Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζετε η δίκη για τον θάνατο της Rachel Corrie

Πηγή: www.alternativenews.org 31/8/2010

Η δίκη της Rachel Corrie, της ακτιβίστριας του ISM που σκοτώθηκε το 2003, ξαναρχίζει στις 5 Σεπτεμβρίου στην Χάιφα.

Η εκδίκαση της αγωγής κατά του κράτους του Ισραήλ ξεκίνησε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάιφα τον Μάρτιο του 2010, όπου η οικογένεια Corrie παρουσίασε τους μάρτυρες της, όπως τους Βρετανούς ακτιβιστές του ISM, Richard Purssell και Tom Dale. Και οι δύο ήταν με την Rachel στις 16 Μαρτίου, 2003, όταν καταπλακώθηκε από την μπουλντόζα Caterpillar D9R του ισραηλινού στρατού, ενώ συμμετείχαν σε μια μη βίαιη διαδήλωση κατά της κατεδάφισης παλαιστινιακών σπιτιών μαζί με άλλους ακτιβιστές του ISM, στην Ράφα της Γάζας.

«Επτά χρόνια μετά την δολοφονία της κόρης μου, άκουσα επιτέλους την κατάθεση των φίλων της που βρίσκονταν μαζί της. Παρόλο που υπήρξαν κάποιες αποθαρρυντικές διαδικαστικές προκλήσεις, ελπίζουμε πως θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στην Rachel και ότι όσοι ευθύνονται για τον θάνατο της, θα τιμωρηθούν», είπε η μητέρα της, Cindy Corrie.

Κατά την διάρκεια των ακροάσεων, οι συνήγοροι του κράτους αναλώθηκαν στο να διπλό-ελέγχουν τους αυτόπτες μάρτυρες σχετικά με το ISM και για πιο λόγο βρίσκονταν στην Ράφα, ενώ πολύ λίγο ασχολήθηκαν με το τι πραγματικά έγινε με την Rachel Corrie.
Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν γεμάτη από τοπικούς και διεθνείς δημοσιογράφους, παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τρεις αντιπροσώπους της Αμερικανικής Πρεσβείας, ανάμεσα τους και ο Γενικός Πρόξενος. Η οικογένεια συναντήθηκε επίσης με τον Antony Blinken, τον Αναπληρωτή Βοηθό του Προέδρου και Σύμβουλο σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, που επαναβεβαίωσε την σταθερή θέση των ΗΠΑ ότι δεν υπήρξε ποτέ μια αξιόπιστη, διάφανη και σε βάθος έρευνα στην υπόθεση της Rachel. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει την προσπάθεια της οικογένειας να απονεμηθεί η δικαιοσύνη για την Rachel μέσα από το δικαστικό σύστημα του Ισραήλ. Το προσωπικό της πρεσβείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί την δίκη.

«Συνεχίζω να συγκινούμαι από την αποφασιστικότητα και την αφοσίωση της μη βίαιης υποστήριξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, που έδειξαν οι φίλοι της Rachel, όχι μόνο στην Ράφα επτά χρόνια πριν, αλλά και σήμερα στην Χάιφα», είπε ο Craig Corrie, πατέρας της Rachel.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε νωρίτερα μέσα στην χρονιά, ότι σύμφωνα με στρατιωτικά έγγραφα, η ανάκριση της Στρατιωτικής Αστυνομίας σε έναν ύποπτο-κλειδί, διακόπηκε από τον Στρατηγό Doron Almog και το Γενικό Επιτελείο Στρατού. «Είναι 18:12. Ο Στρατηγός Κ μπήκε στην αίθουσα ανακρίσεων και είπε στον μάρτυρα να μην πει ή γράψει οτιδήποτε. Η εντολή ήρθε απευθείας από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Επιβεβαιώνω το συμβάν και υπογράφω», έγραψε ο αξιωματούχος που κράταγε τα πρακτικά, υπογράφοντας και τελειώνοντας την ανάκριση. «Πριν την επέμβαση, ο στρατιώτης περιέγραφε την στιγμή που κατάλαβε ότι η Rachel Corrie είχε χτυπηθεί, επιμένοντας ότι δεν μπορούσε να την δει από την θέση του οδηγού», ανέφερε η Haaretz. «Αυτό δείχνει ξεκάθαρα πως υπήρξε τουλάχιστον μια προσπάθεια, άσχετα αν ήταν αναποτελεσματική, να επέμβουν στην ανάκριση», είπε ο δικηγόρος των Corries, Hussein Abu Hussein. «Τα έγγραφα το αποδεικνύουν, υπήρξε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον οδηγό της μπουλντόζας να δώσει πλήρη κατάθεση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η εκλιπούσα σκοτώθηκε».

Τον Σεπτέμβριο που θα ξαναρχίσει η δίκη, το κράτος θα παρουσιάσει τους δικούς του μάρτυρες. Έχουν ήδη κατατεθεί δεκατρείς ένορκες καταθέσεις, ανάμεσα σε αυτές και η κατάθεση του οδηγού και άλλων στρατιωτικών αξιωματούχων που ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Η δίκη θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.