Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ο στρατός συνόδεψε 300 Ισραηλινούς πολίτες στην Νάμπλους

Πηγή: maannews.net/eng 5/8/2010

Ισραηλινές μονάδες που έκαναν περιπολία, διέταξαν τους κατοίκους της Νάμπλους να παραμείνουν στα σπίτια τους από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, λόγω της μαζικής επίσκεψης εβραίων πιστών σε έναν ναό της περιοχής.

Μάρτυρες από τον προσφυγικό καταυλισμό Balata είπαν πως 12 στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στην πόλη και καθάριζαν τους δρόμους από τους κατοίκους. Οι μονάδες μπήκαν στην Νάμπλους από το checkpoint Beit Furik.

Μετά την εισβολή, οι κάτοικοι δίπλα στον ναό έκαναν λόγο για έξι λεωφορεία που σταμάτησαν στον Ναό του Ιωσήφ ανάμεσα σε 20 στρατιωτικά οχήματα. Στον ναό αυτό εικάζεται ότι κηδεύτηκε ο Πατριάρχης και οι δύο γιοι του. Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας εκτιμούν πως το ταξίδι πραγματοποίησαν περίπου 300 έποικοι και παρέμειναν στην περιοχή για τέσσερις ώρες, από τη 1 έως τις 5 μμ.

Ο Υπουργός Taleb Abu Sha’ar της κυβέρνησης της Γάζας έκανε λόγο για «παραβίαση» και προκλητική συμπεριφορά». Ο Abu Sha'ar δήλωσε πως τα στρατιωτικά μέτρα και η βίαιη επίσκεψη στην περιοχή «αποτελεί παραβίαση του ιερού χώρου» και έγινε με το σκεπτικό «ότι η περιοχή ανήκει μόνο σε αυτούς». Προειδοποίησε πως ο ναός μπορεί να αποτελέσει τον νέο στόχο που θα χαρακτηριστεί ως ισραηλινή εθνική κληρονομιά, όπως έγινε με την ανακήρυξη του Τζαμιού του Ιμπραχίμ στην Χεβρώνα, την περασμένη άνοιξη. Η ανακήρυξη αυτή προκάλεσε αγανάκτηση και ανησυχία ότι το τζαμί θα παρέμενε κλειστό για δημόσια χρήση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις που έκαναν περιπολία σε διάφορες περιοχές στην Νάμπλους, άρπαξαν τρεις άντρες από την Asira Ash-Shamaliya και τους μετέφεραν σε άγνωστο προορισμό. Οι άντρες είναι οι Fakher Azam Hasan Bara, 35, Muhammad Abdullah Yousif Sawalha, 37, και Usama Hamed Hamdana, 30.