Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Μουσική Ιντιφάντα

(από το βιβλίο του Μιχάλη Παπαμακάριου «Φυσάει Κόντρα» - Μουσική αντίσταση στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης και του πολέμου, εκδόσεις ΚΨΜ)

Η εξέγερση της Παλαιστινιακής νεολαίας, η αποκαλούμενη Ιντιφάντα, ενέπνευσε μια σειρά από συγκροτήματα και τραγουδοποιούς. Η συγκλονιστική αντίσταση ακόμη και δωδεκάχρονων παιδιών στον πάνοπλο ισραηλινό στρατό, το δίκαιο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του παλαιστινιακού λαού έγιναν αφορμή και έμπνευση για πολλά τραγούδια τα τελευταία χρόνια. Ανάλογα βέβαια με την επικαιρότητα που αποκτούσε κάθε φορά η Ιντιφάντα η μουσική στεκόταν αλληλέγγυα.

Η αρχή έγινε το 1992, όταν το συγκρότημα των Zebda από την Γαλλία κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ «L’ arene des rumeurs” . Το εξώφυλλό του, όπου εικονίζεται ένας νέος αγωνιστής της Ιντιφάντα, θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια στη Γαλλία. Κάποιοι θα φτάσουν να κατηγορήσουν τους Zebda για αντισημιτισμό. Οι ίδιοι φιλοξενούν τον Γιάσερ Αραφάτ στο booklet του δίσκου και κατηγορούν τα ΜΜΕ για την στάση τους στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Οι ισπανοί Ska-P, υποστηρίζουν και αυτοί την Ιιντιφάντα, θα συμπεριλάβουν στον πέμπτο τους δίσκο «!!Que Corra la Voz!!” το 2002 το τραγούδι Intifada, στο οποίο περιέχονται στίχοι του τύπου ¨Θάνατος στην Αμερική, Θάνατος στο Ισραήλ».

Οι Inopia, σχήμα από τον χώρο του low bap, παρουσίασαν το κομμάτι Παλαιστίνη στη συλλογή 8ctagon “Sampleterra” vol.1, η οποία κυκλοφόρησε το 2003. Οι Active Member στον δέκατο δίσκο τους «Fiera» θα αφιερώσουν το Stencil on “Gidar al Fasel” στην Παλαιστινιακή αντίσταση. Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι ακόμα και ισραηλινοί μουσικοί, ειδικά από τον χώρο του hip hop, μουσικοί όπως ο Shi και άλλοι της μουσικής κίνησης RaceUnited στέκονται κριτικά απέναντι στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ, όπως αυτή εφαρμόζεται κατά των Παλαιστινίων. Επίσης, η 360degrees, δισκογραφική εταιρεία από το Ισραήλ, ηχογραφεί μικτά hip hop σχήματα με μέλη Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους καθώς και Παλαιστίνιους μουσικούς που υποστηρίζουν τον αγώνα του λαού τους, Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Palestine, MC, μετανάστης στην Σουηδία και βραβευμένος σ’ αυτή την χώρα ως ο καλύτερος MC για το 2003, ο οποίος έχει ηχογραφήσει το cd-single του “Bledi” στην 360degrees. Το εξώφυλλο του είναι μις φοβερή φωτογραφία δύο Παλαιστινίων αγωνιστών πάνω και κάτω από το «τείχος της ντροπής». Ο Palestine έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα σε συναυλία των Active Member στο «Ρόδον Club» (05/11/04), ενώ το “Bledi” κυκλοφόρησε στην χώρα μας από την 8ctagon.

Κορυφαία μουσική πρωτοβουλία για την Ιντιφάντα είναι αυτή της hip hop συλλογής «Free the P.». Το άλμπουμ αυτό, του οποίου ο τίτλος έχει διπλή σημασία: «Ελευθερώστε τους ανθρώπους», «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη», δημιουργήθηκε από παλαιστινιακά συγκροτήματα από τις ΗΠΑ και σχήματα από την Παλαιστίνη. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε με σκοπό να στηρίξει οικονομικά το Slingshot Hip Hop, ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τους Παλαιστίνιους ράπερς που ζουν στην Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη και το ρόλο της τέχνης στη ζωή της παλαιστινιακής νεολαίας.