Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ανακοινώσεις του ΚΚ Εργατών Τυνησίας 5-9 Μάη

Ανακοίνωση για την επίθεση του Καντάφι στην τυνησιακή συνοριακή πόλη Δαχίμπα

Ο συνταγματάρχης Καντάφι αποφάσισε σήμερα να βομβαρδίσει περιοχές επί του τυνησιακού εδάφους και κατοικημένες περιοχές στην πόλη Δαχίμπα στο νότο της Τυνησίας. Αυτή η άγρια επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της αποτυχημένης εκστρατείας των στρατιωτικών δυνάμεων του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι εναντίον των επαναστατημένων λίβυων και της πάλης για τον έλεγχο της εισόδου που βρίσκεται στα λιβυο-τυνησιακά σύνορα στη Δαχίμπα.

Ο Καντάφι προσπαθεί να ελέγξει αυτό το στρατηγικό σημείο για να απαγορέψει στους άμαχους άοπλους να ξεφύγουν από τις πολεμικές επιθέσεις αυτού και του περίγυρού του εναντίον της αδελφής χώρας Λιβύης, ώστε να παραμείνει στην εξουσία και να παραμείνει ο αδελφός τυνησιακός λαός υπό το ζυγό της βαρβαρότητας και της διαφθοράς.

Παρά την επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων που πλήττουν την κυριαρχία της χώρας και την ειρήνη των συμπολιτών μας της πόλης Δαχίμπα, η κυβέρνηση του Μπάτζι Κά εντ Ας Σέμπσι δεν έχει τοποθετηθεί σαφώς, για τα όσα συμβαίνουν ως τώρα στα σύνορά μας, υπέρ των αδελφών μας λίβυων, αλλά εξακολουθεί να ανοίγει τα σύνορα για τη μεταφορά αγαθών και υλικού για τα εγκατεστημένα στρατεύματα και αρκείται στις διαμαρτυρίες μέσω της διπλωματικής οδού και σε διπλωματικές νότες, υπό το πρόσχημα της διατήρησης του διεθνούς δικαίου.

Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει τη συνενοχή της τωρινής κυβέρνησης, από κοινού με το διεφθαρμένο και τυραννικό καθεστώς της Λιβύης, το οποίο συνδέεται με τα υπολείμματα του παλιού καθεστώτος της Τυνησίας, έχοντας κοινά αντιδραστικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, και επαληθεύει τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των συμφερόντων της με εκείνα των λαϊκών μαζών σε Τυνησία και Λιβύη, όπως και την περιφρονητική της στάση έναντι των αισθημάτων αλληλεγγύης του τυνησιακού λαού στον αδερφικό του λαό της Λιβύης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας καταγγέλλει εκ νέου τα εγκλήματα του καθεστώτος Καντάφι και στέκεται αλληλέγγυο στον αδελφό λιβυκό λαό, και εκφράζει την αγανάκτησή του για την παραβίαση του τυνησιακού εδάφους και την επίθεση σε άοπλους πολίτες στην πόλη Δαχίμπα, στους οποιους εκφράζει την πιο ειλικρινή αλληλεγγύη, ενώ καταδικάζει εκ νέου για τη σιωπή της την κυβέρνηση Ας Σέμπσι, και καλεί τις λαϊκές μάζες σε όλη τη χώρα σε διαμαρτυρίες και προετοιμασία για την υπεράσπιση της ιερής πατρίδας και της ειρήνης για τα τέκνα της.

Επίσης, καταγγέλλει εκ νέου την ανάμειξη των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, η οποία στοχεύει στην υποταγή του λαού της και τη λεηλασία των φυσικών της πλούτων και την επέκταση της επιρροής του στην περιοχή.

Καλεί, τέλος, τους τυνήσιους και τις τυνήσιες στην ενδυνάμωση της έκφρασης της αλληλεγγύης τους στον αδελφό λιβυκό λαό στην επανάστασή του έναντι του τυράννου Καντάφι, μέχρι τη νίκη.

-Το αίμα μας και την ψυχή μας, θυσιάζουμε για σένα, πατρίδα!

-Νίκη στην επανάσταση του αδελφού λιβυκού λαού!

-Ζήτω οι αδελφικοί και εθνικοί δεσμοί μεταξύ Τυνήσιων και Λίβυων!

