Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Η πρώτη μάρτυρας του 2011

3 Ιανουαρίου 2011

Jawaher Abu Rahma, 36 χρονών, Παλαιστίνια από το Bil’in.

Λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της βδομαδιάτικης ειρηνικής διαδήλωσης των κατοίκων του Bil’in ενάντια στο Τείχος, όταν εισέπνευσε σε μεγάλη ποσότητα νέο τοξικό δακρυγόνο με άγνωστη χημική σύνθεση που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ραμάλα, όπου πέθανε ανήμερα την Πρωτοχρονιά στις εννέα το πρωί από αναπνευστικά προβλήματα που οδήγησαν σε καρδιακή ανακοπή, παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Ο αδελφός της Bassem Abu Rahmah είχε δολοφονηθεί στις 17 Απρίλη 2009, πάλι στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης των κατοίκων του Μπιλ'ιν, όταν τον χτύπησε βλήμα δακρυγόνου στο στήθος.

Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις ενάντια στο Τείχος στο Bil’in, πραγματοποιούνται εδώ και πέντε χρόνια με τη συμμετοχή και διεθνών ακτιβιστών αλλά και ισραηλινών ειρηνιστών. Το 2007 το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε την αλλαγή της πορείας του Τείχους έξω από τα όρια του χωριού, αλλά η απόφαση δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί (Διαβάστε περισσότερα για τον αγώνα των κατοίκων του Bil'in)

Ο Mohammed Khatib, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής του Bil'in δήλωσε «Είμαστε σοκαρισμένοι και εξαγριωμένοι από την Ισραηλινή βαρβαρότητα που για μια ακόμα φορά κόστισε τη ζωή ενός ειρηνικού διαδηλωτή. Η δολοφονική και απάνθρωπη αντίδραση του Ισραήλ στον αγώνα μας δεν θα περάσει. Σήμερα, στην αυγή μιας νέας δεκαετίας, είναι η ώρα ολόκληρος ο πλανήτης να απαιτήσει από το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του και να βάλει τέλος στην κατοχή»

ΤΟ βίντεο που ακολουθεί είναι από τη δολοφονία του Bassem Abu Rahmah, αδελφού της Jawaher Abu Rahma στις 17 Απρίλη του 2009.