Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη της Sahar Francis του Addammer:Η φυλάκιση ως μέσο πολιτικής πίεσης

Πηγή: The Electronic Intifada, 8 Γενάρη 2010

Η παλαιστινιακή μη κυβερνητική οργάνωση Addameer ιδρύθηκε το 1992 για να προωθήσει και να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων. Η Sahar Francis, δικηγόρος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διευθύντρια του Addameer μιλάει στον Adri Nieuwhof της σελίδας Electronic Intifada για το πρόσφατο κύμα καταστολής σε βάρος των Παλαιστίνιων ακτιβιστών που διαμαρτύρονταν ενάντια στο Τείχος στην Δυτική Όχθη. Τρείς ακτιβιστές ο Jamal Juma, ο Mohammad Othman και ο ο Abdallah Abu Rahmah τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση τους περασμένους μήνες. Βρέθηκαν μαζί με τους 8.338 πολιτικούς κρατούμενους, που έχει καταγράψει το Addameer για το 2009, στις Ισραηλινές φυλακές. Περισσότεροι από τους 300 είναι παιδιά, 18 είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης και 738 είναι από την Γάζα. Τουλάχιστον 291 τελούν υπό διοικητική κράτηση και 778 εκτίουν ισόβια κάθειρξη.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο του Addameer και πως αναμειχθήκατε σε αυτό;

"Addameer" στα αραβικά σημαίνει «συνείδηση». Προσφέρουμε νομικές υπηρεσίες στους πολιτικούς κρατούμενους της ισραηλινής κατοχής. Ο οργανισμός μας εκπροσωπεί τους κρατούμενους στα ισραηλινά πολιτικά και στρατιωτικά δικαστήρια. Καταγράφουμε και ερευνούμε τις παραβιάσεις στα δικαιώματα των κρατουμένων, όπως για παράδειγμα βασανιστήρια, διοικητική κράτηση και άσχημη συμπεριφορά προς τους κρατούμενους κατά την καθημερινή ζωής τους μέσα στην φυλακή. Το Addameer πραγματοποιεί εκστρατείες και προσφέρει υπηρεσίες υπεράσπισης. Δημοσιεύουμε δημόσιες δηλώσεις και καταθέτουμε εφέσεις εκ μέρους των κρατουμένων και αναφορές για την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων στην Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΗΕ και τους Ειδικούς Ανταποκριτές. Συμμετέχουμε στο εθνικό και διεθνές δίκτυο ΜΚΟ. Το 1994 ξεκίνησα την πρακτική μου άσκηση σαν δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Saint Yves, ένα κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Καθολικών. Έκανα αναφορές περιστατικών στο Addameer και επισκέφτηκα πολιτικούς κρατούμενους σαν εθελόντρια του οργανισμού και το 1998 εντάχθηκα στο προσωπικό του Addameer.

Με ποιες κατηγορίες συλλαμβάνονται κυρίως οι πολιτικοί κρατούμενοι;

Περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ. Η πλειοψηφία αυτών δραστηριοποιούνταν σε διάφορες πολιτικές παρατάξεις και φοιτητικές οργανώσεις ή δραστηριοποιούνταν σε τοπικές κοινότητες ή σε φιλανθρωπική εργασία. Το Ισραήλ εξέδωσε μια στρατιωτική οδηγία που χαρακτήριζε όλες τις οργανώσεις που σχετίζονται με την Χαμάς ως παράνομες, άσχετα αν εξυπηρετούσαν φιλανθρωπικούς ή κοινωνικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είχαν εμπλακεί σε δραστηριότητες που όπως λένε απειλούν την ασφάλεια και την κοινωνική τάξη.

Πως θα περιγράφατε τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους πολιτικούς κρατούμενους;

Φυσικά υπάρχουν βασανιστήρια, κακομεταχείριση και κακοποίηση. Και πρέπει να πω ότι αυτά συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα: από την πρώτη στιγμή της σύλληψης και την ανάκριση, στην δίκη και στην τελική φυλάκιση. Κατά την ανάκριση, οι κρατούμενοι απειλούνται με σύλληψη των μελών της οικογένειας τους, πράγμα που κάποιες φορές δεν είναι απλά απειλή. Οι ανακριτές χρησιμοποιούν χειροπέδες και τους κλείνουν τα μάτια, ενώ τους δένουν και τους ακινητοποιούν σε επώδυνες στάσεις. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την κακοποίηση στο site μας. Οι υγειονομικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες στις ισραηλινές φυλακές. Οι κρατούμενοι που βρίσκονται για περισσότερα από 10 χρόνια στην φυλακή, αναπτύσσουν χρόνιες παθήσεις. Οι άρρωστοι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία. Όταν οι κρατούμενοι αποκτούν καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, ακόμα και η διάγνωση της αρρώστιας καθυστερεί δραματικά. Οι επισκέψεις από τα μέλη της οικογένειας των κρατουμένων είναι ένα άλλο πρόβλημα. Το 1995, όλοι οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ κατά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης. Οι οικογένειες πρέπει να πάρουν άδεια από τις ισραηλινές αρχές για να επισκεφτούν τους συγγενείς τους. Η διαδικασία είναι περίπλοκη και αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τα επισκεπτήρια. Οι φυλακισμένοι από την Γάζα δεν έχουν δεχτεί καμία επίσκεψη από τον Ιούνιο του 2007, όταν δηλαδή η Γάζα αποκλείστηκε από το Ισραήλ.

Οι φυλακισμένοι ή οι οικογένειες τους, δέχονται κάποια μορφή στήριξης;

Ναι, το Υπουργείο του Σωφρονιστικού Συστήματος της ΠΑ στηρίζει οικονομικά και τους κρατούμενους και τις οικογένειες τους. Τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ έχει μειώσει την ποσότητα φαγητού, σαπουνιού, ειδών ατομικής υγιεινής και τσιγάρων που διανέμει. Οι φυλακισμένοι εξαρτώνται από τις οικογένειες τους και πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματα της ΠΑ για να αγοράζουν τα αναγκαία από την καντίνα της φυλακής. Στην πραγματικότητα, η ΠΑ παρέχει έμμεσα βασικά είδη στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. (σημ: το άρθρο 20 της Διάταξης για τις Ισραηλινές φυλακές για την μεταχείριση των κρατουμένων, δηλώνει ότι «η διοίκηση πρέπει να παρέχει σε κάθε κρατούμενο ικανοποιητικές ποσότητες και καλής ποιότητας γεύματα, που θα διατηρούν την υγεία και την αντοχή των κρατουμένων»).

Μπορείτε να σχολιάσετε τις πρόσφατες συλλήψεις Παλαιστίνιων ηγετών κοινωνικών κινημάτων;

Πιστεύω ότι η τακτική φυλάκισης που χρησιμοποιείται είναι η ίδια εδώ και πολύ καιρό. Χρησιμοποιείται για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους ανθρώπους που αντιστέκονται. Η εκστρατεία Μποϋκοτάζ, Από-επένδυση και Κυρώσεις και το Stop the Wall έχουν τραβήξει επιτυχώς την διεθνή προσοχή. Γι’ αυτό και υπήρξαν στοχευμένες επιθέσεις εναντίον τους. Το Ισραήλ δεν είναι ικανοποιημένο με όλη αυτή την διεθνή προσοχή. Το BDS και το Stop the Wall, ενημερώνουν το κοινό για την κατοχή και εγείρουν την απαίτηση για τον τερματισμό της. Το Ισραήλ έχει θυμώσει με αυτή την επιτυχία και θέλει να πληρώσουν οι εμπλεκόμενοι ένα υψηλό τίμημα. Δεν είναι μόνο η φυλάκιση, αλλά και η παρενόχληση, οι έρευνες στα σπίτια, τα προβλήματα που τους δημιουργούν όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Το Ισραήλ πιστεύει ότι θα σπάσει το ηθικό των ανθρώπων και του κινήματος με αυτό τον τρόπο.

Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτών σε άλλες χώρες που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους;

Οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι δεν είναι τρομοκράτες, όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν οι Ισραηλινοί. Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την απελευθέρωση όλων, χωρίς προϋποθέσεις. Οι πολιτικοί κρατούμενοι δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να συνδέσουμε περισσότερο το ζήτημα των πολιτικών κρατούμενων με την κατοχή: μέσα από τις εκστρατείες του BDS, με τις εκστρατείες για τον τερματισμό της κατοχής και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Η υποστήριξη του τερματισμού της κατοχής, της απελευθέρωσης των κρατουμένων, του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων, του δικαιώματος αυτοδιάθεσης και της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα μας, είναι ο τρόπος για να στηρίξουμε τους πολιτικούς κρατούμενους. Οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν και συγκεκριμένες εκστρατείες για τις γυναίκες κρατούμενες, τους διοικητικούς κρατούμενους και τις ειδικές περιπτώσεις.