Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Οι δωρήτριες χώρες της ΠΑ προτείνουν να μην σταλεί στην Γάζα στολίσκος

Πηγή: www.alternativenews.org 17 Απριλίου 2011

Οι δωρήτριες χώρες της ΠΑ σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλες την προηγούμενη βδομάδα, ζήτησαν από όλες τις χώρες και τα μέλη που στέλνουν βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, να το κάνουν από στεριά. Η έκκληση απευθυνόταν στα πλοία που θα αποπλεύσουν με τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, η σύνοδος κάλεσε όλα τα μέλη να χρησιμοποιούν τα χερσαία τερματικά προς την Λωρίδα και να αποφεύγουν τις προκλήσεις. Η δήλωση υπογράφτηκε από τον πρόεδρο της συνόδου, τον Νορβηγό Υπουργό Εξωτερικών Gahr Store.

Το Ισραήλ προσπαθεί ενεργά να σταματήσει τον στολίσκο, πιέζοντας τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ να κάνει κάτι, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει να αναμιγνύεται και ζητώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες να αποθαρρύνουν την συμμετοχή. Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Τουρκία Gaby Levy ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να βοηθήσει και να σταματήσει τους ακτιβιστές, λέγοντας πως η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα έξω από τα νόμιμα κανάλια, αποτελεί «πρόκληση», όπως είπε ένας Ισραηλινός διπλωμάτης στο Reuters.
Ερωτώμενος για την δήλωση αυτή, ένας Τούρκος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών είπε στο Reuters «Ακούσαμε το μήνυμα που μας έστειλε η Ισραηλινή πλευρά και τους είπαμε πως πρόκειται για πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών».

Το ΙΗΗ, η τούρκικη ΜΚΟ που είχε το Mavi Marmara, το πλοίο που δέχθηκε την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντο σε διεθνή ύδατα, αφήνοντας εννέα νεκρούς ακτιβιστές, δήλωσε πως θα συμμετάσχει και στον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ. Μέλος του IHH είπε στο Reuters πως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει πλησιάσει την ομάδα και πρόσθεσε ότι «στην Τουρκία οι κυβερνήσεις δεν λένε στις ΜΚΟ τι να κάνουν και πώς να το κάνουν».

Το Free Gaza movement, που είχε οργανώσει την πρώτη αποστολή πλοίων στην Γάζα, δήλωσε επίσης πως δεν θα κάνουν πίσω. «Αν οι ισραηλινές αρχές νόμιζαν πως η περσινή επίθεση τους στον Στόλο της Ελευθερίας θα έσπαγε την ορμή μας και θα μας απέτρεπε από το να πλεύσουμε ξανά στην Γάζα, έκαναν λάθος…τώρα οργανώνουμε τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ, που προγραμματίζεται να αποπλεύσει στα τέλη Μαΐου με διπλάσια πλοία από πέρσι».

Οι Ισραηλινές Ειδικές Δυνάμεις επιτέθηκαν στον Στόλο της Ελευθερίας τον Μάιο του 2010, επιβιβάστηκαν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marama και σκότωσαν εννέα Τούρκους πολίτες και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους. Η βίαιη επίθεση στους ακτιβιστές που προσπαθούσαν να παραδώσουν βοήθεια, προκάλεσε την έντονη διεθνή κατακραυγή.

Η κατάσταση στην Γάζα που κάποιες φορές γίνεται ανυπόφορη εξαιτίας του ισραηλινού στρατιωτικού αποκλεισμού, έχει χειροτερέψει αισθητά μετά την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση «Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι». Η στρατιωτική επίθεση που διήρκησε 22 μέρες, κατέστρεψε υποδομές και σπίτια στην Γάζα και σκότωσε σχεδόν 1400 Παλαιστίνιους που στην πλειοψηφία τους ήταν άμαχοι. Ο πληθυσμός βρίσκεται ακόμα σε άσχημη κατάσταση και χρειάζεται απεγνωσμένα προμήθειες.

Ομάδες ακτιβιστών από περισσότερες από 10 χώρες είπαν πως θα στείλουν τουλάχιστον 15 πλοία να συμμετάσχουν στον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ: Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Ελλάδα, Σουηδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Ελβετία και Τουρκία.

Ο Διεθνής Συνασπισμός για τον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ, συναντήθηκε στην Μαδρίτη στις 4-6 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν το επερχόμενο ταξίδι. Την συνάντηση, που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία φιλοξενίας «Ράμπο στη Γάζα», παρακολούθησαν αντιπρόσωποι από οργανώσεις της Αλγερίας, Καναδά, Σκωτία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαλαισία, Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία και Τουρκία.