Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Στην Θεσσαλονίκη η αποστολή του Viva Palestina

Πηγή:http://alterthess.blogspot.com 25 Σεπτέμβρη 2010
Αποφασισμένοι να φτάσουν στην Παλαιστίνη δηλώνουν οι ακτιβιστές που συμμετέχουν στο κομβόι του Viva Palestina το οποίο εδώ και δύο μέρες βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Η αποστολή ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα από το Λονδίνο με σαράντα μικρά vans (μεταξύ των οποίων και πολλά ασθενοφόρα) και 60 άτομα στο δυναμικό της (τα οποία μέχρι το τέλος της διαδρομής θα γίνουν 150 ) και οδεύει προς την Αίγυπτο απ` όπου και θα περάσει για να φτάσει στη Γάζα. Το κομβόι αποτελείται από εθελοντές από διάφορες χώρες (Αυστραλία, Αμερική, Καναδάς, Σουηδία, Ιταλία, Γαλλία, Μαλαισία, Βρετανία) και από πολύ διαφορετικές αφετηρίες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, των θρησκειών και των ειδικοτήτων (γιατροί, δικηγόροι, παιδαγωγοί) πολλοί από τους οποίους είναι και μέλη ΜΚΟ προσπαθούν να δημοσιοποιήσουν σε όλη τον κόσμο το ζήτημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τη Γάζα. Κάποια από τα άτομα συμμετείχαν και στις άλλες δύο αποστολές που έγιναν αμέσως μετά τους βομβαρδισμούς ενώ για τους περισσότερους η αποστολή αυτή συνιστά μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το πρωί μέλη της αποστολής, τα οποία διανυκτέρευσαν στο γυμναστήριο του Δήμου Θέρμης, μίλησαν στο alterthess για το σκοπό του ταξιδιού, τα αίτια της κινητοποίησης αυτής και τις ελπίδες που έχουν για βελτίωση των συνθηκών στη Γάζα.
Η Nikky από τη Ζηλανδία δηλώνει ότι ο σκοπός του ταξιδιού είναι πολύ συγκεκριμένος. "Θέλουμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας. Η κατάσταση εκεί χειροτερεύει από μέρα σε μέρα αντί για να βελτιώνεται. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τις προμήθειες σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό (γάζες, αναπηρικά καροτσάκια κα) στη Γάζα και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε και μέσω των ΜΜΕ όσο πιο πολύ κόσμο μπορούμε σχετικά με την αδικία που διαπράττεται εδώ και καιρό εις βάρος των Παλαιστίνιων".
"Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα παρά τη διεθνή κατακραυγή είναι η καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι εκεί ζουν φυλακισμένοι, αποκλεισμένοι από τα πάντα. Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι ο ΟΗΕ αδυνατεί να δώσει οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα, οι κυβερνήσεις αδιαφορούν, οπότε το θέμα επαφίεται στην αλληλεγγύη που μπορούμε να δείξουμε εμείς ως απλοί πολίτες." λέει ο Cris μέλος της αποστολής του KIA ORA GAZA από την Νέα Ζηλανδία. "Θέλουμε να πιέσουμε με ειρηνικά μέσα τη βίαιη κατάσταση που επικρατεί και να ασκήσουμε πολιτική πίεση με σκοπό το σπάσιμο του αποκλεισμού" συμπληρώνει.
H Azra , γραμματέας και αρχηγός της Μαλαισιανής Αποστολής προσθέτει ότι εκτός από τις ιατρικές προμήθειες, σκοπός της παραμονής τους στη Γάζα, εφόσον φτάσουν εκεί, είναι να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους Παλαιστίνιους. "Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να ξαναζωντανέψουν την αγροτική τους παραγωγή, να μπορέσουν να σταθούν σιγά-σιγά στα πόδια τους. Επιπλέον, σημαντικό είναι για μας να δημιουργήσουμε δεσμούς αδελφοσύνης μεταξύ των δύο χωρών"
Η Azra δηλώνει ενθουσιασμένη από τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των εθελοντών και δηλώνει ότι το αίσθημα αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και κίνητρο για να ξεπερνάει κανείς την ταλαιπωρία του ταξιδιού."
Μετά τη συνέντευξη τύπου το κομβόι πραγματοποίησε πορεία στο κέντρο της πόλης σταθμεύοντας για λίγη ώρα στον Λευκό Πύργο.
Με όπλο τους την αλληλεγγύη οι ακτιβιστές ξεκινούν αύριο το ταξίδι για την Γάζα αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι "οι Παλαιστίνιοι δεν είναι μόνοι" .