Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ανοιχτή Επιστολή στον Ban Ki-Moon από τη Γάζα

Πηγή: http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=270314 21 Μάρτη 2010

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια ανοιχτή επιστολή που απευθύνει η πρωτοβουλία «Ένα Δημοκρατικό Κράτος» προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-Moon με αφορμή την επίσκεψη του στην Γάζα την Κυριακή

Εξοχότατε,

Είστε ήδη ενήμερος για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Γάζα, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού και των καταστροφικών στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ. Πρόσφατα, στις 27 Δεκεμβρίου 2009, χαρακτηρίσατε τον αποκλεισμό «ανεπίτρεπτο». Αυτή η δήλωση αν και είναι σίγουρα έγκυρη, αποτελεί μια συγκρατημένη περιγραφή για την πραγματική κατάσταση που ισοδυναμεί με αργή γενοκτονία. Υποκρύπτει πως μεταχειρίζεστε την γλώσσα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετείτε την φίλο-ισραηλινή πολιτική των ΗΕ. Ζούμε σε έναν συνεχιζόμενο, παράνομο ισραηλινό αποκλεισμό που μας έχει ακρωτηριάσει και μας έχει καταστρέψει σε όλους τους τομείς, γεγονός που ώθησε τον Ειδικό Απεσταλμένο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΗΕ Richard Falk να τον περιγράψει ως «προοίμιο στην γενοκτονία». Η δική σας Επιτροπή Ευρημάτων για τον πόλεμο στην Γάζα, με επικεφαλής τον αξιοσέβαστο Νότιο-Αφρικανό Δικαστή Richard Goldstone, βρήκε το Ισραήλ ένοχο για «εγκλήματα πολέμου και πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ευθύνη που του προσάπτουν επίσης και μεγάλοι διεθνής οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων σαν την Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η έκθεση Goldstone καταλήγει πως ο πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα «ήταν σχεδιασμένος για να τιμωρήσει, εξευτελίσει και τρομοκρατήσει τους πολίτες, να αφανίσει την τοπική οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τις παροχές και να επιβάλλει μια όλο και αυξανόμενη αίσθηση εξάρτησης και αποσταθεροποίησης».

Κύριε Ban,

Η Συνθήκη Γενοκτονίας του 1948 αναφέρει πως περίπτωση γενοκτονίας είναι «η σκόπιμη επιβολή συνθηκών διαβίωσης, που έχει ως στόχο να επιφέρει την φυσική εξόντωση μέρος του πληθυσμού ή στο σύνολο του». Αυτό είναι που συμβαίνει στην Γάζα από την αρχή της επιβολής του αποκλεισμού, από ένα κράτος μέλος των ΗΕ, το Ισραήλ και από την σφαγή 1.434 Παλαιστινίων, από τους οποίους το 90% ήταν άμαχος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων 434 παιδιών.

Στην δεύτερη σύντομη επίσκεψη σας στην Γάζα μετά τη σφαγή του 2008-09, θα δείτε ότι η καθηγήτρια Sara Roy, ειδική στο ζήτημα της Γάζας, την περιγράφει σαν «μια γη κατακερματισμένη και πληγωμένη, με τις ζωές των ανθρώπων της να έχουν καταστραφεί. Η Γάζα αποσυντίθεται υπό το βάρος του συνεχιζόμενου αποκλεισμού, ανίκανη να λειτουργήσει φυσιολογικά». Η καθηγήτρια Roy καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πτώση και η αχρήστευση της οικονομίας και της κοινωνίας της Γάζας, είναι σκόπιμη και αποτελεί αποτέλεσμα μιας πολιτικής που συνειδητά έχει σχεδιαστεί, εφαρμοστεί και επιβληθεί….Όπως η εξαφάνιση της Γάζας έχει συνειδητά ενορχηστρωθεί, το ίσιο συμβαίνει και με τα εμπόδια που αποτρέπουν την ανάκαμψη της». Το Ισραήλ σκοπεύει να καταστρέψει την Γάζα, γιατί τα Διεθνή αρμόδια όργανα επιλέγουν να μην πουν και να μην κάνουν τίποτα.

Σαν οργανώσεις πολιτών, με έδρα την Γάζα, σας καλούμε να χρησιμοποιήσετε την θέση σας σαν Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, διεθνές όργανο που είναι αρμόδιο να καταστήσει υπεύθυνες όλες τις κυβερνήσεις για την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να αναγκάσει το Ισραήλ να εφαρμόσει την εντολή σας να ανοίξει τα σύνορα της Γάζας και να επιτρέψει την εισαγωγή οικοδομικών υλικών και όλων των αναγκαίων προϊόντων που θα επιτρέψουν, σε εμάς τους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους, να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή.