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας
5 Μάη

Ανακοίνωση: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας ζητά την πτώση της κυβέρνησης Ας Σέμπσι, η οποία προσπαθεί να καταπνίξει την επανάσταση, και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Έγιναν στην πρωτεύουσα Τύνιδα σήμερα Παρασκευή 6 Μάη 2011 από το

πρωί και σε άλλες τυνησιακές πόλεις μεγάλες πορείες στις οποίες οι διαδηλωτές εμφορούνταν από θυμό για τις μανούβρες και προσπάθειες κατάπνιξης της επανάστασης εκ μέρους της κυβέρνησης Μπέτζι Κα εντ Ας Σέμπσι για τη διατήρηση του παλιού τυραννικού καθεστώτος παρά τις θυσίες και τους μάρτυρες του τυνησιακού λαού που έπεσαν για τη ρήξη με αυτό το καθεστώς και για να έλθει μια πραγματική δημοκρατική αλλαγή.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα που ζητούσαν τη διάλυση της κυβέρνησης και το σχηματισμό κυβέρνησης πραγματικής εθνικής ενότητας, καλώντας για νέα επανάσταση και αντιμετωπίστηκα από τις δυνάμεις του καθεστώτος και διάφορες αστυνομικές δυνάμεις με γκλομπ και δακρυγόνα. Αυτές οι δυνάμεις άσκησαν υστερική βία εναντίον των διαδηλωτών και περαστικών, καθώς δεν γλίτωσαν από τον ξυλοδαρμό, τις ύβρεις και τις κλωτσιές ως και παιδιά και γέροντες, αλλά και τυνήσιοι και ξένοι δημοσιογράφοι. Οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν και σε λεηλασία της έδρας της εφημερίδας «Ας Σαχάφα» που εκδίδει ο κυβερνητικός οίκος La Presse και στη διάλυση της πόρτας της εισόδου της Γενικής Ένωσης Τυνήσιων Εργαζομένων στην οδό Καρθαγένης.

Η οδός Χαμπίμπ Μπουργκίμπα στο κέντρο της πρωτεύουσας έγινε το πεδίο αυτής της βίαιης επίθεσης, ενώ οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε γειτονικές περιοχές της πρωτεύουσας οι οποίες βρέθηκαν υπό αστυνομικό κλοιό και μπλόκα τα οποία πλήρως απέκλεισαν τις εμπορικές γειτονιές, διατάραξαν την ησυχία τους και διέκοψαν την κυκλοφορία ιδιωτικών και δημοσίων μέσων μεταφοράς, ενώ ασκούσαν σε αυτά βία και προέβαιναν σε εκτεταμένες συλλήψεις διαδηλωτών και περαστικών.

Όλες αυτές οι ενέργειες επαναφέρουν στο νου ό,τι διέπρατταν οι αστυνομικές δυνάμεις επί εποχής Μπεν ’λι και επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι η πολιτική αστυνομία, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζεται η κυβέρνηση Ας Σέμπσι, δεν διαλύθηκε αλλά συνεχίζει να δρα ο μηχανισμός της και οι ομάδες της με την ίδια στάση και άγρια κατασταλτική λογική, ενώ επαληθεύουν το ότι ο τυνησιακός λαός στερείται ακόμα τις ελευθερίες έκφρασης και διαδήλωσης. Επίσης, δείχνουν ότι η τωρινή κυβέρνηση Ας Σέμπσι δεν είναι παρά η συνέχεια του καθεστώτος του Μπεν ’λι. Απόδειξη για αυτό είναι ότι τίποτε δεν άλλαξε και ότι το παλιό καθεστώς συνεχίζει να υπάρχει με όλους τους μηχανισμούς του, τα εργαλεία του και τις μεθόδους του. Δείχνει, όμως, ακόμη και ότι η επανάσταση δεν εκπλήρωσε τους στόχους της αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο όσο ο Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός (σ.μετ: πρώην κυβερνητικό κόμμα) και η πολιτική αστυνομία ελέγχους τους μηχανισμούς διακυβέρνησης και τους οικονομικούς και νομισματικούς οργανισμούς όπως και τη διοίκηση, την πληροφόρηση και όλες τις πτυχές του πολιτικού και δημόσιου βίου.

Για αυτό, το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας:

- Καταγγέλλει τις κατασταλτικές αυτές επιχειρήσεις και αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση και στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος είναι γνωστό ότι συνδέεται με το καθεστώς του Μπεν ’λι.

- Ζητά μια ανεξάρτητη έρευνα για την αποκάλυψη των υπευθύνων για αυτές τις επιχειρήσεις και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη, όπως και την άμεση και χωρίς αναμονές αποπομπή του υπουργού εσωτερικών.

- Καλεί εκ νέου στη διάλυση της αποτυχημένης κυβέρνησης Ας Σέμπσι η οποία επιτίθεται στην επανάσταση, και στο σχηματισμό κυβέρνησης πραγματικής εθνικής ενότητας, που θα είναι ικανή για να διευθύνει και να ηγηθεί του μεταβατικού σταδίου, για την εκπλήρωση των στόχων της επανάστασης.

- Ανανεώνει τη δέσμευσή του υπέρ της ελευθερίας του λαού να εκφράζεται και να διαδηλώνει ελεύθερα, όπως και υπέρ των κεκτημένων της επανάστασης και των στόχων της.

