Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Το Ισραήλ ποινικοποιεί τον εορτασμό της Νάκμπα

Πηγή: The Alternative Information Center, 4 Μάρτη 2010

Η Νομοθετική Επιτροπή του Ισραηλινού κοινοβουλίου, ενέκρινε πρόσφατα σχέδιο νόμου («πρόστιμο της Νάκμπα»), που αν ψηφιστεί από την Κνεσέτ θα επιφέρει οικονομικές κυρώσεις στους διοργανωτές του εορτασμού της Νάκμπα (η αραβική λέξη για την καταστροφή). Κάθε Μάιο, οι Παλαιστίνιοι και όσοι υποστηρίζουν το δικαίωμα τους στην επιστροφή, γιορτάζουν την Νάκμπα του 1948, που σηματοδοτεί το πλέον τραυματικό και έσχατο γεγονός στην μακροχρόνια και διαρκή προσπάθεια βίαιου εκτοπισμού και εξορίας των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ. Οι εορτασμοί της Νάκμπα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός στο Ισραήλ, που αρνείται σε 335,000 Παλαιστίνιους πολίτες του το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στην γη τους και στα χωριά τους και τους αναγκάζει να ζουν σαν εξόριστοι στο εσωτερικό, μακριά από την κοινότητα τους.

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, ζουν την εμπειρία της Νάκμπα καθημερινά από το 1948 ως σήμερα. Η «συνεχιζόμενη» καταστροφή οφείλεται στις Ισραηλινές πολιτικές και στη θεσμοθέτηση ρατσιστικών διαχωρισμών, με μια σειρά από νόμους, πολιτικές και πρακτικές που έχουν μετατρέψει τους Παλαιστίνιους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και τους έχουν αρπάξει περισσότερη γη, πολιτικές που επιτρέπουν τον διαχωρισμό όταν πρόκειται για αναπτυξιακά σχέδια, την απομόνωση των παλαιστινιακών κοινοτήτων, την κατεδάφιση σπιτιών και τις βίαιες εξώσεις, με σκοπό να διασφαλιστούν τα προνόμια και η κυριαρχία του εβραϊκού πληθυσμύ. Οι βίαιες μετακινήσεις των Παλαιστίνιων συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, ειδικά στην Negev, την Γαλιλαία και στις πόλεις με μεικτό, Παλαιστινιακό και Εβραϊκό πληθυσμό. Κάθε πλευρά της ζωής των Παλαιστινίων επηρεάζεται από τον θεσμοθετημένο ρατσισμό του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και του εκπαιδευτικού συστήματος, που δουλεύει με τέτοιο τρόπο ώστε να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους μαθητές από την γνώση της ιστορίας τους και της εθνικής τους ταυτότητας.

Το προτεινόμενο «πρόστιμο της Νάκμπα» απαγορεύει σε οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, να διαθέτουν χρήματα σε δραστηριότητες που αφορούν στον εορτασμό της Νάκμπα. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο ως και δεκαπλάσιο του ποσού που διέθεσαν σε αυτές. Με αυτό τον τρόπο, περιμένουν πως οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ θα αρνηθούν την ιστορία τους και την ταυτότητα τους και θα τα επαναπροσδιορίσουν βάση των «σιωνιστικών ιδανικών», που τους αρνούνται την εθνική τους ταυτότητα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι οι Παλαιστίνιοι θα αποκηρύξουν την ιστορική βίαιη μετακίνηση τους, θα δεχτούν την μοίρα τους σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στο κράτος του Ισραήλ και την αποκοπή τους από τον παλαιστινιακό λαό.

Η Κνεσέτ ετοιμάζεται να συζητήσει το «πρόστιμο» σε μια περίοδο που ήδη έχει εγκρίνει έναν άλλο νόμο ο οποίος αναγνωρίζει όλους τους Εβραίους που μετανάστευσαν από Αραβικές χώρες σαν πρόσφυγες. Αυτός ο νόμος, πέρασε σκόπιμα σε μια προσπάθεια να θολώσει και να υπονομεύσει τις έρευνες εξεύρεσης μίας δίκαιης λύσης για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Προσπαθεί να στρέψει την προσοχή μακριά από το γεγονός ότι τα ατομικά και μαζικά δικαιώματα των προσφύγων δεν είναι θέμα εμπορικής συμφωνίας, αλλά πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση. Όπως ισχύει με όλους τους πρόσφυγες, και τους Παλαιστίνιους, οι Εβραίοι που θεωρούνται πρόσφυγες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν πρέπει να στερούνται το δικαίωμα επιστροφής στον τόπο καταγωγής τους.

Για τα 62 χρόνια της παλαιστινιακής Νάκμπα, το Κέντρο Ερευνών για τους πρόσφυγες (BADIL) καλεί την διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το ισραηλινό «πρόστιμο της Νάκμπα» και να αναγκάσει το Ισραήλ να συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως η υποχρέωση του να σεβαστεί, να προστατέψει και να προάγει το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στους τόπους καταγωγής τους και να τους καταβάλλει αποζημιώσεις.