Καταλαβαίνουμε ότι έρχεστε στο Khan Younis για να επιθεωρήσετε το οικιστικό πρόγραμμα του UNRWA, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει στέγη στους Παλαιστίνιους, των οποίων τα σπίτια κατεδαφίστηκαν από τις πολεμικές μηχανές του Ισραήλ και που περιμένουν για πάνω από πέντε χρόνια για την αντικατάσταση τους. Φυσικά και το οικιστικό πρόγραμμα δεν θα έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας του αποκλεισμού, και ας πρόκειται για πρόγραμμα του UNRWA. Η αδιάντροπη άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με την απόφαση της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Γάζας, για την οποία έχουν δεσμευτεί αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή. Οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν καταστρέψει ολοκληρωτικά ή έχουν προκαλέσει βλάβες σε πολλά δημόσια κτίρια και, σύμφωνα με την αναφορά των ΗΕ στις 30 Απριλίου 2009, έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει βλάβες σε ιδιωτικές περιουσίες περίπου 21.000 οικογενειών. Σε πολλούς Παλαιστίνιους, που έχουν περάσει τους προηγούμενους χειμώνες σε σκηνές, τους έχουν υποσχεθεί ότι θα ξαναχτιστούν σπίτια και σχολεία, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα που θα απαλύνει τον πόνο τους.

Επιπλέον της ορατής έλλειψης σπιτιών, εμείς στην Γάζα, υποφέρουμε και από την μόλυνση του νερού, του αέρα και του εδάφους, καθώς το αποχετευτικό σύστημα δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει, εξαιτίας των διακοπών ρεύματος λόγω της έλλειψης καυσίμων στην κεντρική γεννήτρια της Γάζας. Ιατρικά περιστατικά από τους τραυματισμούς που προκάλεσαν οι βόμβες λευκού φωσφόρου και τα άλλα παράνομα όπλα του Ισραήλ και από το μολυσμένο νερό, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εξαιτίας του αποκλεισμού. Εκτός από την απαγόρευση εισόδου σε οικοδομικά υλικά, το Ισραήλ εμποδίζει την εισαγωγή και άλλων αναγκαίων υλικών και προϊόντων: λάμπες, κεριά, σπίρτα, βιβλία, ψυγεία, παπούτσια, ρούχα, στρώματα, σεντόνια, κουβέρτες, τσάι, καφέ, λουκάνικα, αλεύρι, αγελάδες, ζυμαρικά, τσιγάρα, καύσιμα, μολύβια, στυλό, χαρτί κλπ.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Όταν επισκεφτείτε το khan Younis, να θυμάστε πως μόλις πέρσι, η τεράστια αποθήκη των ΗΕ στοχοποιήθηκε άμεσα από τις ισραηλινές βόμβες φωσφόρου, καταστρέφοντας τόνους από τα τόσο αναγκαία αποθέματα τροφίμων και άλλων υλικών ζωτικής σημασίας. Εκείνη την στιγμή, ο υπεύθυνος του δικού σας UNRWA John Ging έκανε λόγο για μαζικά εμπόδια που αποτρέπουν την ανθρωπιστική βοήθεια από το να φτάσει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας: αυτά τα εμπόδια πρέπει να απομακρυνθούν. Ο Ερυθρός Σταυρός χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση «απολύτως και εντελώς απαράδεκτη, σύμφωνα με τα πρότυπα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τις οικουμενικές ανθρωπιστικές αρχές και αξίες»

Ειλικρινά πιστεύουμε πως θα ανταποκριθείτε στην ευθύνη που έχετε και θα μιλήσετε για τα βάσανα των κατοίκων της Γάζας σε όσους κρατούν τα κλειδιά και θα μπορούσαν εύκολα να βάλουν ένα τέρμα στον βάρβαρο αποκλεισμό, σαν ένα πρώτο βήμα για την εφαρμογή όλων των Ψηφισμάτων των ΗΕ στην Παλαιστίνη.

Γάζα 21/3/2010

Υπογράφουν:

Σύλλογος Πανεπιστημιακών καθηγητών της Παλαιστίνης
Γενικό Σωματείο Εργαζομένων στην Υγεία
Γενικό Σωματείο Δημοσίων Υπαλλήλων
Γενικό Σωματείο Υπαλλήλων πετροχημικών και αερίου
Γενικό Σωματείο Αγροτών
Σωματείο των Επιτροπών Γυναικών
Σωματείο Σύμπραξης των Γυναικείων Οργανώσεων
Σωματείο Επιτρόπων των Γυναικών της Παλαιστίνης
Σύλλογος Φοιτητών
Σύλλογος Εργαζομένων Γυναικών
Forum Αραβικού Πολιτισμού
Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό Μποϋκοτάζ του Ισραήλ
Πρωτοβουλία «Ένα Δημοκρατικό Κράτος»
Σύλλογος Al Quds Πολιτισμού και Πληροφόρησης
Ομάδα «Ένα Δημοκρατικό Κράτος» (ODSG)