Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ξέσπαμα οργής στο Σιλουάν μετά τη δολοφονία Παλαιστίνιου

του Joseph Dana Πηγή: The Electronic Intifada, 22 Σεπτέμβρη 2010
Δείτε το βίντεο του AIC από τις συγκρούσεις στο τέλος του άρθρου
Ο Joseph Dana, συγγραφέας και δημιουργός ταινιών ζει στην Ιερουσαλήμ, συμμετέχει σε ομάδες άμεσης δράσης όπως η Taayush και οι Αναρχικοί Ενάντια στο Τείχος. Η ιστοσελίδα του είναι josephdana.com.

«Γύρω στις 3:30 με 4 τα ξημερώματα άκουσα θόρυβο έξω από το παράθυρό μου» μου λέει ο Abdallah Rajmi, κάτοικος του Σιλουάν, καθώς στεκόμαστε σε ένα στενό δρομάκι εν μέσω μάχης ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους που πετούν πέτρες και σε Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις της Συνοριακής Αστυνομίας. «Νόμιζα πως ήταν απλά ένας καυγάς μεθυσμένων αλλά μετά άκουσα πολύ θόρυβο και τους γείτονες που άρχισαν να ξυπνούν».

Το Σιλουάν είναι μια γειτονιά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κοντά στην περιτοιχισμένη Παλιά Πόλη, και αποτελεί στόχο ενός εν εξελίξει σχεδίου της Ισραηλινής κυβέρνησης να κατεδαφίσει δεκάδες σπίτια Παλαιστινίων και να τα αντικαταστήσει με Ισραηλινούς εποικισμούς και ένα θεματικό Εβραϊκό πάρκο.

Ο Rajmi, θυμάται όσα έγιναν, καθώς πέτρες και δακρυγόνα εκτοξεύονται από τις δύο πλευρές στο σοκάκι που βρισκόμαστε. «Βγήκα στη στέγη για να δω τι συμβαίνει και είδα τρεις οπλισμένους έποικους φρουρούς να πλησιάζουν μια ομάδα νεαρών Παλαιστίνων. Άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους και όλοι στο Σιλουάν ξύπνησαν».

Εκείνη τη στιγμή, αναγκαστήκαμε να κινηθούμε προς της είσοδο του σπιτιού του Rajmi καθώς εκτοξεύτηκε ένας καταιγισμός από πέτρες και η Συνοριακή Αστυνομία άρχισε τη χρήση μεταλλικών σφαιρών με πλαστικό κάλυμμα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Είδα έναν άνθρωπο να κείτεται αιμόφυρτος και να πεθαίνει. Οι φρουροί τον είχαν μόλις πυροβολήσει εν ψυχρώ και τον παρακολουθούσαν να πεθαίνει. Κείτονταν εκεί στο έδαφος για μιά ώρα μέχρι που έφτασε ένα Ισραηλινό ασθενοφόρο και φυσικά δεν επέτρεψαν σε κανέναν μας να τον πλησιάσει. Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, είχαν συγκεντρωθεί ήδη στο σημείο της δολοφονίας περισσότεροι από 40 φρουροί των εποίκων και Συνοριακοί Αστυνομικοί». Ο νεκρός ήταν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο 30χρονος και πατέρας πέντε παιδιών Samir Sarhan.

Ο Rajmi μιλά καθαρά κοιτάζοντας με κατευθείαν στα μάτια και στο βλέμμα το διαβάζω την οργή. «Η κατάσταση δεν είναι καλή. Είναι εξαιρετικά δύσκολη και πιστεύω πως θα ξεσπάσει χάος» λέει «Αν πεθάνει κι άλλος από τους τραυματίες της περασμένης νύχτας, το Σιλουάν θα εκραγεί. Περίμενε να δεις τι πρόκειται να γίνει κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης πομπής». Η νεκρώσιμη πομπή επρόκειτο να καταλήξει σε ένα κοιμητήριο κοντά στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσά.

Πράγματι ο Rajmi είχε δίκιο για το ότι το Σιλουάν ήταν σε αναβρασμό. Βρισκόμουν στη γειτονιά από τις 8 το πρωί, την ώρα που ξεκίνησαν οι επιθέσεις με πέτρες ενάντια στους Ισραηλινούς συνοριοφύλακες. Το Σιλουάν βρίσκεται σε μιά βαθιά κοιλάδα και η περιοχή έχει πολλά μικρά σοκάκια. Η αντίσταση ξεπήδησε από κάθε σημείο καθώς ομάδες νεαρών Παλαιστινίων ξεγλυστρούσαν ανάμεσα στις Ισραηλινές δυνάμεις και έριχναν εναντίον τους βροχή από πέτρες φωνάζοντάς τους να φύγουν. Οι συνοριοφύλακες απαντούσαν με κύματα ρίψης δακρυγόνων που έπνιγαν όλο το χωριό και τα σπίτια όπου κρύβονταν, μακριά από τις οδομαχίες, οι γυναίκες και τα παιδιά. Κατά διαστήματα, οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν μεταλλικές σφαίρες καλυμμένες με καουτσούκ, από πολύ κοντινή απόσταση γεγονός που συχνά προκαλεί μόνιμες βλάβες ή και θανάτους. Αναποδογυρίστηκαν κάδοι απορριμμάτων και ανάφτηκαν φωτιές με λάστιχα αυτοκινήτων. Ήταν δύσκολο να μην έρθουν στο μυαλό μου εικόνες της δεύτερης Ιντιφάντα και προσπαθούσα να τραβήξω φωτογραφίες.

Η κατάσταση συνεχίστηκε έτσι σε όλο το Σιλουάν για τις επόμενες πέντε ώρες. Πετροπόλεμος εδώ και κει και δακρυγόνα να έχουν καλύψει, υπό μορφή συλλογικής τιμωρίας, ολόκληρο το χωριό. Τελικά ξεκίνησε η νεκρώσιμη πομπή με φωνές «Ο Θεός είναι μεγάλος!» και όλοι οι κάτοικοι του Σιλουάν ενώθηκαν μ’ αυτήν. Κατά τη διαδρομή της πομπής μέσα από τα στενά σοκάκια, έγιναν επιθέσεις σε όλα τα σπίτια των εποίκων, στα αυτοκίνητά τους και σε ότι άλλο θύμιζε στον κόσμο εποίκους. Φτάνοντας στην είσοδο του Σιλουάν ακριβώς δίπλα στην είσοδο του συγκροτήματος του τεμένους του Αλ Ακσά, που οι Εβραίοι το αναφέρουν ως «Ναό του Όρους» και στο συγκρότημα των εποίκων με την ονομασία «Πόλη του Δαβίδ», η οργή του πλήθους ξέσπασε και ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας καταστροφές. Ξηλώθηκαν παράθυρα στα πρώτα κτίρια της «Πόλης του Δαβίδ», ενώ χτυπήθηκαν και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα της Ισραηλινής Συνοριακής Αστυνομίας.

Καθώς ο κόσμος πλησίαζε στο συγκρότημα Αλ Ακσά, βρέθηκαν στο δρόμο τους κάποια δημόσια λεωφορεία της Ισραηλινής εταιρείας Egged. Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι του Σιλουάν κατέστρεψαν όλα τα παράθυρά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπήκαν στα λεωφορεία με σκοπό να σκίσουν και τα καθίσματα ενώ ο οδηγός ήταν ακόμα μέσα. Η πομπή έφτασε στο συγκρότημα Αλ Ακσά και η ένταση υποχώρησε αλλά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως μετά το τέλος της κηδείας ξεκίνησε νέος πετροπόλεμος από την πλατεία του Αλ Ακσά και πως Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο τέμενος που αποτελεί και τον τρίτο πιο ιερό τόπο για το Ισλάμ.

Ο Rajmi μου είπε πως η βία εξαιτίας της δολοφονίας θα ενταθεί. Μου ανέφερε επίσης πως ένας από τους τραυματίες της επίθεσης της νύχτας υπέκυψε στα τραύματά του. Το όνομά του παραμένει προς το παρόν άγνωστο.

Σίγουρα ο θάνατος αυτός μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα για περισσότερη βία, για την οποία φαίνεται πως οι κάτοικοι του Σιλουάν είναι προετοιμασμένοι. Σε αντίθεση με το «Φαγιαντισμό» (σημ. αναφέρεται στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Fayyad), δηλαδή την επίσημη συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με την Ισραηλινή Κατοχή, που λαμβάνει χώρα στη Ραμάλα, ο λαός του Σιλουάν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι έτοιμος να αντισταθεί και να πολεμήσει ανεξάρτητα από το τίμημα.