Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010

Η αρπαγή της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ

Πρόκειται για ένα επεξηγηματικό βίντεο του Palestine Center και του Jerusalem Fund το οποίο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλινοί μεθόδευσαν την αρπαγή της Ιερουσαλήμ από το 1967 και ύστερα.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο, η περιφέρεια της Ιερουσαλήμ εκτεινόταν εντός των ορίων της μαύρης γραμμής, ενώ η πράσινη γραμμή του 1949 χώριζε την Δυτική Όχθη από το Ισραήλ. Μετά τον πόλεμο του 1967, οι Ισραηλινοί μονομερώς αύξησαν τα όρια του Δήμου της Ιερουσαλήμ και η έκταση του επεκτάθηκε από τα 6,5 km2 στα 71 km2, προσαρτώντας με αυτό τον τρόπο πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές Παλαιστινίων. Ο νέος Δήμος ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αμέσως άρχισαν να κατασκευάζουν τους εποικισμούς. Την δεκαετία του ’70 χτίστηκαν οι μεγάλοι εποικισμοί Ramot Allon, Ma’ale Adumim και Gilo, όπου έγινε πλέον φανερό ότι το σχέδιο των Ισραηλινών ήταν να αλλάξουν την γεωπολιτική πραγματικότητα της Ιερουσαλήμ, περικυκλώνοντας το ανατολικό της τμήμα. Οι κατασκευές και οι επεκτάσεις τους συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Στον χάρτη επίσης φαίνεται και το τείχος, το οποίο χωρίζει τις Ισραηλινές κοινότητες από τις Παλαιστινιακές καθώς και τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα checkpoints και εμποδίζουν την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων από και προς την Ιερουσαλήμ.

Ένα επιπλέον μέτρο που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για να αναγκάσουν τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη και να προχωρήσουν στην ιουδαιοποίηση της Ιερουσαλήμ, είναι οι κατεδαφίσεις σπιτιών. Στον χάρτη, τα βέλη υποδεικνύουν τις περιοχές οι οποίες έχουν υποστεί κατεδαφίσεις τα τελευταία δύο χρόνια.