- Εκφράζει σε όλα τα θύματα της καταστολής (πολίτες, δημοσιογράφους κλπ) την αλληλεγγύη του και την ετοιμότητά του για τη συνέχιση του αγώνα μαζί τους και με όλα τα τέκνα του λαού για την εκπλήρωση των στόχων της ένδοξης επανάστασης της 14ης Γενάρη.

Ζήτω η επανάσταση της Αξιοπρέπειας και της Ελευθερίας!

Να πέσει η κυβέρνηση Ας Σέμπσι!

Εμπρός για μια κυβέρνηση πραγματικής Εθνικής Ενότητας!

Να υπάρξει μια πραγματική έρευνα για την εύρεση των υπευθύνων για την καταστολή.

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας
6 Μάη 2011

Ανακοίνωση για την 24η επέτειο της δολοφονίας του Ναμπίλ Αλ Μπαρακάτι

Οι δημοκράτες και οι δημοκράτισσες θυμούνται την 8η Μάη ως την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Ναμπίλ Μπαρακάτι, αγωνιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Τυνησίας και την οποία τη μετέτρεψαν σε «Εθνική Ημέρα εναντίον των Βασανιστηρίων».

Θυμίζουμε ότι ο Ναμπίλ Μπαρακάτι συνελήφθη στα τέλη του Απρίλη του 1987 στην πόλη Γκαάφουρ, ενώ διένειμε προκηρύξεις του απαγορευμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Τυνησίας. Ήταν δάσκαλος και συνδικαλιστής. Ο διευθυντής του κέντρου «Αλ Χατζ Εϊμάρ» και οι συνεργάτες του τον υπέβαλαν σε σκληρά βασανιστήρια για να του αποσπάσουν ομολογίες εναντίον συντρόφων και συντροφισσών του. Όμως αυτός έμεινε σιωπηλός ως το τέλος, και θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, ταπεινώνοντας τους βασανιστές του Μπεν ’λι, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών και εξαπέλυε ένα κατασταλτικό πογκρόμ εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και του συνδικαλιστικού και του φοιτητικού κινήματος.

Ο πρόεδρος του Κέντρου αυτού και οι συνεργοί του, στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το φρικτό τους αυτό έγκλημα, πέταξαν το πτώμα του Ναμπίλ Αλ Μπαρακάτι, αφότου τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και τον σκότωσαν, κοντά στο σιδηρόδρομο της Γκαάφουρ, και διέδιδαν ότι ο δολοφονημένος Ναμπίλ είχε αποδράσει από το Κέντρο, αφότου είχε αποσπάσει το πιστόλι ενός από τους συνεργάτες τους, με σκοπό να μας πείσουν ότι αυτοκτόνησε.

Όμως αυτή τους η απόπειρα δεν έπεισε τους κατοίκους της Γκαάφουρ, οι οποίοι βγήκαν άμεσα στους δρόμους και πολιόρκησαν το αστυνομικό κέντρο, αναγκάζοντας τους αξιωματικούς να διαφύγουν, προτού να τους σταματήσουν οι αρχές και να ανακοινώσουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη για 1,5 περίπου μήνα. Παρ όλα αυτά, συνέχισαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων οι οποίοι έβγαιναν καθημερινά στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να καταγγείλουν τα εγκλήματα της αστυνομίας του καθεστώτος Μπουργκίμπα.

Η επέτειος δολοφονίας του Ναμπίλ Αλ Μπαρακάτι έγινε ημέρα συνάντησης των δημοκρατών και δημοκρατισσών στο κοιμητήριο «Αλ Μπαρακάτα» (σχετικό με τον Μπαρακάτι) στη Γκαάφουρ, για την ανάμνηση του χαρακτήρα και των μαχών του Ναμπίλ για την ελευθερία, όπως και για τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση των αγώνων για την κατάργηση των βασανιστηρίων και για την αξιοπρέπεια των τυνήσιων.

Το καθεστώς του Μπεν ’λι προσπάθησε να καταστείλει αυτή την ανάμνηση της δολοφονίας του Ναμπίλ Μπαρακάτι επί μακρό χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας την αστυνομία εναντίον των μεταβαινόντων στην Γκαάφουρ και καταγράφοντας τα στοιχεία τους. Το 2007 απαγόρεψε τη διαδήλωση αυτή, ενώ έθεσε υπό ασφυκτικό έλεγχο την πόλη για όλο το μήνα Μάιο, όπως και απαγόρευε στους δημοκράτες και τις δημοκράτισσες να εξέλθουν από τις πόλεις τους και να κατευθυνθούν προς την πόλη αυτή.

http://www.albadil.org/spip.php?article3797