Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Συμμετοχή σε έμμεσες συνομιλίες αποφάσισε η PLO

9 Μάη 2010

18 μήνες μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας που σήμανε και τον τερματισμό κάθε συνομιλίας Ισραήλ και Παλαιστινίων, η Παλαιστινιακή ηγεσία της Ραμάλα συμφώνησε στην πραγματοποίηση έμμεσων συνομιλιών με το Ισραήλ.Η απόφαση πάρθηκε το Σάββατο, σε κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO και της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ στην οποία προήδρευσε ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Οι προσπάθειες του αμερικανού απεσταλμένου στην περιοχή George Mitcell, για επανέναρξη των συνομιλιών ξεκίνησαν τον Μάρτη, αλλά η ανακοίνωση από το Ισραήλ της κατασκευής 1600 ακόμα σπιτιών για εβραίους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξόργισε τους Παλαιστίνιους και τους απέτρεψε από την αποδοχή της πρότασης. Από τότε, οι ΗΠΑ πάσχισαν να πείσουν τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών που αναμένεται να κρατήσουν 4 μήνες θα ξεκινήσει μετά από 10 ημέρες και θα επικεντρωθεί σε μια σειρά ζητήματα όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της PLO Yasser Abed Rabbo, το Σάββατο μετά την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης η οποία πάρθηκε κατά πλειοψηφία καθώς υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην Φατάχ της οποίας ηγείται ο Αμπάς και στις υπόλοιπες παρατάξεις. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της PLO, η απόφαση βασίστηκε σε εγγυήσεις που δόθηκαν στην κυβέρνηση της Ραμάλα «σχετικά με τους εποικισμούς και την ανάγκη να τερματιστούν», ενώ είπε πως υπήρξαν και εγγυήσεις πως τα ψηφίσματα 242 και 338 του ΟΗΕ, ο Οδικός χάρτης και η Αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία θα αποτελέσουν βάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία. Όπως δήλωσε, οι εγγυήσεις περιλαμβάνουν τα ζητήματα της Ιερουσαλήμ, των προσφύγων και της ασφάλειας. Τέλος υπογράμμισε πως η απόφαση για έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων απορρέει από τα εθνικά συμφέροντα και θα προσφέρει μια νέα ευκαιρία για την ειρηνευτική διαδικασία, που έχει την στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και της διεθνούς κοινότητας.

Παρότι, ο Yasser Abed Rabbo ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις πως όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως τα σύνορα ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους και ο διαμοιρασμός της Ιερουσαλήμ θα συζητηθούν σε έμμεσες συνομιλίες, το Ισραήλ υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει γρήγορη μετάβαση σε άμεσες διαπραγματεύσεις στις οποίες και θα τεθούν όλα τα ζητήματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά της η Χαμάς, προειδοποίησε την PLO να μην επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την πρόταση για επανέναρξή τους, «παραλογισμό, που θα δώσει στην Ισραηλινή κατοχή κάλυψη για να διαπράξει νέα εγκλήματα εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού». Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή η Χαμάς, που δεν συμμετέχει στην PLO, αναφέρει πως «η στήριξη στις εγγυήσεις των ΗΠΑ, που δεν έχουν καμιά πραγματική βάση, αποτελεί παιχνίδι επικίνδυνο για τα Παλαιστινιακά εθνικά δικαιώματα» και καλεί την PLO να σταματήσει «να σπέρνει ψευδαισθήσεις στους Παλαιστίνιους, να παραδεχτεί την αποτυχία των προσπαθειών της και να κινηθεί προς μια εθνική ενότητα που να βασίζεται σε ένα ενωτικό Παλαιστινιακό πρόγραμμα για την προστασία των Παλαιστινιακών αρχών και των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού».

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει στην PLO την επιστροφή σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είχε ανακοινώσει και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής Kayed al-Ghoul δήλωσε πως το PFLP καταγγέλλει την επιστροφή σε διαπραγματεύσεις, έστω και έμμεσες, με την Ισραηλινή κατοχή, υπό το πρίσμα της συνέχισης των εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ αλλά και του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Τοποθέτηση σχετικά με το ζήτημα της επανέναρξης διαπραγματεύσεων έκανε λίγες ημέρες νωρίτερα και ο φυλακισμένος γενικός γραμματέας του Μετώπου Ahmad Saadat.

Από την πλευρά του ο Qais Abu Laila του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε πως το DFLP θεωρεί πως «οι αμερικανικές υποσχέσεις δεν αποτελούν επαρκή εγγύηση πως η διαδικασία θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα»

Πηγές: http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=282761, http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=282566, http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=282538, http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5ioi_0jtO9RjMwPNRoXNCndRPRq3gD9FINFF80, http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5i9eNnBPQffzNfzyDtSSmcxqaMYRw