Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Οδοιπορικό στη Δυτική Όχθη

Αποστολή στη Δυτική Όχθη του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό "Intifada" 31/03 – 07/04/2010,

Γραμμένο από τη Στεφανία Λυγερού

Δημοσιεύτηκε στις 1 Μάη2010 στην εφημερίδα "Δρόμος"

Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφω από ταξίδι στα πάτρια εδάφη και χαίρομαι. Αυτή η μοναδική αίσθηση ελευθερίας που με κατέκλυσε όταν πάτησα το πόδι μου στο Ελ. Βενιζέλος, δεν έχει τιμή και δεν εξαργυρώνεται. Την ίδια εκείνη στιγμή συνειδητοποίησα ότι τόσες ημέρες στη Δυτική Όχθη ζούσα κρατώντας την αναπνοή μου.

Πανέμορφα μέρη, απίστευτες εικόνες, έντονα συναισθήματα, όλα μεμιάς εξαφανίζονται και αφήνουν μόνο μία αίσθηση, ότι επρόκειτο για ένα ταξίδι ξενάγησης στους χώρους μίας τεράστιας φυλακής.

Το Τείχος

Τα «δοκιμασμένα» μέτρα αποκλεισμού της Γάζας χρησιμοποιούνται πλέον σε κάθε Παλαιστινιακή περιοχή. Το Τείχος περικυκλώνει κάθε πόλη, σε όλη της την έκταση, και την μετατρέπει σε γκέτο. Στην είσοδο και στην έξοδο κάθε πόλης υπάρχουν checkpoints. Οι Ισραηλινοί απαγορεύουν στους Παλαιστίνιους που ζουν στη Δυτική Όχθη να πάνε στα Ιεροσόλυμα, στο Ισραήλ και να χρησιμοποιούν τους δρόμους των εποίκων. Τους καθυστερούν στον έλεγχο για ώρες, εμποδίζοντας έτσι την ελεύθερη μετακίνησή τους.

Checkpoint

Το φωτογραφικό υλικό δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Φωτογραφίζαμε εν τάχει και κρυφά, χωρίς φυσικά να εστιάζουμε. Την προηγούμενη ημέρα κατά την είσοδό μου στο checkpoint της Καλάντια με εντόπισε ένας στρατιώτης, έκλεισε για όλους την είσοδο, με διέταξε να σβήσω όσες φωτογραφίες τράβηξα και με έστειλε σε ειδικό δωμάτιο για έλεγχο.

Έποικοι

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο οι εποικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη είναι παράνομοι. Για τον λόγο αυτό η καταπάτηση γίνεται διακριτικά, χρησιμοποιώντας ως λόγο την ασφάλεια. Για λόγους ασφαλείας λοιπόν, στήνεται αρχικά ένα μικρό αρχηγείο στο κέντρο της Παλαιστινιακής περιοχής, όπου αυτό το μικρό αρχηγείο σιγά-σιγά απλώνεται και γίνεται τελικά μία ολόκληρη πόλη.

Χεβρώνα Το Τείχος μέσα στο Τείχος

Το εσωτερικό Τείχος χτίστηκε στο κέντρο της αγοράς και ακριβώς πάνω στα μαγαζιά των Παλαιστινίων. Όσα μαγαζιά εγκλωβίστηκαν μέσα στο Τείχος δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουν. Στο «ελεύθερο» μέρος της αγοράς κάποια από τα μαγαζιά είναι σφραγισμένα (στρατιωτικές εντολές) και κάποια άλλα δεν λειτουργούν γιατί οι ιδιοκτήτες τους φοβούνται τις επιθέσεις των εποίκων. Στο ενεργό μέρος της αγοράς έχουν φτιαχτεί αυτοσχέδιες οροφές με συρμάτινο πλέγμα για την προστασία ανθρώπων και εμπορευμάτων από αντικείμενα που πετάνε οι έποικοι. Ως επιπρόσθετο μέτρο πρόληψης χρησιμοποιούνται μουσαμάδες (προστασία από ρίψη υγρών), όπου κι αυτό καμιά φορά δεν λειτουργεί (στην περίπτωση πχ που το υγρό είναι οξύ). Όσον αφορά στις κατοικίες που βρίσκονται εντός των Τειχών, κάποιες κατοικούνται κάποιες άλλες όχι, ελλείψει προσβάσεως. Οι Παλαιστίνιοι μπορούν μέχρι ενός σημείου να κυκλοφορήσουν στην ισραηλινή κατεκτημένη περιοχή με το αμάξι τους, από εκείνο το σημείο μέχρι ένα επόμενο σημείο μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο πεζοί και από το δεύτερο σημείο και πέρα δεν τους επιτρέπεται καθόλου η είσοδος. Όσοι καταφέρνουν και μένουν στη μη προσβάσιμη περιοχή φτάνουν στην οικία τους στέγη-στέγη. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν γιατί έχουν στην οικογένειά τους μικρά παιδιά ή/και ηλικιωμένους.

