Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μαρόκο: Ανακοίνωση του ΠΓ του Δημοκρατικού Δρόμου

Ο Δημοκρατικός Δρόμος αρνείται να συμμετάσχει στην επιχείρηση μπαλώματος του σημερινού Συντάγματος και τη νομιμοποίηση του παραχωρούμενου νέου Συντάγματος

Προφορική πρόσκληση δέχτηκε ο Πανεθνικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Δρόμου σ. Αμπντάλλα Αλ Χαρίφ από πλευράς ενός εκ των συμβούλων του βασιλιά για τη συμμετοχή σε έναν ειδικό μηχανισμό συντονισμού για την παρακολούθηση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ως απάντηση σε αυτό το κάλεσμα, ο Δημοκρατικός Δρόμος εκφράζει την άρνησή του να συμμετάσχει σε αυτό το μηχανισμό και αυτό για τους ακόλουθους λόγους:

1) Η επίσημη τοποθέτηση για το συνταγματικό ζήτημα, η οποία περιεχόταν στο λόγο του βασιλιά στις 9 Μάρτη, δεν ανταποκρίνεται στα βασικά αιτήματα του κινήματος 20 Φλεβάρη, αλλά αντίθετα στοχεύει στην περιστολή του και αποτελεί προσπάθεια αδειάσματός του από οποιοδήποτε πραγματικό περιεχόμενο. Η υιοθέτηση της αρχής του μπαλώματος του τρέχοντος Συντάγματος, είναι αντίθετη στις μάζες, αλλά και οι μάζες εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτή, κάτι που δείχνουν τα ογκώδη συλλαλητήρια και πορείες της 20ης Μάρτη, παρά τη σκανδαλώδη παραπληροφόρηση από πλευράς των αντιδραστικών καθεστωτικών ΜΜΕ και των σφαγέων των ειδήσεων οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτά.

2) Η ανάθεση στο βασιλικό οίκο αρμοδιοτήτων στον ορισμό επιτροπών και οργάνων επί του Συντάγματος δεν τους δίνουν την απαιτούμενη αξιοπιστία και αντικειμενικότητα. Κάτι που δείχνει ότι το Σύνταγμα που γράφεται δεν θα είναι - παρά την τρέχουσα τυπικά «δημοκρατική» κατεύθυνση- τίποτε άλλο από ένα σύνταγμα που θα νομιμοποιεί το καθεστώς της τυραννίας και της απόλυτα προσωποπαγούς διακυβέρνησης, όπως ίσχυε και προηγουμένως

3) Αρνούμαστε τη συμμετοχή μας σε αυτή την τυπική επιτροπή και τονίζουμε την αναγκαιότητα άμεσης και χωρίς περιστροφές ανταπόκρισης στα αιτήματα του κινήματος 20 Φλεβάρη όπως αυτά συνίστανται στη διατύπωση της σύγκλισης μιας Συντακτικής Συνέλευσης για την εκπόνηση ενός νέου συντάγματος, με το οποίο ο λαός θα καθίσταται μόνη πηγή της εξουσίας και της κυριαρχίας.

4) Η άρνησή μας στο κάλεσμα αυτό είναι η διαβεβαίωσή μας της συνέχισης της συμμετοχής μας, στο πλευρό των ζωντανών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας μας, στον αγώνα για την κατάκτηση της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης για το λαό μας.



Καζαμπλάνκα, 21 Μάρτη 2011
Το Πανεθνικό Γραφείο