Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Το Ισραήλ ιδρύει το πρώτο πανεπιστήμιο, ιδιοκτησίας του στρατού

του Jonathan Cook, Πηγή: http://palestinechronicle.com 25 Γενάρη 2010

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Ehud Barak, ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα (τέλη Γενάρη) την αναβάθμιση ενός κολεγίου, το οποίο βρίσκεται σε εποικισμό της Δυτικής Όχθης, σε μια προσπάθεια να κλονίσει την εμπιστοσύνη των Παλαιστινίων στην ειρηνευτική διαδικασία. Με την απόφαση αυτή με την οποία δημιουργείται το πρώτο ισραηλινό πανεπιστήμιο σε παλαιστινιακό έδαφος, αναμένεται επιπλέον χρηματοδότηση του κολεγίου, προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των φοιτητών που θα δέχεται. Μέχρι στιγμής, στο κολέγιο του εποικισμού Ariel, φοιτούν 11.000 φοιτητές, προερχόμενοι κυρίως μέσα από το Ισραήλ, ενώ στον εποικισμό μένουν 18.000 έποικοι. (Φωτ: Ο Ariel είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ισραηλινός εποικισμός στη Δ. Όχθη)

Η επέκταση του Ariel, κοντά στην Nablus, πιθανόν να δημιουργήσει νέες εντάσεις με την κυβέρνηση Obama. Ο Λευκός Οίκος είχε απαιτήσει το πάγωμα των εποικισμών, αίτημα που μόνο προσωρινά και τμηματικά έχει εφαρμόσει το Ισραήλ. Τα ΗΕ και το Ισραήλ έχουν έρθει επανειλημμένα σε αντιπαράθεση για τα σχέδια του Ισραήλ να επεκτείνει το Τείχος ανατολικά του Ariel, για να μπορέσει να προσαρτήσει τον εποικισμό αλλά και να αποξενώσει το κεντρικό τμήμα της Δυτικής Όχθης με τα βορειότερα.

Οι ειρηνευτικές οργανώσεις εξεπλάγησαν ιδιαίτερα με το γεγονός ότι η απόφαση αναβάθμισης του κολεγίου, πάρθηκε από τον Ehud Barak, αρχηγό του Εργατικού Κόμματος. Μέλη της αριστερής παράταξης του είχαν στο παρελθόν εμποδίσει παρόμοιες προσπάθειες των δεξιών να αλλάξουν το status του κολεγίου. Πολλοί Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί προειδοποίησαν ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει τις υπάρχουσες εκστρατείες για ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ στα ισραηλινά πανεπιστήμια, τα οποία κατηγορούνται για συνεργία με την κατοχή. «Όλα αυτά γίνονται για να γίνει ο εποικισμός Ariel “Kosher” (καθαρός), για να ενισχύσουν την αντίληψη στο Ισραήλ ότι το Ariel θα πρέπει να παραμείνει ως τμήμα του Ισραήλ για πάντα», δήλωσε ο Yariv Oppenheimer, διευθυντής του Peace Now, μιας ισραηλινής οργάνωσης που ασχολείται με την καταγραφή των εποικισμών.

Το κολέγιο του Ariel έχει αναπτυχθεί δραματικά από την ίδρυση του το 1982, όταν ξεκίνησε σαν παράρτημα του Πανεπιστημίου Bar Ilan στο Ramat Gan, κοντά στο Tel Aviv. Το 2004, όταν έγινε αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα, άρχισε αμέσως να διεκδικεί την αναβάθμιση του σε πανεπιστήμιο. Ένα χρόνο μετά, κέρδισε την υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Ariel Sharon, που είχε χαρακτηρίσει την αναβάθμιση σαν «ύψιστης σημασίας για την άσκηση πολιτικών πρακτικών που θα ενδυναμώσουν τους εποικισμούς». Ο νυν πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, δήλωσε ότι ένα πανεπιστήμιο στο Ariel θα εξασφαλίσει ότι ο εποικισμός θα αποτελεί για πάντα τμήμα του Ισραηλινού κράτους. Η αναβάθμιση βρίσκει αντίθετο το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο και απειλεί να μην αναγνωρίσει τα πτυχία του κολεγίου.

Το 2007, το κολέγιο μετονομάστηκε από μόνο του σε «Πανεπιστημιακό Κέντρο Ariel» και τελικά η κυβέρνηση του Ehud Olmert άρχισε να βλέπει θετικά την αναβάθμιση του. Υπό την πίεση όμως των εκπαιδευτικών, η απόφαση ανατράπηκε και μόνο οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στην Δυτική Όχθη –με διαταγή του Barak- θα μπορούσαν να εξουσιοδοτήσουν μια τέτοια αλλαγή. Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις των μελών του κόμματος του, ο Υπουργός Άμυνας συνήνεσε τελικά την περασμένη εβδομάδα.

