Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ισραηλινό-Παλαιστινιακή ξενάγηση, αποκρύπτοντας την σύγκρουση

Πηγή:www.imemc.org, 29/11/2010

Η γαλλική ταξιδιωτική εταιρία Voyageurs du Monde (Ταξιδιώτες του Κόσμου) έβγαλε ένα καινούριο φυλλάδιο που προβάλει τον τουρισμό του Ισραήλ και της Παλαιστίνης σαν σύνολο, με το σύνθημα «ειρήνη και αγάπη» και που μόνο επιφανειακά αναφέρει το τείχος του διαχωρισμού ή τα σημεία ελέγχου. Το πρόγραμμα στηρίζεται από το Ισραηλινό Εθνικό Γραφείο Τουρισμού και από την Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Γαλλία.

Χαρακτηρίζοντας το ως «πρώτης τάξεως» ταξίδι, το Voyageurs du Monde προσφέρει μια οκταήμερη ξενάγηση αξίας 1700€, για να ανακαλύψουμε το Τελ Αβίβ, τη Ραμάλα, την Ιερουσαλήμ, την Χεβρώνα, την Χάιφα και την Νάμπλους, τονίζοντας τα θετικά σημεία που έχει να επιδείξει η κάθε περιοχή και δίνοντας έμφαση στην σημασία του τουρισμού για την προώθηση της ειρήνης.

Η ισραηλινό-παλαιστινιακή διαμάχη εξηγείται μέσα από ένα ιστορικό χρονολόγιο της περιοχής, το οποίο δεν αναφέρει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ή την Νάκμπα και τις εποικιστικές δράσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη. Επιπλέον, το φυλλάδιο δεν εμβαθύνει σε ζητήματα όπως τα σημεία ελέγχου και το τείχος, που είναι μέρος της καθημερινότητας των Παλαιστινίων.

Όσον αφορά τα σημεία ελέγχου, τονίζει ότι μερικές φορές υπάρχει συνωστισμός από τους Παλαιστίνιους που θέλουν να πάνε από τις πόλεις τους στο Ισραήλ, αλλά οι διεθνείς τουρίστες δεν θα ταλαιπωρηθούν. Το τείχος αναφέρεται ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζωγραφίζουν και να εκφράζουν την διαμαρτυρία τους.

Στο κεφάλαιο της Ιερουσαλήμ, η Ανατολική και Δυτική Ιερουσαλήμ αναφέρονται σαν δύο κοινότητες που συνυπάρχουν ενώ στην Χεβρώνα δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτούν «το εβραϊκό τετράγωνο, με έναν κάτοικο του Kiriat Arba, ενός γειτονικού εποικισμού».

Τα μέλη της γαλλικής οργάνωσης Ευρώπη-Παλαιστίνη διακήρυξαν στο site τους ότι το φυλλάδιο είναι «μια προσπάθεια να νομιμοποιήσει το ισραηλινό απαρτχάιντ μέσω του τουρισμού» και καλούν σε ταξίδια που βασίζονται στην ηθική. «Στις 100 σελίδες του, γεμάτες από φωτογραφίες, αυτό το πολυτελές έγγραφο δεν είχε χώρο ούτε για μια φωτογραφία ενός Ισραηλινού στρατιώτη, ενός σημείου ελέγχου ή ενός προσφυγικού καταυλισμού και δεν αναφέρει κουβέντα για τα απέραντα βάσανα του λαού της Γάζας. Αυτό το καθεστώς «διαπραγματεύσεων» έχει γίνει πολύ της μόδας σε αυτά τα καθάρματα», προσθέτουν.