Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η ΠΑ παίρνει μέτρα λιτότητας

Πηγή: aljazeera.net 24/8/2010

Η Παλαιστινιακή Αρχή πρόκειται να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα λιτότητας, λόγω της σημαντικής μείωσης των χρηματοδοτήσεων που λάμβανε από άλλα αραβικά κράτη.

Ο Saadi al-Kronz, ο Υπουργός Μεταφορών της ΠΑ, είπε πως στις περικοπές περιλαμβάνονται σχέδια για την εξοικονόμηση καυσίμων και για την συντήρηση των 2000 οχημάτων, τα οποία θα παρουσιάσει την 1η Οκτωβρίου. Ο Kronz είπε πως οι περικοπές θα περιλαμβάνουν την μειωμένη χρήση των κυβερνητικών οχημάτων εντός του εργασιακού ωραρίου και ότι ψάχνει για επιπλέον μέτρα για την εξοικονόμηση καυσίμων. Ο Υπουργός δήλωσε πως ελπίζει με τα μέτρα θα εξοικονομηθούν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι ανάγκες για την αγορά νέων οχημάτων, το ετήσιο κόστος των οποίων ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ghassan al-Khatib, ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑ, δήλωσε πως σχεδιάζουν επιπλέον περικοπές στις δαπάνες, αλλά καμία δεν θα επηρεάσει τους μισθούς των 148.000 δημοσίων υπαλλήλων της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Ο Khatib είπε στο Reuters ότι οι Παλαιστίνιοι «θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις» και σκοπός τους είναι να μειώσουν την εξάρτηση τους από τις αραβικές χορηγίες.

Οι βασικοί χορηγοί της ΠΑ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φέτος έχουν διαθέσει πολύ λιγότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά. Μέχρι στιγμής, η Σαουδική Αραβία έχει δώσει 30.6 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που είχε δώσει 241 εκατομμύρια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φέτος δεν έχουν προσφέρει τίποτα, ενώ για το 2009 είχαν διαθέσει 173,9 εκατομμύρια δολάρια.

Μια πρόσφατη αναφορά των ΗΕ αναφέρει ότι η ΠΑ «θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας τον Σεπτέμβριο και θα έχει δυσκολία στο να πληρώσει τους μισθούς του Αυγούστου», λόγω της μειωμένης βοήθειας από το εξωτερικό. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν πως οι μισθοί του Αυγούστου είναι εξασφαλισμένοι.