Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Miral

Σκηνοθεσία: Julian Schnabel
Πρωταγωνιστές: Freida Pinto, Hiam Abbass, Willem Dafoe

Με την ταινία «Miral» του Julian Schnabel, που δείχνει την συγκινητική ιστορία μιας νεαρής Παλαιστίνιας, που μεγαλώνει σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο στη Μέση Ανατολή, συνεχίστηκε το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 67ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας.

Στην ταινία αυτή, που αποτελεί διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Rula Jebreal, ο εβραϊκής καταγωγής Julian Schnabel παρουσιάζει την ιστορία της Miral, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1940 (με τον «Πόλεμο των έξι ημερών») και φτάνοντας ως τη δεκαετία του 1990, περίοδο της συνθήκης ειρήνης του Όσλο για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού παλαιστινιακού κράτους.

Ο Schnabel κατάφερε να συλλάβει στην «Miral» όλη την ατμόσφαιρα μιας κρίσιμης περιόδου του ισραηλινο-παλαιστινιακού προβλήματος. Με επίκεντρο το δράμα της ορφανής από μητέρα νεαρής Miral, που μεγαλώνει σε μια σχολή ορφανών που ίδρυσε από το 1948 η Hind Husseini, πρόσφυγας στα δικά της εδάφη. Με σκηνές που συνδυάζει επίκαιρα της εποχής, ο J. Schnabel έφτιαξε μια συγκινητική, εικαστικά συναρπαστική, ταυτόχρονα τολμηρή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά περίοδο, ταινία γύρω από την δίψα για εκπαίδευση αλλά και την ελπίδα για μια δίκαιη λύση.