Ο Yossi Sarid, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης, έγραψε στην Ha’aretz «Χάρη στον κ. Barak, θα έχουμε το μοναδικό πανεπιστήμιο στον κόσμο, που οι ιδρυτές και οι ιδιοκτήτες του θα είναι άντρες με στρατιωτική στολή». Ο Anat Matar, καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Tel Aviv, λέει ότι η έγκριση του Barak υποδηλώνει την αυξανόμενη δύναμη της δεξιάς, μέσα στην κυβέρνηση Netanyahu. Δύο βδομάδες πριν, ο Avigdor Lieberman, Υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του κόμματος του Yisrael Beiteinu, απείλησε ότι θα εμποδίσει όλες τις νομοθετικές προτάσεις του εργατικού κόμματος, εκτός και αν εγκριθεί η αναβάθμιση του Κολεγίου Ariel.

Ο Alex Miller, κάτοικος στον εποικισμό και πολιτικός με το Yisrael Beiteinu, εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα μια ανακοίνωση που καλωσορίζει την απόφαση σαν «σημαντική τονωτική ένωση για τους εποικισμούς». Οι εκπρόσωποι του Barak δήλωσαν πως το νέο καθεστώς του «πανεπιστημιακού κέντρου» θα είναι ένα μεταβατικό μέτρο, πριν το κολέγιο Ariel μετατραπεί στο όγδοο πανεπιστήμιο του Ισραήλ, πιθανόν στα επόμενα δύο χρόνια.

Το Κολέγιο Ariel σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των φοιτητών του στην επόμενη δεκαετία, να τριπλασιάσει το μέγεθος των κτιρίων του και να κατασκευάσει μια γειτονιά για το προσωπικό. Περίπου το 70% των φοιτητών προέρχονται μέσα από το Ισραήλ, ενώ υπάρχουν και λίγοι Ισραηλινοί Άραβες. Το κολέγιο έχει σε κάθε αίθουσα την σημαία του Ισραήλ και απαιτεί από τους φοιτητές να παρακολουθήσουν τουλάχιστον ένα μάθημα για τον Ιουδαϊσμό ή την εβραϊκή κληρονομιά, που συνήθως διδάσκουν οι ραβίνοι του εποικισμού.

Οι Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί φοβούνται πως οι εκστρατείες για μποϋκοτάζ των ισραηλινών πανεπιστημίων, θα ενταθούν εξαιτίας αυτής της απόφασης. Ο Yaron Ezrahi, καθηγητής πανεπιστημίου, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «ακαδημακοποίηση της κατοχής». Ο Amal Jamal, επικεφαλής των πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου του Tel Aviv, είπε πως η αναβάθμιση θα δείξει και τον βαθμό συνεργίας των πανεπιστημίων εντός του Ισραήλ με τα κολέγια της Δυτικής Όχθης. «Υπάρχουν κάποιο ακαδημαϊκοί στα ισραηλινά πανεπιστήμια που υποστηρίζουν σθεναρά τα κολέγια και με τα οποία συνεργάζονται για να οργανώνουν συνέδρια και ομιλίες, να διεξάγουν έρευνες και να επιβλέπουν τελειόφοιτους φοιτητές»

Το Βρετανικό Σωματείο Λεκτόρων το 2005 σε ψηφοφορία του για μερικό ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ στο Ισραήλ, έβαλε στο στόχαστρο το πανεπιστήμιο Bar Ilan, λόγω των συνδέσμων του με το κολέγιο Ariel. Παρόμοιες κινήσεις για μποϋκοτάζ γίνονται κάθε χρόνο από το σωματείο, αν και στο τέλος ανακαλούνται. Τον περασμένο Νοέμβριο, ένα πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, το Trondheim, έγινε το πρώτο που ψήφισε για μποϋκοτάζ στα ισραηλινά πανεπιστήμια. Το κολέγιο Ariel βρέθηκε στο κέντρο διπλωματικών επεισοδίων, όταν πέρσι η Ισπανία απέκλεισε τους ερευνητές του από τον τελικό του διαγωνισμού για το σχεδιασμό ενός σπιτιού που θα εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια. Οι Ισπανοί είπαν πως το ίδρυμα δεν μπορούσε να συμμετάσχει, γιατί έχει χτιστεί σε κατεχόμενο έδαφος.