Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Τυνησία: Τερματισμός της 14ήμερης συγκέντρωσης έξω απ' την έδρα της κυβέρνησης

Πηγή: http://www.albadil.org/spip.php?article3714, Κάσμπα, 4 Μάρτη 2011

Την Παρασκευή 14 Γενάρη 2011 οι επαναστατημένες λαϊκές μάζες επέβαλλαν την πτώση του δικτάτορα. Απέναντι στην παραμονή των δομών και των θεσμών του προηγούμενου συστήματος, και τη συνέχιση της εχθρικής και βίαιης στάσης έναντι των στόχων της επανάστασης και των αιτημάτων του λαού, οι λαϊκές μάζες επέμειναν να συνεχίζουν τον αγώνα τους ποικιλόμορφα.

Αυτή η συνεχής συγκέντρωση αγωνιστών [στην πλατεία Κάσμπα] σηματοδοτεί την αφοσίωση στους στόχους και την προστασία της επανάστασης, καθώς και την πληθώρα των μορφών του αγώνα υπέρ της ελευθερίας. Δείχνει την τιμή και την αφοσίωση στο αίμα που έχυσαν οι μάρτυρες και οι οποίες συνοψίζονται, ήδη από την πρώτη συγκέντρωση στην πλατεία Κάσμπα για την Αξιοπρέπεια, στη διατύπωση των αιτημάτων για πτώση της παράνομης και δωσίλογης κυβέρνησης, διάλυση του κοινοβουλίου και κάθε διακοσμητικού θεσμού, έχοντας, παράλληλα, στόχο την αποκάλυψη όλων των προσπαθειών καταστολής της επανάστασης.

Αυτή η κυβέρνηση της καταστολής, με την ειδεχθή της βία έναντι των διαμαρτυρόμενων μαζών και την σύλληψη, φυλάκιση και βασανισμό των διαδηλωτών, δεν ήρθε σε ρήξη με την αντιλαϊκή στάση και τις επιλογές του προηγούμενου καθεστώτος και με την εξάρτησή της από τους αποκιοκρατικούς κύκλους και δυνάμεις. Και παρά την άσκηση από την κυβέρνηση των καταστροφικών πολιτικών του παρελθόντος, την αγνόηση των λαϊκών αιτημάτων, τον διορισμό προσώπων της διαφθοράς και της κρίσης (ως περιφερειαρχών), τον εκφοβισμό των παιδιών μας και την τροφοδότηση εχθρικών προς την επανάσταση κινήσεων μέσω των μισθοφορικών μιλιτσιών και της παραπληροφόρησης, ο επαναστατημένος λαός μας συνέχισε τον αγώνα και κάλεσε ξανά στην πλατεία Κάσμπα σε καθιστική διαμαρτυρία «για να φύγουν», στις 20 Φλεβάρη 2011, πιστός στα δίκαια αιτήματα που διατυπώνονταν με επιμονή και συνοψίζονταν με σαφήνεια στο σύνθημα για πτώση του καθεστώτος, διάλυση της εθνοσυνέλευσης, των τριμερών επιτροπών, της συμβουλευτικής συνέλευσης και της γερουσίας, της πολιτικής αστυνομίας και στη σύλληψη κάθε διεφθαρμένου.

Αυτά τα βασικά πολιτικά αιτήματα συσπείρωσαν σε αυτή τη συγκέντρωση όλες τις δυνάμεις των αγωνιστών, των αλληλέγγυων και των υποστηρικτών. Και απέναντι στην άνοδο της αντίστασης και της πίεσης του αγωνιστικού λαϊκού κινήματος (συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, τοπικές απεργίες κλπ), οι οποίες συνάντησαν τη βία, με συνέπεια να έχουμε πάλι μάρτυρες, μετά την κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων την Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011, το καθεστώς προέβη σε δύο αποσπασματικές κινήσεις: πρώτα με την αντικατάσταση του Γανούσι από τον Μπέτζι Κάιντ Ας Σέμπσι, πιστό Συνταγματικό (σ.μετ. εννοεί του πρώην κυβερνητικού κόμματος Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός), κίνηση η οποία οδήγησε στις παραιτήσεις υπουργών που βάθυναν την κρίση της εξουσίας. Και σε μια δεύτερη φάση, σε συμμόρφωση με τη θέληση των διαμαρτυρόμενων μαζών και με τα αιτήματα των αγωνιζόμενων δυνάμεων, ο προσωρινός πρόεδρος προέβη σε μια νέα κίνηση, με το κάλεσμά του για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα προετοιμάσει τις εκλογές για Συντακτική Συνέλευση και στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές πλευρές και οι οργανώσεις των πολιτών. Πρόκειται για μια κίνηση έκφρασης των αιτημάτων των διαμαρτυρόμενων, ωστόσο στερείται κάθε λαϊκής νομιμοποίησης, αφού, μεταξύ άλλων, συνεχίζεται η συμμετοχή στην κυβέρνηση προσώπων της διαφθοράς και της κρίσης και υπάρχει, εξάλλου, διφορούμενη στάση έναντι της τόσο ποθητής από την Επανάσταση Συνέλευσης, με την απουσία αναφορών σε απόδοση των πρεπουσών νομοθετικών αρμοδιοτήτων, κάτι που στην παρούσα φάση απαιτούμε.

Αποφασίσαμε σήμερα, Παρασκευή 4 Μάρτη 2011 τη διακοπή της συγκέντρωσής μας, αλλά δηλώνουμε τη συνέχεια του αγώνα με την άνοδο της οργάνωσης και την περαιτέρω ενοποίηση των αγωνιζόμενων λαϊκών δυνάμεων, και την ετοιμότητά μας για την ολοκλήρωση των στόχων της επανάστασης με την υιοθέτηση όλων των διαθέσιμων και δίκαιων μορφών αγώνα.

Η επανάστασή μας είναι λαϊκή και δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Και η επέκτασή της στον αραβικό κόσμο την καθιστά κρίκο μιας ενιαίας δυναμικής για την εθνική κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση.

Δόξα στους μάρτυρες της επανάστασης της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας

Η Επανάσταση επεκτείνεται, η επανάσταση εμβαθύνεται.

Επιτροπή εκπροσώπων των συμμετεχόντων στη συγκέντρωση με το αίτημα «Φύγετε».