Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ο στόλος της ελευθερίας ξεκινά, οι Ισραηλινοί απειλούν

Στις 14 Μάη απέπλευσε από την Ιρλανδία με κατεύθυνση τη Μεσόγειο, το 1200 τόνων φορτηγό πλοίο Ρέιτσελ Κόρι προκειμένου να συναντηθεί με τον υπόλοιπο «στόλο της ελευθερίας» και να πλεύσουν μαζί προς τη Γάζα μεταφέροντας 5.000 τόνους οικοδομικά υλικά, ιατρικό εξοπλισμό, σχολικές προμήθειες και 600 ακτιβιστές.

Τα ρεπορτάζ από το Ισραήλ εμφανίζουν τις Ισραηλινές αρχές αποφασισμένες να εμποδίσουν τα 3 φορτηγά και 5 επιβατικά πλοία – πρόσφατα προστέθηκε ένα ακόμα ανεβάζοντας το πλήθος του στόλου στα 9 καράβια – να σπάσουν τον παράνομο Ισραηλινό αποκλεισμό και να φτάσουν στη Γάζα, ακόμα κι αν γι’ αυτό χρειαστεί στρατιωτική βία και για το σκοπό αυτό εκπαιδεύονται αναλόγως.

Χαρακτηριστική των πιέσεων που ασκεί το Ισραήλ για να αποτρέψει το ταξίδι είναι η συνάντηση του υπεύθυνου Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών με εκπροσώπους από τις πρεσβείες Ελλάδας, Ιρλανδίας, Τουρκίας και Σουηδίας. Κατά τη διάρκειά της ο Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε το ταξίδι «πρόκληση και παραβίαση των ισραηλινών νόμων» και ενημέρωσε τους ξένους εκπροσώπους πως οι υπήκοοι των χωρών τους θα εμποδιστούν να φτάσουν στη Γάζα. Να σημειωθεί τέλος πως από τις 27 Απρίλη κρατείται από το Ισραήλ ο εκπρόσωπος της τουρκικής οργάνωσης IHH (που συμμετέχει στο εγχείρημα) στη Δυτική Όχθη, ενώ κυκλοφορούν και πληροφορίες για ισραηλινούς «πολίτες» που προετοιμάζονται να βγουν «αυτοβούλως» στη θάλασσα για να εμποδίσουν τα πλοία να προσεγγίσουν τη Γάζα

«Δεν μας απέτρεψαν στο παρελθόν και δεν θα μας αποτρέψουν τώρα» δήλωσε ένας από τους διοργανωτές του Free Gaza Movement

«Οι Ισραηλινές τακτικές εκφοβισμού δεν θα μας σταματήσουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελληνική πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα».

«Τέτοιες απειλές αντικατοπτρίζουν την αποτυχία της κατοχής και αποτελούν κρατική τρομοκρατία εναντίον ειρηνικών ατόμων που έρχονται να υποστηρίξουν έναν λαό υπό πολιορκία και επίθεση» δήλωσε ο Τζαμάλ αλ Χούνταρι επικεφαλής της Λαϊκής Επιτροπής ενάντια στην Πολιορκία.