Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Νομικοί προειδοποιούν για εθνοκάθαρση στην Ιερουσαλήμ

Πηγή: electronicintifada.net, 24 Μαρτίου 2011

«Αν δεν ανατραπεί σύντομα το καθεστώς που ενθαρρύνει τις παρακινήσεις, τον ρατσισμό και την αντί-δημοκρατία, τότε θα δούμε πως το μέλλον είναι ήδη εδώ», λέει ο Ισραηλινός Sefi Rachlevsky στην στήλη του στην Haaretz. Και προσθέτει «Αν υπάρχει μια χώρα που θα έπρεπε να εισακούει στην εντολή «μην υποπέσεις στο αμάρτημα του αντιδημοκρατικού ρατσισμού», αυτή είναι το Ισραήλ. Το καθεστώς όμως απειλεί να μετατρέψει τελικά το Ισραήλ σε μια αναδυόμενη αντιδημοκρατική δύναμη».

Η παρατήρηση του Rachlevsky βασίζεται στην κατηγορία του Richard Falk – ερευνητή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ- ότι το Ισραήλ διεξάγει μια μορφή εθνοκάθαρσης ενάντια των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Falk απευθύνθηκε στο συμβούλιο την Δευτέρα, καθώς προετοιμάζονται να περάσουν ψήφισμα που θα καταδικάζει τους εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Το συνεχιζόμενο σχέδιο της επέκτασης των εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε συνδυασμό με τον βίαιο διωγμό των μόνιμων Παλαιστινίων κατοίκων, δημιουργεί μια δυσβάστακτη κατάσταση στο μέρος της πόλης που προηγουμένως ήλεγχε η Ιορδανία», είπε ο Falk. «Αυτή η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως μια μορφή εθνοκάθαρσης, εξαιτίας της σωρευτικής επίπτωσης που έχει». Πρότεινε στο Συμβούλιο να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να ερευνήσει τις πράξεις του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να συνεργαστεί μαζί του και του έχουν απαγορέψει την είσοδο στην χώρα αρκετές φορές, παρόλο που ο ίδιος είναι Εβραίος.

Οι επισημάνσεις του Falk επιβεβαιώνουν για την ακρίβεια αυτό που λένε οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και που καιρό τώρα κατηγορούν το Ισραήλ για «ιουδαιοποίηση της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κάνοντας σχεδόν αδύνατο για τους Παλαιστίνιους να αποκτήσουν άδεια για να χτίσουν, παρόλη την χρόνια έλλειψη σπιτιών».

Την ίδια στιγμή, ο δήμος της Ιερουσαλήμ ενθαρρύνει ενεργά τους παράνομους εποικισμούς των Ισραηλινών εποίκων στην περιοχή, ενώ έχει προχωρήσει σε κατεδαφίσεις σπιτιών, αφήνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους άστεγους.

Οι αριθμοί που έδωσαν στην δημοσιότητα τα ΗΕ, δείχνουν διπλάσια αύξηση των παλαιστινιακών σπιτιών και αγροκτημάτων που καταστράφηκαν από Ισραηλινούς μέσα σε αυτή την χρονιά, προκαλώντας της ανησυχία των επισήμων. Το UNRWA κατέγραψε 70 κατεδαφίσεις από την αρχή του 2011, που εκτόπισαν 105 Παλαιστίνιους, από τους οποίους οι 43 ήταν κάτω από 18 χρονών. Οι κατεδαφίσεις έγιναν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και διατάχθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία, τις δημοτικές αρχές και την Πολιτική Διοίκηση του Ισραήλ.

Το 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε μια ομάδα εποίκων να εκκενώσει το κτίριο Beit Yonathan, που ονομάστηκε έτσι από τον Αμερικανό κατάσκοπο Jonathan Pollard που φυλακίστηκε το 1987 επειδή έδινε απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Το κτίριο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά η δημοτική αρχή αρνείται μέχρι και σήμερα να εκτελέσει την διαταγή του δικαστηρίου.

Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, 25 Ευρωπαίοι πρόξενοι που βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ και την Ραμάλα, κάλεσαν σε έντονη δράση ενάντια των ισραηλινών πολιτικών στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις πολιτικές διάκρισης και στο υπόλοιπο κομμάτι της Δυτικής Όχθης, όπου περίπου το 60% των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Πολιτικής Διοίκησης του Ισραήλ. «Δεν μπορούν να τραβηχτούν παράλληλες γραμμές ανάμεσα στις ισραηλινές και παλαιστινιακές κατασκευές. Όλοι οι ισραηλινοί εποικισμοί στην Δυτική Όχθη είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Για τους έποικους υπάρχει διάκριση με θετικό τρόπο, όταν πρόκειται για παράνομη κατασκευή. Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χτίζουν και να αναπτύσσονται, αλλά το Ισραήλ χρησιμοποιεί την παράνομη πολιτική του περί οικοδόμησης σαν ένα πολιτικό εργαλείο που περιορίζει τους Παλαιστίνιους», λέει ο Sarit Michaeli, από την ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B'Tselem.

Οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ αντιμετωπίζουν διακρίσεις σχεδόν σε όλους τους τομείς, με τον πιο σημαντικό αυτόν της εκπαίδευσης. Περισσότερα από 5.000 παιδιά δεν παρακολουθούν το σχολείο. Ο δείκτης των παλαιστινίων μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο, είναι 50% ενώ αντίστοιχα για τους εβραίους μαθητές είναι 12%. «Ο δείχτης των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο και το επίπεδο φτώχειας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προμηνύουν την καταστροφή», είπε ο Tali Nir, δικηγόρος της Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ισραήλ (ACRI).

Ο εκπαιδευτικός νόμος του Ισραήλ απαιτεί το κράτος να παρέχει ισότιμη εκπαίδευση σε όλους τους κατοίκους. Ωστόσο, η ισραηλινή κυβέρνηση ξόδεψε κατά μέσο όρο 2.300 σέκελς ή περίπου 604 δολάρια για κάθε ισραηλινό μαθητή στο δημοτικό για την σχολική χρονιά 2008-9. Για κάθε παλαιστίνιο μαθητή, αντίστοιχα ξόδεψε 577 σέκελς ή 151 δολάρια.

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν ζήσει στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ για γενιές, μπορούν εύκολα να χάσουν την άδεια παραμονής τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ, με οδηγία του, προβλέπει την αφαίρεση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων κατοίκων της Ιερουσαλήμ που λείπουν εκτός πόλης για περισσότερα από επτά χρόνια. Οι πολίτες του Ισραήλ μπορούν να φύγουν από την πόλη τους για όσο καιρό θέλουν και η ιθαγένεια και τα δικαιώματα τους διατηρούνται εις το διηνεκές.

Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Jamal Zahalka, μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ, διαφώνησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu για μια σειρά από νέους ρατσιστικούς νόμους.
Ο πρώτος νόμος θα παρακρατεί τις επιχορηγήσεις προς οποιαδήποτε παλαιστινιακή πόλη ή χωριό που θα γιορτάζει την Νάκμπα, την καταστροφή όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκδιωχτήκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ή τράπηκαν σε φυγή, εξαιτίας της δημιουργίας του Ισραήλ το 1948. Ο δεύτερος, που στοχεύει στην μειονότητα του παλαιστινιακού πληθυσμού στο Ισραήλ, επιτρέπει στις επιτροπές χορήγησης αδειών, να εξετάζουν αν οι πιθανοί κάτοικοι σε κοινότητες της Νεγκέβ και της Γαλιλαίας, που έχουν λιγότερες από 400 οικογένειες μπορούν να «διατηρήσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα». Ο Haneen Zoabi, Παλαιστίνιος και μέλος της Κνεσέτ, είπε ότι «Μέσα στο 2010 πέρασαν περίπου 10 νομοσχέδια τα οποία επιτρέπουν διακρίσεις σε βάρος της αραβικής μειονότητας».