Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Το Ισραήλ εξαφανίζει ένα χωρίο Βεδουίνων

Πηγή: www.maannews.net 27/7/2010

Όπως δήλωσαν οι τοπικές κοινότητες και Ισραηλινοί ακτιβιστές, η αστυνομία του Ισραήλ άρχισε να εκκενώνει και να κατεδαφίζει τα σπίτια την Τρίτη το πρωί σε ένα χωρίο Βεδουίνων. Και τα 40 σπίτια στο χωριό Al-Araqib καταστράφηκαν και οι 300 κάτοικοι εκδιώχτηκαν, μετά την επιδρομή που ξεκίνησε στις 4:30 το πρωί. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος περίπου 1500 αστυνομικοί, ανάμεσα τους και οι ειδικές δυνάμεις, ελικόπτερα και μπουλντόζες. Η αστυνομία μετέφερε τις περιουσίες των κατοίκων σε κοντέινερ ενώ οι μπουλντόζες κατέστρεφαν τα σπίτια και τις στάνες. Επίσης καταστράφηκαν οπωρώνες και ελαιώνες. Τουλάχιστον 200 παιδιά έμειναν άστεγα από αυτή την επιχείρηση.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ισραηλινής αστυνομίας Mickey Rosenfeld δήλωσε πως «η μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση», στην οποία συμμετείχαν 1000 αστυνομικοί και συνοριοφύλακες, εφάρμοζε μια δικαστική απόφαση η οποία βγήκε ύστερα από 11 χρόνια δίκης και έδιωχνε τους κατοίκους από την περιοχή. Είπε πως γκρεμίστηκαν 30 αποθήκες και επιβεβαίωσε ότι 300 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το χωριό και μετακινήθηκαν το γειτονικό Rahat «Κάθε ένας από αυτούς είχε ενημερωθεί εγκαίρως ότι έπρεπε να φύγουν».

Οι κατεδαφίσεις έγιναν από την ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο χώρος για την δενδροφύτευση ενός δάσους, που θα χρηματοδοτήσει το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο (JNF), παρόλο που οι κάτοικοι είχαν κερδίσει την δικαστική μάχη ανατρέποντας την αρχική απόφαση, αποδεικνύοντας ότι έχουν την ιδιοκτησία της γης. Τα τηλέφωνο στο JNF δεν απαντούν, αλλά στο site τους αναφέρουν πως το JNF εργάζεται με αρκετές κοινότητες Βεδουίνων προκειμένου να επιτύχουν αλλαγές. «Η ηγεσία του συναντιέται με τα τοπικά συμβούλια για να αποκτήσει πρόσβαση στις ανάγκες της κοινότητας και να βρει λύσεις», λέει.

Οι Βεδουίνοι κάτοικοι του χωριού εκδιώχθηκαν από το Ισραήλ το 1951, αλλά επέστρεψαν στην γη αμέσως μετά. «Οι κάτοικοι του Al-Araqib δεν είναι καταπατητές ούτε εισβολείς. Το χωριό τους υπήρχε πολλά χρόνια πριν την δημιουργία του Ισραήλ το 1948».

Η Χαμάς καταδικάζει

Η Χαμάς καταδικάζει την κατεδάφιση και καλεί την διεθνή κοινότητα να πάρει θέση ενάντια στην «πολιτική της παραβίωσης των δικαιωμάτων». Ο εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας Abdul Latif Al-Qanoua, είπε πως οι κατεδαφίσεις που είχαν ως στόχο μια κοινότητα κοντά στο Rahat στο Νότιο Ισραήλ, 30 χμ από την πόλη της Γάζας, είχε ως αποτέλεσμα την βίαιη μετακίνηση εκατοντάδων κατοίκων. «Αυτή η κίνηση αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και των δικαιωμάτων αθώων πολιτών». Το γεγονός αυτό τονίζει την ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ και τον απώτερο στόχο τους να «καθαρίσουν τα παλαιστινιακά χωριά και πόλεις», σημειώνοντας τις ομοιότητες με τις κατεδαφίσεις σπιτιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στις περιοχές της Δυτικής Όχθης που βρίσκονται κοντά σε εποικισμούς. «Η κατοχή συνεχίζει να καταστρέφει τα παλαιστινιακά χωριά στην Negev για περισσότερα από 40 χρόνια», λέει ο Al-Qanoua και απαιτεί από την διεθνή κοινότητα να πάρει θέση ενάντια στην «υπεροψία των Ισραηλινών».

Οι περισσότεροι από τους 1.000.000 πρόσφυγες της Γάζας έχουν τις ρίζες τους στην Negev, όπως και στις παράκτιες πόλεις, οι οποίες εκκαθαρίστηκαν από τον παλαιστινιακό πληθυσμό τους το 1948, όταν ανακηρύχθηκε το κράτος του Ισραήλ.

Πράξη πολέμου

Ισραηλινοί ακτιβιστές και εθελοντές που βρίσκονταν στην κατεδάφιση, είπαν πως αρκετοί κάτοικοι χτυπήθηκαν από την αστυνομία, αλλά δεν χρειάστηκαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ένας ακτιβιστής κρατήθηκε. Οι ακτιβιστές περιέγραψαν την κατεδάφιση σαν «μια πράξη πολέμου, παρόμοια με αυτή που κάνει κάποιος εναντίον του εχθρού».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προειδοποίησε τους Υπουργούς του μια μέρα νωρίτερα ότι «αν κάποιοι μέσα στο Ισραήλ απαιτήσουν την αναγνώριση των εθνικών τους δικαιωμάτων, αυτό θα σήμαινε πως η περιοχή θα έμενε χωρίς εβραϊκή πλειοψηφία. Αυτό έγινε στα Βαλκάνια και αποτελεί πραγματική απειλή».

Οι ακτιβιστές λένε πως η ισοπέδωση του χωριού δεν πρέπει να εξεταστεί «χωριστά» από την δήλωση του Netanyahu. Παρουσιάζοντας τους Βεδουίνους πολίτες του Ισραήλ σαν απειλή «τον νομιμοποιεί να τους διώξει από την Negev, με σκοπό την ιουδαιοποίηση της».

Ο μισός πληθυσμός των Βεδουίνων του Ισραήλ ζει σε «μη αναγνωρισμένα» χωριά και δεν έχουν πρόσβαση σε δημοτικά ή κυβερνητικά ιδρύματα και υπηρεσίες. Εκτιμάται πως το 12% του παλαιστινιακού πληθυσμού στο Ισραήλ είναι Βεδουίνοι.