(Δεν καταφέραμε να περάσουμε το checkpoint, δεν φτάσαμε ούτε μέχρι το σημείο που έχουν πρόσβαση οι Παλαιστίνιοι, μας είπαν ότι απαγορεύεται η είσοδος στους διεθνείς).

Πρόσφυγες

Το 1948 οι Παλαιστίνιοι που διώχθηκαν από τα σπίτια τους ζούσαν για δέκα χρόνια σε σκηνές στους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου μετά φτιάχτηκαν πρόχειρα σπίτια, με ανθρωπιστική βοήθεια. Όλοι οι καταυλισμοί είναι πολύ πυκνοκατοικημένοι, με στενά δρομάκια που χωράει ίσα-ίσα ένας άνθρωπος να περάσει. Μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, σε αρκετές γωνιές, βλέπεις φωτογραφίες και μνημεία μαρτύρων, ενώ στα κτίρια είναι εμφανείς οι τρύπες από σφαίρες.


Βηθλεέμ προσφυγικός καταυλισμός Awda (Επιστροφή)

Περιμετρικά, και σε όλη του την έκταση, έχει ζωγραφικές αναπαραστάσεις των χωριών των προσφύγων. Την είσοδο του καταυλισμού κοσμεί ένα τεράστιο κλειδί. Στέκει για να τους θυμίζει την επιστροφή, για να μην χάσουν την ελπίδα ότι μια μέρα θα γυρίσουν σπίτι (όλοι οι πρόσφυγες έχουν κρατήσει το κλειδί της οικίας τους με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα επιστρέψουν εκεί).

Ιεροσόλυμα - Σειχ Ζαράχ

Οικογένειες που διώχτηκαν πρόσφατα (τον περασμένο Δεκέμβριο) από την οικία τους για να εγκατασταθούν σ' αυτήν Ισραηλινοί έποικοι. Οι Παλαιστίνιοι που ξεσπιτώθηκαν, καθώς και φίλοι και συγγενείς αυτών, παραμένουν όλη μέρα έξω από την οικία τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ως κατάλυμα χρησιμοποιείται η σκηνή που έχει στηθεί στην απέναντι αυλή.

Γειτονιά Boustan (στο Σιλουάν της Αν. Ιερουσαλήμ)

80 παλαιστινιακά σπίτια έχουν εντολή κατεδάφισης και ήδη έχουν κατεδαφιστεί τα πέντε από αυτά. Είναι η γειτονιά που προσπαθούν να εξαφανίσουν τελείως, προκειμένου να χτίσουν το «Πάρκο του Δαβίδ» (θεωρείται ότι είναι η περιοχή στην οποία έκανε βόλτες ο Δαβίδ).

Γιάφα - Περιορισμοί, δυσκολίες για να χτίσουν ή να επισκευάσουν τα σπίτια τους οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι.

Για να κάνει ένας Παλαιστίνιος κάτοικος της περιοχής επισκευή στο σπίτι του χρειάζεται ειδική άδεια από την Ισραηλινή αρχή, την οποία όμως ποτέ δεν παίρνει (χρησιμοποιείται ως μέθοδος για την εθελούσια εγκατάλειψη της οικίας τους). Στο συγκεκριμένο σπίτι έχριζε άμεσης επισκευής η σκάλα -λόγω επικινδυνότητας-, για την οποία όμως δεν μπόρεσαν (ακόμη μέχρι σήμερα) να βγάλουν άδεια. Οι ιδιοκτήτες την έφτιαξαν και τους την γκρέμισαν δύο φορές, ώσπου τελικά σκαρφίστηκαν αυτήν την κατασκευή. Η σκάλα είναι μετακινούμενη (κατασκευασμένη πάνω σε ρόδες). Στην περίπτωση που έρθουν για έλεγχο την μετακινούν και απλά η σκάλα δεν υπάρχει!!

Πορείες διαμαρτυρίας

Ως μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στο Τείχος που κατακερματίζει τη Δυτική όχθη και αποκόπτει τους κατοίκους της από τη γη τους, έχουν τις πορείες που οργανώνονται κάθε Παρασκευή στα περισσότερα χωριά.

Αλ Μάσαρα

Ο στρατός είχε στήσει μπλόκο στην έξοδο του χωριού. Όταν έφτασε η πορεία (στην οποία συμμετείχαν και πολλοί διεθνείς ακτιβιστές) την ανέκοψαν. Η συμπλοκή άρχισε με πέτρες αντί για όπλα από την Παλαιστινιακή πλευρά και με κανονικά όπλα από την Ισραηλινή. Πλαστικές σφαίρες και κρότου λάμψεις, που τις έριχναν όμως από ντουφέκια -και το βλήμα είναι πολύ μεγάλο. Σε άλλα χωριά όπως το Νιλίν οι Παλαιστίνιοι και οι διεθνείς ακτιβιστές δέχονται επίθεση με κανονικά πυρά, με δεκάδες θύματα κάθε εβδομάδα. Στη διαμαρτυρία στο Αλ Μάσαρα, συνέλαβαν δύο Ιταλούς ακτιβιστές και απειλούσαν με συλλήψεις όλους τους παραβρισκόμενους. Τελικά τον έναν από τους δύο τον απελευθέρωσαν μετά από λίγο, ενώ τον άλλο (ο οποίος είναι και κωφάλαλος) τον πήραν για ανάκριση. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν και δύο δημοσιογράφοι.

