Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Δεύτερη Συνεδρίαση του Δικαστηρίου των Λαών

Πηγή: www.russelltribunalonpalestine.com

Στις 20, 21 και 22 Νοεμβρίου έγινε στο Λονδίνο η δεύτερη συνεδρίαση του Russell Tribunal on Palestine, εξετάζοντας την συνεργία-συνενοχή πολυεθνικών εταιρειών στις Ισραηλινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Όπως και στην Συνεδρίαση της Βαρκελώνης, καλέστηκαν ειδικοί και μάρτυρες για να παρουσιάσουν την υπόθεση στους ενόρκους, όπως και οι κατηγορούμενες επιχειρήσεις προκειμένου να υπερασπίσουν τις θέσεις τους.

Το σώμα ενόρκων δημοσίευσε τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Δημόσια δήλωση του Russell Tribunal on Palestine μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Λονδίνου με θέμα τη σύμπραξη- συνενοχή Εταιρειών στις Ισραηλινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου

Η συνεδρίαση του R.T.P. έλαβε χώρα στη Law society, 113 Chancery Lane, Λονδίνο WC2A 1PL, στις 20-21 Νοεμβρίου 2010

Στις τελευταίες δύο μέρες, το συνέδριο άκουσε συγκλονιστικά πειστήρια για τη συνενοχή Εταιρειών (σ.μ., διεθνείς οικονομικές εμπορικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ) στις Ισραηλινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, σχετικά με: προμήθεια όπλων, κατασκευή και συντήρηση του παράνομου Τοίχους κατοχής, εγκαθίδρυση διατήρηση και παροχή υπηρεσιών, ειδικά οικονομικών, σε παράνομους εποικισμούς, που όλοι τους διαβιούν εντός του πλαισίου της παράνομης κατοχής του Παλαιστινιακού εδάφους.

Είναι φανερό από τα στοιχεία των καταμαρτυρούντων ότι αυτή η διαγωγή δεν συνιστά μόνο ηθικά αξιοκατάκριτη πράξη αλλά επιπλέον εκθέτει εκείνες τις Εταιρείες σε νομική ευθύνη για πολύ σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς, περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περί ανθρωπισμού, Δικαίου.

Το τι διαχωρίζει τη τωρινή κατάσταση από άλλες που έγιναν εκκλήσεις για διεθνή δράση έγκειται στο ότι σ’ αυτή τη περίπτωση και το Ισραήλ και οι Εταιρείες που είναι συνυπεύθυνες-συνένοχες για τις Ισραηλινές παράνομες πράξεις παραβιάζουν κατάφορα το περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περί ανθρωπισμού Δίκαιο.

Η πρώτη συνεδρίαση του Συνεδρίου (Tribunal), πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη το Μάρτιο του 2010, βρήκε την Ε.Ε. και τα συνιστούντα μέλη κράτη της συνένοχα στις Ισραηλινές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβάνοντας: τη κατασκευή του Τοίχους σε Παλαιστινιακό έδαφος, συστηματική οικοδόμηση παράνομων, αποκλειστικά Ιουδαϊκών εποικισμών στη κατεχόμενη Παλαιστινιακή γη, το παράνομο αποκλεισμό της Γάζας, και πολυάριθμες παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια σε πολίτες Παλαιστίνιους, ειδικότερα κατά την Επιχείρηση Χυτό Μολύβι στη Γάζα (Δεκ. 2008-Ιαν. 2009), έγιναν επιχειρήσεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου και\ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ακόμη, το RTP σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα ξεκάθαρα συμφωνεί στο ότι το Ισραήλ σκανδαλωδώς και ολοφάνερα περιφρονεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις και επιπρόσθετα με βαθειά θλίψη σημειώνει ότι αυτή η ολότελα απογοητευτική και απαράδεκτη συμπεριφορά εξακολουθεί να συνεχίζεται. Παρόλα αυτά, η συνεχιζόμενη ατιμωρησία του Ισραήλ και η περιφρόνηση των υποχρεώσεων του ως όφειλε σαν κράτος μέλος του Ο.Η.Ε δεσμευόμενο στους κανονισμούς του, το έχουν απομονώσει από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Συνεπώς το RTP καθιστά γνωστό προς όλες τις Εταιρείες που είναι συνένοχες στις σοβαρές Ισραηλινές παραβιάσεις ότι οι συνεχιζόμενες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες τις τοποθετούν στη λάθος πλευρά της διεθνούς κοινής γνώμης, ηθικής και νόμου. Εξ αυτού πράγματι, το Ισραήλ και οι Εταιρείες χαρακτηρίζονται ως υπονομευτές αυτής της ίδιας της ακεραιότητας και αξιοπιστίας του Διεθνούς Δικαίου και των Ιδρυμάτων που το υποστηρίζουν.

