Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το PFLP αποχαιρετά τον μεγάλο ηγέτη Ahmed Hussein Abu Maher Yamani

Πηγή: www.pflp.ps/english 6 Γενάρη 2010

Με μεγάλη θλίψη, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, το Πολιτικό Γραφείο και ο γενικός γραμματέας του Ahmad Sa'adat, ανακοίνωσαν το χαμό του σπουδαίου Παλαιστίνιου ηγέτη Ahmed Hussein "Abu Maher" Al-Yamani, στις 3 Γενάρη 2011. Ο σύντροφος Yamani, ήταν ένας θρυλικός ηγέτης του Μετώπου και του Παλαιστινιακού αγώνα και βρέθηκε για έξι δεκαετίες στην πρώτη γραμμή του διαρκούς αγώνα για την ενότητα των Αράβων και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Σήμερα, το Λαϊκό Μέτωπο, η Παλαιστινιακή επανάσταση, το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού, το Αραβικό έθνος και οι προοδευτικές δυνάμεις ολόκληρου του κόσμου έχασαν έναν μεγάλο άνδρα – έναν σεμνό αγωνιστή και έναν σημαντικό ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του μέχρι και την τελευταία του στιγμή στην υπηρεσία του σκοπού του λαού του και του Αραβικού έθνους.

Οι Παλαιστινιακές μάζες σε κάθε προσφυγικό στρατόπεδο και πόλη γνωρίζουν τον Abu Maher ως έναν ακλόνητο μαχητή, ως έναν ηγέτη που πάντα αγκάλιαζε τα αισθήματα, τα προβλήματα και τις ανησυχίες του λαού στην πρώτη γραμμή και εξέφραζε τον αγώνα για επιστροφή των προσφύγων, ελευθερία, αξιοπρέπεια και αυτοδιάθεση.

Όλοι οι Άραβες γνωρίζουν τον σύντροφο Abu Maher ως έναν αγωνιστή για την ελευθερία αφοσιωμένο στην υπόθεση της Παλαιστινιακής και Αραβικής ενότητας ως μέσο για να απελευθερωθεί κάθε εκατοστό της Παλαιστινιακής γης και να ευοδωθούν οι φιλοδοξίες του Αραβικού έθνους για απελευθέρωση, δημοκρατία, σοσιαλισμό και ενότητα.

Το Λαϊκό Μέτωπο υπόσχεται στις μάζες του λαού στην Παλαιστίνη και παντού στη διασπορά να συνεχίσει τον αγώνα και την αντίσταση, να συνεχίσει στα βήματα του Abu Maher Yamani, να ακολουθήσει την δική του προσέγγιση των πραγμάτων, τις μεθόδους και τις αρχές του, μέχρι την πλήρη επίτευξη των στόχων του μεγάλου και λαμπρού αραβικού έθνους.

Ο Abu Maher Yamani γεννήθηκε στο χωρίο Suhmata κοντά στην Akka στις 24 Σεπτέμβρη του 1924, ήταν παντρεμένος και πατέρας οκτώ παιδιών. Παρακολούθησε τη βασική εκπαίδευση στην Suhmata και στη συνέχεια στην Safed, Akka και αποφοίτησε από το Αραβικό Κολέγιο στην Ιερουσαλήμ. Πριν την Nakba, εργάστηκε στο τμήμα γεωργίας στην Akka και στο τμήμα Δημοσίων Έργων στην Haifa.

Υπηρέτησε ως γραμματέας στο σωματείο εργαζομένων του προσωπικού του τμήματος Δημοσίων Έργων και ως γραμματέας τoυ συνδικάτου των Παλαιστινίων Αράβων Εργατών της Yafa. Ήταν επίσης γραμματέας της Λαϊκής Επιτροπής του χωριού Suhmata και μέλος της Ανώτατης Αραβικής Επιτροπής στην Περιφέρεια της Άνω Γαλιλαίας. Διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της Nakba και εκδιώχθηκε μαζί με την οικογένειά του στον Λίβανο, όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στο Κολλέγιο της Τρίπολης και σε διάφορα σχολεία στις περιοχές Baalbek, Ein el-Helweh, και Burj al-Burajneh.

Συμμετείχε στον στρατιωτικό τομέα του αγώνα και στην ίδρυση μιας στρατιωτικής οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης του 1949 και ήταν ένας από τους ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας του Αραβικού Εθνικιστικού Κινήματος. Συμμετείχε στην ίδρυση της Παλαιστινιακής διάσπασης του Κινήματος που αποτελούνταν από Παλαιστίνιους Άραβες νεολαίους και ήταν μέλος της ηγεσίας του Παλαιστινιακού κλάδου του Κινήματος.

Ήταν επίσης εκ των συνιδρυτών της Ένωσης Παλαιστινίων Φοιτητών στον Λίβανο και της Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών επίσης στον Λίβανο, ενώ συμμετείχε και στην ίδρυση Λαϊκών Επιτροπών στα Παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα του Λιβάνου. Ήταν αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών και εκπρόσωπος της στη Γραμματεία της Γενικής Ένωσης Διεθνών Αραβικών Συνδικάτων στο Κάιρο.

Ο Abu Maher al-Yamani ήταν ένας από τους ιδρυτές του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ένας από τους πιο προεξέχοντες ηγέτες του. Ήταν μέλος της Πρώτης Διάσκεψης του Μετώπου, της Κεντρικής του Διοίκησης, της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού του Γραφείου.

Χρημάτισε επίσης Γραμματέας του Παλαιστινιακού Μετώπου Απόκρουσης (Palestinian Rejection Front) στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και Γραμματέας του Παλαιστινιακού Μετώπου Σωτηρίας (Palestinian Salvation Front) το 1986. Εκπροσώπησε το Μέτωπο στην Εκτελεστική Επιτροπή της PLO και ήταν υπεύθυνος για το τμήμα Λαϊκών Οργανώσεων και πρόεδρος του τμήματος για την Επιστροφή των προσφύγων, όπως επίσης και μέλος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου.

Πέθανε από εγκεφαλική συμφόρηση στην Βηρυτό του Λιβάνου στις 3 Γενάρη του 2011 και θα κηδευτεί στην Βηρυτό στις 5 Γενάρη