Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ο Haneyya καλεί σε μια τρίτη Ιντιφάντα ενάντια στην απόφαση του Ισραήλ να συμπεριλάβει δύο μουσουλμανικά τεμένη στην πολιτιστική του κληρονομιά

Πηγη: http://www.palestine-info.co.uk/en/ 23 Φλεβάρη 2010

Την Τρίτη 23 Φλεβάρη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος της κυβέρνησης Ismail Haneyya, κάλεσε για μια νέα Ιντιφάντα (ξεσηκωμό) στην Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ υπό το φως της απόφασης του Ισραήλ να συμπεριλάβει τα μουσουλμανικά τεμένη Ibrahimi και Bilal στις αποκαλούμενες Εβραϊκές ιστορικές τοποθεσίες της Παλαιστίνης. Η δήλωσή του αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που οργανώθηκε από το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο (PLC) στην πόλη της Γάζας, την οποία παρακολούθησαν αντιπρόσωποι όλων των παρατάξεων, μέλη του συμβουλίου και αξιωματούχοι.

Στην ομιλία του ο Haneyya καταδίκασε την Παλαιστινιακή Αρχή για τη δήλωση της πρόθεσής της να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την ώρα που το Ισραήλ κλιμακώνει τις παραβιάσεις ενάντια στις Ισλαμικές ιερές τοποθεσίες στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη. Απαίτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή, να απελευθερώσει άμεσα όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές της και να απαντήσει στην απόφαση του Ισραήλ με τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων και του συντονισμού ασφαλείας με το Ισραήλ, ενώ τόνισε πως η τελευταία αυτή Ισραηλινή κλιμάκωση, συνεπάγεται νέες θυσίες για την Παλαιστίνη. «Η κατοχή είναι παράνομη και όσα εκπορεύονται απ’ αυτήν δεν έχουν καμιά ισχύ. Δεν θα αναγνωρίσουμε τις αποφάσεις τους. Η Ιερουσαλήμ, η γη, τα μουσουλμανικά τεμένη Ibrahimi και Bilal είναι όλα δικά μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ Khaled Al-Batesh ανέφερε πως η απόφαση του Ισραήλ να προσαρτήσει τα δύο τεμένη στις υποτιθέμενες ιστορικές περιοχές του, στερείται ισχύος και είναι άκυρη, όπως ακριβώς και η κατοχή της Παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της δύναμης, της ενότητας και της αντίστασης προκειμένου να αναγκαστεί ο Σιωνιστής εχθρός να ανακτήσει τα λογικά του και να πάρει πίσω τέτοιες αποφάσεις» τόνισε ο Batesh. Υπογράμμισε επίσης, πως η απόφαση προσάρτησης πάρθηκε επειδή η Ισραηλινή κατοχή ήταν ανίκανη να αποδείξει την υποτιθέμενη ιστορική της παρουσία στην Παλαιστίνη. Αυτός είναι ο λόγος που τώρα προσπαθεί να κλέψει τις Ισλαμικές ιερές τοποθεσίες προκειμένου να εφεύρει μια ιστορία για το λαό της, όπως είπε.

Σε τηλεφωνικό του μήνυμα, προς τη συγκέντρωση, το μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Δρ. Aziz Dweik ανέφερε πως η Ισραηλινή απόφαση παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες και τις συμφωνίες, και τόνισε πως τα μουσουλμανικά τεμένη είναι αμιγώς Ισλαμικά και ανήκουν αποκλειστικά σε μουσουλμάνους. Σημείωσε επίσης πως οι Παλαιστίνιοι Μουσουλμάνοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ ούτε τους Χριστιανικούς ιερούς τόπους, γιατί κι αυτοί είναι σεβαστοί από το Ισλάμ.

Από την πλευρά του ο Δρ.Ahmed Bahar, αναπληρωματικός ομιλητής του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, κάλεσε τους Άραβες ηγέτες να θέσουν το ζήτημα της κλιμάκωσης του Ισραήλ εις βάρος των Ισλαμικών ιερών τόπων στην κορυφή της ατζέντας της Αραβικής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στη Λιβύη και να πάρουν σοβαρά μέτρα σχετικά με το θέμα. Δήλωσε, επίσης, πως ο Παλαιστινιακός λαός δεν θα μείνει αδρανής να παρακολουθεί το Ισραήλ να διαπράττει τέτοιες επικίνδυνες παραβιάσεις εις βάρος των ιερών του τόπων. Όπως προειδοποίησε «το βήμα αυτό του Ισραήλ ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή και θα αποτελέσει προοίμιο για τον Εξιουδαϊσμό του Τεμένους Al Aqsa και όλων των Ισλαμικών και Χριστιανικών ιερών τόπων» και πρόσθεσε πως η εμμονή του Ισραήλ να στοχοποιεί τους ιερούς τόπους της Παλαιστίνης θα προκαλέσει μια νέα, τρίτη Ιντιφάντα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούμενος και ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Βόρεια Γάζα Sam’an Attallah, υπογράμμισε πως η απόφαση του Ισραήλ να συμπεριλάβει τα δύο τεμένη της Δυτικής Όχθης στον κατάλογο της πολιτιστικής του κληρονομιάς, αποτελεί ένα επικίνδυνο βήμα στην ιστορία του θρησκευτικού πολέμου, ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και Εβραίους. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, σε δηλώσεις του στον Τύπο ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι τα τεμένη Ibrahimi και Bilal αποτελούν τμήμα της θρησκευτικής κληρονομιάς του, είναι αβάσιμος αφού όπως υπογράμμισε αποτελούν καθαρά μέρος της Ισλαμικής κληρονομιάς.

Αξίζει να σημειωθεί, σχετικά, πως η πολιτοφυλακή του Mahmoud Abbas, το πρωί της Τρίτης, κατέστειλε πορεία που έγινε κοντά στο τέμενος Bilal στην Βηθλεέμ, στα νότια της Δυτικής Όχθης. Όπως ανέφεραν στο Palestinian information center (PIC) παλαιστινιακές πηγές, η πολιτοφυλακή του Abbas εμπόδισε νεαρούς Παλαιστίνιους να πετάξουν πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο τέμενος και καταδίωξε πολλούς ακόμα που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή.