατικός Δρόμος μποϊκόταρε τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ρίχνοντας το σύνθημα για την πτώση της. Και απαιτεί την δημιουργία των δεόντων όρων για το σχηματισμό μιας Συντακτικής Συνέλευσης που θα εκπροσωπεί πραγματικά το μαροκινό λαό. Οι σημαντικότεροι αυτών των όρων μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

- Απομόνωση της βασιλικής μαφίας, η οποία είναι υπεύθυνη για τα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα.

- Διάλυση του μηχανισμού της μυστικής αστυνομίας και των παρακρατικών μηχανισμών.

- ’νοιγμα των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης στις αποκλεισμένες από αυτά δυνάμεις.

- ’μεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Να, όμως, που διαδοχικά γεγονότα εγγυώνται την ειλικρίνεια των προθέσεων..

Επομένως, η πραγματική απάντηση πρέπει να είναι η απερίφραστη απόρριψη των σχεδιασμών του βασιλικού οίκου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η κλιμάκωση του αγώνα για την πτώση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, και η αποφασιστική σύγκρουση με κάθε δύναμη η οποία παρεμποδίζει τους αγώνες του λαού μας εναντίον της τυραννίας, της προσωποπαγούς διακυβέρνησης και της διαφθοράς.

Καζαμπλάνκα, 12 Μάη 2011
Το Πανεθνικό Γραφείο

Ανακοίνωση

Η χώρα μας βιώνει με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό κύματα αγώνων που ξεκίνησε το Κίνημα 20 Φλεβάρη και αντλούν τα συνθήματά τους από το αίτημα για Δημοκρατία, Ελευθερία, Αξιοπρεπή ζωή και καταδίκη της τυραννίας, της προσωποπαγούς διακυβέρνησης, της περιθωριοποίησης και της φτωχοποίησης.

Το καθεστώς και οι συσπειρωμένες γύρω από αυτό δυνάμεις σταθερά προσπαθούν, είτε μέσω της βίας (εναντίον των κινημάτων διαμαρτυρίας και των αγωνιστριών και αγωνιστών του Κινήματος 20 Φλεβάρη) είτε με τη μερική αποδοχή των λαϊκών πολιτικών (ειδικά για την Αναθεώρηση του Συντάγματος), όπως και των κοινωνικών- οικονομικών (ειδικά με τη Συμφωνία της 26 Απρίλη 2011) αιτημάτων να διασπάσουν το Κίνημα 20 Φλεβάρη και να το αποδυναμώσουν, ειδικά μέσω της υπόθαλψης εχθροτήτων στους κόλπους του και μάλιστα στο όνομα της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας του. Προσπαθούν να τερματίσουν τους αγώνες του μαροκινού λαού και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα αντιδημοκρατικό Σύνταγμα που θα υπερψηφιστεί βάσει ενός καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου. Επίσης, το καθεστώς προσπαθεί απεγνωσμένα να ενδυναμώσει τις συμμαχίες του με εξωτερικούς παράγοντες, καθώς, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, το Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου αρχίζει διαπραγματεύσεις για την ένταξη του Μαρόκου σε αυτό.

Το Πανεθνικό Γραφείο του Δημοκρατικού Δρόμου:

Καταγγέλλει έντονα τις επιθέσεις εναντίον των κινημάτων διαμαρτυρίας και του Κινήματος 20 Φλεβάρη, και ειδικότερα τις απαγωγές αγωνιστών του.

Καταγγέλλει τη βία των κατασταλτικών δυνάμεων του καθεστώτος εναντίον κάποιων διαδηλώσεων στις 15 Μάη στις οποίες καλούσε το Κίνημα 20 Φλεβάρη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που διοργανώθηκε μπροστά από τις μυστικές φυλακές στην Τεμάρα και δηλώνει την αλληλεγγύη του με τους συλληφθέντες και τους τραυματίες και με τις οικογένειές τους.

Χαιρετίζει το μαροκινό λαό και το Κίνημα 20 Φλεβάρη για την επιτυχία αυτών των μεγάλων πορειών και συγκεντρώσεων που διοργανώθηκαν στις 15 Μάη 2011 μετά από κάλεσμα του Κινήματος, και είναι περήφανο για τη μεγάλη, ένθερμη και υπεύθυνη κινητοποίηση διαφόρων στρωμάτων του πληθυσμού.

Καλεί εκ νέου όλες τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Δρόμου στην ολόψυχη αφιέρωση των δυνάμεών τους και των πράξεών τους, ενωτικά στο Κίνημα 20 Φλεβάρη, και στην καταβολή κάθε προσπάθειας για την επιτυχία του νέου αγωνιστικού κύματος στις 22 Μάη.

Καλεί τις ζωντανές δυνάμεις να επαγρυπνούν και να εμφορούνται από πνεύμα ενότητας και συνέπειας για να αποτρέψουν την επιτυχία των συνομωσιών που εξυφαίνονται εναντίον των αγωνιστών του λαού μας, οι οποίες στοχεύουν στην αποστέρηση του δικαιώματός του στον καθορισμό της μοίρας του από τον ίδιο.

Θεωρεί πως η προσχώρηση της χώρας μας στο Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών του Κόλπου αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των πλέον αντιδραστικών συστημάτων στην περιοχή μας, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους λαούς τους (π.χ. ανάμειξη της Σαουδικής Αραβίας για την καταστολή της εξέγερσης του λαού του Μπαχρέιν), και καλεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις να αντισταθούν σε αυτή με κάθε δυνατό μέσο

Ανανεώνει τη δέσμευσή του υπέρ του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην Επιστροφή η οποία παραμένει επίκαιρη για όλο το φιλελεύθερο κόσμο, με αφορμή και τη 15η Μάη, επέτειο της Νάκμπα

Στέκεται με σεβασμό απέναντι στους μάρτυρες που έπεσαν αυτή την ημέρα από τα σιωνιστικά εχθρικά πυρά κατά την ημέρα μνήμης για τη Νάκμπα υπερασπιζόμενοι το Δικαίωμα στην Επιστροφή, αμφισβητώντας τα ψευδο-σύνορα της σιωνιστικής οντότητας.

Καταγγέλλει τη βία εναντίον του λαού του Μπαχρέιν και ιδιαίτερα τα στρατοδικεία τα οποία δικάζουν αγωνιστές, μεταξύ των οπίων τον αγωνιστή Ιμπραήμ Σαρίφ, Γενικό Γραμματέα της Δημοκρατικής Πατριωτικής Δράσης και διαμαρτύρεται για την ύποπτη σιωπή των Μέσων Ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν στο Μπαχρέιν και που αποτελούν πρωτοφανή παραβίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και στέκεται αλληλέγγυο με κάθε αγωνιστική δύναμη για την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στο Μπαχρέιν.

Καζαμπλάνκα, 16 Μάη 2011
Το Πανεθνικό Γραφείο