Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ιταλοί ακαδημαϊκοί καταγγέλλουν την συνέργια των ισραηλινών πανεπιστημίων με την κατοχή

Πηγή: The Alternative Information Center, 4 Μάρτη 2010

Ομάδα Ιταλών καθηγητών δημοσίευσε πρόσφατα επιστολή, με την οποία αποδοκιμάζουν τον «πανεπιστημιακό και πολιτιστικό διαχωρισμό των Παλαιστίνιων». Το έγγραφο τους με τίτλο «Δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην ακαδημαϊκή ελευθερία στην Παλαιστίνη», αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης (AIC) «Ακαδημαϊκό Μποϋκοτάζ του Ισραήλ και η συνέργια των Ισραηλινών ακαδημαϊκών ινστιτούτων στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών». Την πρωτοβουλία υπογράφουν ο Danilo Zolo και ο Angelo Baracca (Πανεπιστήμιο Firenze), ο Giorgio Gallo και η Pignatti Morano (Πανεπιστήμιο της Πίζας), ο Giorgio Forti (Πανεπιστήμιο του Μιλάνο) και η Cinzia Nachira (Πανεπιστήμιο του Salento).

Η επιστολή, που βασίστηκε σε έρευνα που έγινε σε ισραηλινά και παλαιστινιακά πανεπιστήμια, καταγγέλλει τις παραβιάσεις στα δικαιώματα της εκπαίδευσης και στην ελευθερία διδασκαλίας και σκέψης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Οι υπογράφοντες την επιστολή μας εξηγούν ότι το 2009 «η Ιταλία έγινε ο πρώτος ευρωπαίος εταίρος του Ισραήλ σε ζητήματα επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας» και ζητούν μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον για τις διακρίσεις και τις παραβιάσεις πολιτισμικών δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ.

Η επιστολή τονίζει το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει καθορίσει την ακαδημαϊκή ζωή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με πολύ έντονο τρόπο από την πρώτη Ιντιφάντα και ύστερα. Από τον Οκτώβριο του 2000 και μέχρι το 2008, έχουν σκοτωθεί 658 Παλαιστίνιοι σπουδαστές και 37 καθηγητές, 4.852 τραυματίστηκαν και 738 φυλακίστηκαν. Η οικονομική απώλεια εκτιμάται στα 2,3 εκατ δολάρια. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» στην Γάζα, σκοτώθηκαν 164 Παλαιστίνιοι σπουδαστές και 12 καθηγητές.

Οι Ιταλοί ερευνητές, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, ένα από τα πλέον διακεκριμένα ιταλικά πανεπιστήμια με έντονη δράση στην Διεθνή Εβδομάδα ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ, δίνουν έμφαση στις διακρίσεις που γίνονται σε βάρος των Αράβων σπουδαστών του Ισραήλ και αναφέρουν το ισραηλινό κολέγιο που βρίσκεται στον παράνομο εποικισμό Ariel (φωτογραφία).Η επιστολή χαρακτηρίζει ανοιχτά τις πολιτικές του Ισραήλ ως γενοκτονία και εκφράζει τον φόβο ότι «θα υπάρξει ολοσχερής εξαφάνιση ιστορικών γνώσεων και πολιτισμικής και γλωσσικής ταυτότητας»

Οι Ιταλοί καθηγητές καλούν όλους να προσυπογράψουν την επιστολή τους και προτείνουν νέες μορφές πολιτισμικής συνεργασίας ανάμεσα στα παλαιστινιακά και ιταλικά πανεπιστήμια. Η επιστολή καταλήγει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι ένα εθνικό συνέδριο πάνω σε αυτά τα ζητήματα.