Πολύ συγκινητικοί ήταν οι Ισραηλινοί ακτιβιστές, οι οποίοι παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια στην πρώτη γραμμή και αντιτάσσονταν μιλώντας στους στρατιώτες στα εβραϊκά.

Ένας στρατιώτης φωτογράφιζε το πλήθος των διαδηλωτών (η καταγραφή προσώπων χρησιμοποιείται ως αποτρεπτικό μέσο για τη συμμετοχή σε πορείες ). Στις στέγες των σπιτιών υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές.

Άγιοι τόποι

Στρατιωτική δύναμη μέσα, έξω από την Παλαιά Πόλη και σε κάθε μικρό στενό.

Γιάφα - Εποικισμός Ανδρομέδα

Ο εποικισμός χτίστηκε σε έδαφος ιδιοκτησίας Ελληνικού Πατριαρχείου, εξού και η ελληνική ονομασία (τιμής ένεκεν). Και δεν είναι η μόνη περίπτωση, γενικότερα το Ελληνικό Πατριαρχείο εμπορεύεται εδάφη που ανήκουν στην Παλαιστίνη και τα εκχωρεί στο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί αποκλείουν δρόμους, αφήνοντας να περάσουν επιλεκτικά ορισμένοι, χρησιμοποιώντας ως λόγο την ασφάλεια.

Στατιστικά στοιχεία

- Πρόσφυγες Οι εγγεγραμμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στην Μέση Ανατολή ανέρχονται στους 4.618.141.

- Λωρίδα της Γάζας Η επιβίωση του 86% του πληθυσμού εξαρτάται αποκλειστικά από την ανθρωπιστική βοήθεια.

- Κρατούμενοι Εκτιμάται ότι σχεδόν 9.493 Παλαιστίνιοι κρατούνται από το Ισραήλ. Από αυτούς οι 750 είναι διοικητικοί κρατούμενοι, 349 είναι παιδιά κάτω των 18 χρόνων, 75 είναι γυναίκες και 47 είναι μέλη του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου.

- Ανατολική Ιερουσαλήμ Τα τρία πρώτα χρόνια της κατοχής το Ισραήλ δήμευσε 18.27 τετρ. χλμ. παλαιστινιακής γης. Μέχρι το 1991 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 23.4 τετρ. χλμ. Από το 1967 έως το 2006, το Ισραήλ έχει αφαιρέσει το δικαίωμα διαμονής σε περίπου 8.269 Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ.

- Τείχος Το συνολικό μήκος του τείχους είναι 723 χλμ, δηλαδή δύο φορές το μήκος της πράσινης γραμμής που χωρίζει την Δυτική Όχθη από το Ισραήλ. Περίπου 125.000 Παλαιστίνιοι σε 28 κοινότητες θα περικυκλωθούν από τις τρεις πλευρές του τείχους. Περίπου 26.000 Παλαιστίνιοι σε 8 κοινότητες θα περικυκλωθούν και από τις τέσσερις πλευρές του τείχους, έχοντας ως μέσο σύνδεσης με την υπόλοιπη Δυτική Όχθη ένα τούνελ ή έναν δρόμο.

- Σημεία ελέγχου Το 74% των κεντρικών δρόμων της Δυτικής Όχθης ελέγχονται από σημεία ελέγχου ή είναι εντελώς αποκλεισμένοι. Το Σεπτέμβριο του 2008 υπήρχαν 699 εμπόδια αποκλεισμού στην Δυτική Όχθη.

- Εποικισμοί Υπάρχουν ήδη 121 ισραηλινοί εποικισμοί και περίπου 102 ισραηλινά φυλάκια. Όλα είναι παράνομα χτισμένα σε εδάφη που έχουν καταληφθεί από το 1967.

- Νερό Μόνο το 69% των κοινοτήτων συνδέονται με δίκτυα ύδρευσης. Μόνο το 7% του διαθέσιμου νερού καλύπτει τις προϋποθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το 37% του νερού στο Ισραήλ, και ειδικότερα στους εποικισμούς, προέρχεται από τα αποθέματα των υδάτινων πόρων που βρίσκονται στην Δυτική Όχθη.

Πάνω από τους μισούς Παλαιστίνιους ζουν σε καθεστώς φτώχειας (45.7% στην Δυτική όχθη και 79.4% στην Λωρίδα της Γάζας).

Πηγές: Palestine Monitor (http://www.palestinemonitor.org/spip/) και r-freepalestine.blogspot.com