Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ahmad Sa'adat: Να τερματιστεί η κατοχή σε όλη την ιστορική Παλαιστίνη

Πηγή: http://www.pflp.ps/english/ 5 Μάη 2010
Την πιθανότητα οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τους κατακτητές κατήγγειλε ο φυλακισμένος Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Ahmad Sa'adat, λέγοντας πως «η λύση για την κρίσιμη ιστορική σύγκρουση στην Μέση Ανατολή θα είναι μόνο η ίδρυση ενός κράτους στο σύνολο των Παλαιστινιακών εθνικών εδαφών, από τον ποταμό ως τη θάλασσα, με πλήρη ισότητα για όλους».

Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 5 Μάη, απαντώντας γραπτά σε ερωτήσεις του πρακτορείου που του μετέφερε ο δικηγόρος του, ο σύντροφος Sa'adat υπογράμμισε πως οι στόχοι του Παλαιστινιακού λαού δεν θα επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων και οι όποιες διαπραγματεύσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να βαθύνουν την εσωτερική διχόνοια. Όπως ανέφερε, η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων αποτελούν βήματα προς την επίλυση της ιστορικής σύγκρουσης. Εντούτοις, τόνισε πως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για τις οποίες πιέζουν οι ΗΠΑ αποτελούν μόνο προκάλυμμα για την «συνέχιση μιας Ισραηλινής πολιτικής που βασίζεται στη συνέχιση της κατοχής».

Ο Ahmad Sa'adat, καταδίκασε επίσης οποιαδήποτε περίπτωση συμμετοχής Παλαιστινίων σε αυτές τις έμμεσες διαπραγματεύσεις, βεβαιώνοντας πως θα ματαιώσει κάθε προσπάθεια για αποκατάσταση της εθνικής ενότητας, ενώ ανέφερε πως «οι συνομιλίες που προτείνονται από τις ΗΠΑ για να αναβιώσει η “ειρηνευτική διαδικασία” που εξελίσσονταν τα προηγούμενα 20 χρόνια, το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν την αποτυχία του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, να εκπληρώσει όποιες υποσχέσεις έδωσε στον Ισλαμικό κόσμο για μια “νέα αρχή”».

Τέλος, ο σύντροφος Sa'adat ανέφερε πως η αποδοχή τέτοιων διαπραγματεύσεων σημαίνει εγκατάλειψη των αιτημάτων της Παλαιστινιακής ηγεσίας, αιτημάτων όπως η πλήρης διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας. Όπως είπε, θα περίμενε κανείς οι κυρίαρχες δυνάμεις της PLO τουλάχιστον να εμμείνουν στους ίδιους τους τούς όρους.