Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Avatar ... στο Bil'in

Πηγή: www.bilin-ffj.org/ 12 Φλεβάρη 2010
Εμπνευσμένη από τη νέα ταινία του James Cameron «Avatar» ήταν η εβδομαδιαία διαδήλωση της Παρασκευής στο χωριό Bil’in. Πέντε παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και διεθνείς ακτιβιστές βάφτηκαν μπλε ώστε να μοιάζουν με τους χαρακτήρες της ταινίας. Όπως και οι Παλαιστίνιοι, έτσι και οι Avatar πολεμούν τον ιμπεριαλισμό παρόλο που στην περίπτωσή τους οι αποικιοκράτες έχουν διαφορετική προέλευση. Η παρουσία τους στο Bilin συμβολίζει τον ενιαίο αγώνα ενάντια σε κάθε είδους ιμπεριαλισμό.

Η διαδήλωση αντιμετωπίστηκε για μια ακόμα φορά με υπερβολική βία από τον Ισραηλινό στρατό. Χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες κρότου και δακρυγόνα σε ευθείες βολές ενάντια στους διαδηλωτές (κατά παράβαση κάθε κανονισμού) με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.

Οι Ισραηλινοί ακτιβιστές ανέφεραν πως υπήρχε αστυνομική δύναμη στο σημείο συνάντηση που είχαν ορίσει. Δέχτηκαν έλεγχο ταυτοτήτων, και κάποιοι κατήγγειλαν πως η αστυνομία ακολούθησε τα αυτοκίνητά τους. Στο τσεκπόιντ Rantis τους καθυστέρησαν για μια ακόμα φορά και αναγκάστηκαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ταξί.

Αυτή τη βδομάδα το Bil'in είχε λόγο να γιορτάσει. Την Πέμπτη άρχισαν οι προετοιμασίες για την αλλαγή της διαδρομής του Τείχους, που θα επιστρέψει στους κατοίκους το 30% των εδαφών του χωριού. Ο Iyad Burnat επικεφαλής της Λαϊκής Επιτροπής του χωριού μιλάει για νίκη: «Νιώθουμε ανακούφιση και αισθανόμαστε πως η μη-βίαιη αντίσταση πέτυχε το στόχο της. Εντούτοις θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή του Bil'in, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να καταπατά ακόμα ένα 30% της γης μας».

Η διαδήλωση της επόμενης εβδομάδας στο Bil'in θα έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα, για τον εορτασμό των 5 χρόνων μη βίαιης αντίστασης των κατοίκων του χωριού και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μαζική.