Τα κύρια ερωτήματα που απασχόλησαν το σώμα των κριτών, στο Λονδίνο, ήταν:
1. Σε ποιές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου είναι συνένοχες εταιρείες;
2. Ποιές είναι νομικά οι προβλεπόμενες συνέπειες κατά των εταιρειών που με τις δραστηριότητες τους βοηθούν και στηρίζουν τις Ισραηλινές παραβιάσεις;
3. Ποιά είναι τα διαθέσιμα διορθωτικά μέσα παρέμβασης και ποιές οι υποχρεώσεις των κρατών σε σχέση με τη συνενοχή εταιρειών;

Κατ’ ακολουθία, σε απάντηση αυτών των ερωτημάτων, τα πλήρη ευρήματα του Συνεδρίου στο Λονδίνο, τα οποία θα είναι διαθέσιμα αρχές Δεκεμβρίου 2010, θα συνοψίζουν και τα κλειδιά πειστήρια-αποδείξεις που κατατέθηκαν για τη συνενοχή Εταιρειών και θα προσδιορίζουν συγκεκριμένες νομικές και μη νομικές επιπτώσεις και τα μέσα προσφυγής προς διεκδίκηση της εφαρμογής τους.

Το Συνέδριο παρατήρησε την ανεπάρκεια των κρατών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θέσουν ένα τέρμα στις παραβιάσεις και τη παράνομη διαγωγή του Ισραήλ, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Δικαίου, και την αδυναμία να καταλογίσουν ευθύνη συνενοχής σε συνεργαζόμενες εταιρείες στις Iσραηλινές δραστηριότητες, πράγμα που ώθησε τη κοινωνία των πολιτών να παρέμβει και να αναλάβει δράση επιφοράς αλλαγών πολιτικής ώστε να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο διεθνής περί ανθρωπισμού νόμος. Αυτό εμπεριέχει μία ευρεία σειρά δράσεων προς υποστήριξη του καλέσματος των Παλαιστίνιων για μποϊκοτάζ (boycott), από-επένδυση (αποφυγή ή απόσυρση επενδύσεων) (divestment), οικονομικές-εμπορικές κυρώσεις ( sanctions) BDS.

Μετοχικές εταιρείες παίζουν αποφασιστικό ρόλο στο να καθιστούν το Ισραήλ ικανό να διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν, και έχουν γίνει το αντικείμενο κινημάτων από τη κοινωνία των πολιτών όπως ενημερώθηκε το συνέδριο (RTP), εντάσσοντας μποϊκοτάζ, κλήσεις απολογισμού των εταιρειών από τους μετόχους, από-επενδύσεις αποθεματικών ταμείων συνταξιοδότησης λόγω σπιλωμένων επενδύσεων (σ.μ., της τράπεζας ή της εταιρείας εννοείται) σε έκνομες δραστηριότητες, και ενέργειες που συνεχίζουν να «φωτίζουν» τις εταιρείες με σκοπό να επιφέρουν αλλαγή στη επιχειρηματική κουλτούρα των εταιρειών. Υπό το Ισραηλινό πλαίσιο συμπεριφοράς, η κοινωνία των πολιτών προσφεύγει σε αποτελεσματική δράση ώστε να ενισχύσει την επιβολή του Διεθνούς Δικαίου. Ως εκ τούτου, το RTP κάνει έκκληση στα κράτη να προστατεύσουν όλους εκείνους, όσους εισαγάγουν ή εφαρμόζουν τέτοιου είδους σύννομες B.D.S δράσεις.

Δώδεκα εταιρείες και η Ε.Ε. προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση του Λονδίνου αλλά όλες αρνήθηκαν. Γράμματα παραλήφθηκαν από τρείς εταιρείες και την Ε.Ε. , τα οποία εισάχθηκαν σαν στοιχεία στη διερευνητική διαδικασία. Θα προσαρτηθούν στα τελικά συμπεράσματα του RTP για τη συνεδρίαση του Λονδίνου.

Τα συμπεράσματα του RTP περιέχουν τα ευρήματα ως προς το ενδεχόμενο νομικό υπόλογο αρκετών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των κάτωθι:

α) G4S, μία πολυεθνική Βρετανική-Δανέζικη εταιρεία, προμηθεύει ακτινοσκοπικό εξοπλισμό και μηχανήματα ολόσωμης σάρωσης σε πολλά στρατιωτικά σημεία ελέγχου (σ.μ. checkpointss) στη Δυτική Όχθη, όλα αυτά έχουν κατασκευαστεί σαν μέρος του διαχωριστικού Τοίχους, η διαδρομή του οποίου έχει χαρακτηριστεί παράνομη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (I.C.J.) σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της 9ης Ιουλίου 2004.

β) Εlbit Systems, μία σημαντική Ισραηλινή πολυεθνική, έχει μια στενή συνεργατική σχέση συνάφειας με τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς στην ανάπτυξη τεχνολογίας οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιείται πρώτα από τον Ισραηλινό στρατό σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις πριν την εμπορική προώθηση (marketing) και πώληση σε χώρες παγκοσμίως. Για παράδειγμα, η Elbit προμήθευσε τα Μη επανδρωμένα (Unmanned) Ιπτάμενα (Aerial) Οχήματα (Vehicles) , κοινώς γνωστά σαν Drones («Κηφήνες», σ.μ. από το μονότονο βουητό που παράγουν) που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς και παράνομα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα. Παρόλα αυτά, ο Βρετανικός στρατός έχει πρόσφατα ανταμείψει την Elbit με κοινό συμβόλαιο αξίας πάνω από 1 δισεκατομμύριο US $ δολάρια για την ανάπτυξη της νέας γενιάς των UAV (γνωστό σαν Watchkeeper programme). Η Βρετανική εταιρεία UAV Engines Limited, μία θυγατρική που η Elbit κατέχει τη πλήρη κυριότητα, θα παράγει τις μηχανές των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. Ένα σοβαρό μέλημα που αφορά τη χρήση των drones σχετίζεται με τη φύση τους να ενεργούν αδιάκριτα. Αυτό απεικονίζεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα για καθένα, κατά ισχυρισμό, στρατιωτικό που στοχοποιείτο από τα drones είχαμε και δέκα θανάτους πολιτών. Το Νορβηγικό Ταμείο Συνταξιοδότησης (σ.μ. το αντίστοιχο ΙΚΑ) απέσυρε τις επενδύσεις που είχε από το αποθεματικό του κεφάλαιο στην Elbit Systems εξ αιτίας αυτής της συνεργίας σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

γ) Caterpillar, με έδρα τις Ε.Π. (US), προμηθεύουν με ειδικά τροποποιημένες στρατιωτικές D9 μπουλντόζες το Ισραήλ, που χρησιμοποιούνται: (i) στη κατεδάφιση των σπιτιών των Παλαιστίνιων (ii) στη κατασκευή των εποικισμών και του Τοίχους και (iii) σε μάχες μέσα στις πόλεις στη σύγκρουση στη Γάζα, όπου σε όλες τις περιπτώσεις προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς πολιτών και εκτεταμένες υλικές καταστροφές χωρίς να υπάρχει καμία στρατιωτική αναγκαιότητα.

δ) Cement Roadstone Holdings, μία Ιρλανδική πολυεθνική εταιρεία, αγόρασε το 25% από την Ισραηλινή εταιρεία Mashav Initiative and Development Ltd, που με τη σειρά της έχει τη πλήρη κυριότητα της Nesher Israel Cement Enterprises Ltd, που στο Ισραήλ είναι ο μοναδικός παραγωγός τσιμέντου, προμηθεύοντας 75-90% του συνόλου στο Ισραήλ και τη κατεχόμενη Παλαιστίνη. Το τσιμέντο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και για τη κατασκευή του παράνομου διαχωριστικού Τοίχους.

ε) Dexia, μία Γάλλο-Βέλγικη εταιρεία, χρηματοδοτεί Ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη μέσω της θυγατρικής της Dexia Israel Public Finance Ltd.

ζ) Veolia Transport, μία Γαλλική εταιρεία, εμπλέκεται στη κατασκευή του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στη Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Veolia πρόκειται να τον λειτουργήσει. Η Veolia εκμεταλλεύεται επίσης μεταφορικές υπηρεσίες με λεωφορεία στους παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς.

η) Carmel Agrexco, μία Ισραηλινή εταιρεία, εξάγει αγροτικά προϊόντα, όπως πορτοκάλια, ελιές και αβοκάντο από τους παράνομους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης.
Κατά την ακρόαση του Συνεδρίου υποβλήθηκαν αποδείξεις για το ότι οι G4S, Elbit Systems και Caterpillar όλες αναγνωρίζουν και καυχώνται στο διαφημιστικό υλικό προώθησης των πωλήσεων τους για τη χρήση του εξοπλισμού τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα, η οποία παράνομα προξένησε απώλειες ζωής και ευρείας κλίμακας σοβαρά πλήγματα στους Παλαιστίνιους πολίτες και στη περιουσία τους.

Αγωγές εναντίον των ανωτέρω εταιρειών, με ενάγοντες τα θύματα της συνενοχής των, είναι δυνητικά πιθανές σε χώρες όπου αυτές οι εταιρείες εδράζονται ή έχουν σημαντική παρουσία. Και εταιρείες και εταιρικά στελέχη μπορούν να υποβληθούν σε ποινικές διώξεις για παραβίαση του κρατικού δικαίου της χώρας (για παράδειγμα, ξέπλυμα χρημάτων και/ή απόκρυψη) και/ή για τη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της λεηλασίας φυσικών πόρων. Σε πολλές χώρες η κρατική νομοθεσία έχει ενσωματώσει το διεθνές δίκαιο, των νόμων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περί ανθρωπισμού περιλαμβανομένων. Αυτό βέβαια χωρίς να προκαταλαμβάνει την διεθνή δικαιοδοσία ή τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τα πλήρη συμπεράσματα του Συνεδρίου RTP από τη συνεδρίαση του Λονδίνου θα παρέχουν λεπτομερή παραδείγματα τέτοιων δυνητικών δικαστικών αγώνων, και επίσης θα διαφωτίζουν και ενθαρρύνουν τη κοινωνία των πολιτών για BDS δράσεις ικανές να επιφέρουν τιμωρία των εταιρειών.

Το Συνέδριο εντυπωσιάστηκε από το ευρύ σύνολο και το βάθος των αποδεικτικών στοιχείων που δόθηκαν κατά τις συνεδριάσεις.

Το Συνέδριο είναι άκρα ευγνώμον για το χρόνο, τη γενναιοδωρία και το θάρρος των καταμαρτυρούντων, ιδιαίτερα εκείνων που συμμετείχαν αναλαμβάνοντας ικανό προσωπικό ρίσκο.

Το Συνέδριο Russell θα συνέλθει σε δύο ακόμα συνεδριάσεις τα επόμενα δύο χρόνια. Η τρίτη συνεδρίαση στη Νότιο Αφρική θα μελετήσει τη δυνατότητα υπαγωγής του Ισραήλ στο έγκλημα του apartheid. Μετά τη τέταρτη συνεδρίαση θα εκδώσει τα ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

Η σύνθεση του σώματος των κριτών του RTP αποτελέστηκε από τα κάτωθι μέλη:

Stephane Hessel, πρεσβευτής της Γαλλίας, επίτιμος πρόεδρος του RTP, Γαλλία
Mairead Corrigan Maguire, κάτοχος βραβείου Νόμπελ ειρήνης, Βόρειος Ιρλανδία
John Dugard, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, πρώην ειδικός παρατηρητής των Η.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά εδάφη, Νότιος Αφρική
Lord Antony Gifford QC, ποινικολόγος UK, δικηγόρος Jamaica
Ronald Kasrils, συγγραφέας και ακτιβιστής, πρώην υπουργός, Νότια Αφρική
Michael Mansfield, ποινικολόγος, πρόεδρος της Haldane Society των σοσιαλιστών δικηγόρων, Ενωμένο βασίλειο.
Jose Antonio Martin Pallin, επίτιμος δικαστής, Chamber II, Supreme Court, Ισπανία
Cynthia Mckinney, πρώην μέλος του Aμερικάνικου (US) κογκρέσσου και υποψήφια πρόεδρος με το κόμμα των πρασίνων το 2008, ΕΠΑ.