Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Κείνει η μία από τις δύο γεννήτριες παραγωγής ρεύματος στη Γάζα

Πηγή: www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=259539 7 Φλεβάρη 2010

Οι ενεργειακές αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν το Σάββατο πως η μοναδική εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας της Γάζας έκλεισε τη μία από τις δύο γεννήτριές της εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλλειψης καυσίμων. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «Η εναπομείνασα ποσότητα καυσίμων αρκεί για να λειτουργήσει μία γεννήτρια μέχρι το πρωί της Κυριακής» και συμπληρώνει πως «Η ικανότητα της εγκατάστασης έχει μειωθεί κατά 30 μεγαβάτ...Κατά συνέπεια, οι περιοχές της Γάζας θα έχουν πρόβλημα, καθώς οι εγκαταστάσεις θα αδυνατούν να παρέχουν ενέργεια στο 50% περίπου των κατοίκων, ποσοστό που θα φτάσει ίσως και το 60% εάν συνεχιστεί η κακοκαιρία που προκαλεί επιπλέον δυσλειτουργίες στο σύστημα».

Η ενεργειακή αρχή κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, τα Αραβικά κράτη και τους εκπρόσωπους του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, να τερματίσουν την κρίση ενέργειας στη Γάζα, καθιστώντας υπόλογο το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών της Ραμάλα, για τη μείωση της εισαγωγής καυσίμων στη Γάζα, η οποία αντανακλά την Ισραηλινή πολιτική αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Κάλεσε επίσης τους δήμους, τους επικεφαλείς των δημοτικών συμβουλίων, τις υπηρεσίες ύδρευσης και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, και κάλεσε τους κατοίκους να συνεργάζονται με τα τεχνικά συνεργεία.

Την Πέμπτη, οι αρχές προειδοποίησαν πως οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας θα πάψουν να λειτουργούν το βράδυ της Παρασκευής λόγω έλλειψης καυσίμων. Οι εγκαταστάσεις είχαν ήδη διακόψει τις υπηρεσίες τους εκτός από ένα 30-40% της Λωρίδας της Γάζας από το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς όπως σημειώνει η ενεργειακή αρχή το ξαφνικό κρύο στην περιοχή σπατάλησε τα εναπομείναντα καύσιμα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αναμένονταν.

Η ενεργειακή αρχή είχε ενημερώσει τους δήμους σε ολόκληρη τη Γάζα, το Υπουργείο Υγείας και τις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών PalTel και Jawwal να προετοιμαστούν για το χειρότερο. «Οι άνθρωποι προσπαθούν να αποθηκεύσουν ενέργεια για να ενεργοποιήσουν ατομικές γεννήτριες σε κτίρια και ιδρύματα που διαθέτουν τέτοιες» σύμφωνα με τον Emad Eid, διευθυντή του γραφείου του Ma'an στην πόλη της Γάζας, ο οποίος λέει πως παρόλο που οι κάτοικοι της Γάζας είναι συνηθισμένοι στα μπλακάουτ, οι περισσότερες ιδιωτικές γεννήτριες είναι αδύναμες και δεν μπορούν να παράξουν αρκετό ρεύμα για θέρμανση, και χρησιμοποιούνταν ως τώρα κυρίως για απλές ανάγκες όπως η φόρτιση κινητών τηλεφώνων. Όπως επισημαίνει, είναι ατυχής και η συγκυρία, καθώς το τέλος των καυσίμων συνοδεύεται και από ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη και το Ισραήλ. «Ήδη έχει παγωνιά εδώ και η θερμοκρασία πρόκειται να πέσει κι άλλο», λέει.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας διαθέτουν τέσσερις γεννήτριες, και παρόλο που όλες είναι σε θέση να λειτουργήσουν, χρησιμοποιείται μόνο μία, η οποία παρέχει ρεύμα στον πληθυσμό της Γάζας για 16 ώρες την ημέρα, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσουν και οι τέσσερις.

Τα καύσιμα για τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, αγοράζονται και παραδίδονται από το Ισραήλ, μέσω φορτηγών που εισέρχονται από το πέρασμα Kerem Shalom στη Νότια Γάζα. Η πλειοψηφία των καυσίμων για ιδιωτική χρήση, όπως οι οικιακές γεννήτριες, περνά παράνομα μέσω των τούνελ που συνδέουν τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, αλλά οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο το βιομηχανικό ντήζελ που εισάγεται από το Ισραήλ.

Μία σύμβαση της ΕΕ που κάλυπτε το κόστος για τις εισαγωγές καυσίμων, έληξε στις 30 Νοέμβρη του 2009, σύμφωνα με τον Kan'an Obeid, αναπληρωτή διευθυντή της ενεργειακής αρχής της Γάζας. Παρόλο που η ΕΕ συνέχισε την υπηρεσία και μετά το τέλος της σύμβασης, οι υπεύθυνοι ειδοποίησαν την ενεργειακή αρχή πως δεν θα πληρώνουν πλέον τις αποστολές καυσίμων εκτός και αν η Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα, συντάξει μια νέα συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου