Το παραθέτουμε σε τρία μέρη, με μετάφραση μετά από το καθένα των διαλόγων.
Κατεδάφιση σπιτιών: Οι ισραηλινές αρχές κατεδαφίζουν παλαιστινιακά σπίτια. Όταν ήμουν εκεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι δρόμοι ήταν κλειστοί, οι Ισραηλινοί δεν το κάνουν εύκολο για κανέναν να δει τι συμβαίνει...
Πρόκειται να κάνουν κατεδάφιση σε αυτό το σημείο στα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Τις τελευταίες ημέρες οι κατεδαφίσεις έχουν αυξηθεί. Μάλιστα βρήκαμε μια λίστα που αναφέρει ότι θα γίνουν άλλες 40 πριν το τέλος του έτους. Αυτό συμβαίνει γιατί η Δημαρχία έχει ποσό στον προϋπολογισμό που προορίζεται για κατεδαφίσεις.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο έδαφος και τα δεδομένα απαγορεύεται να αλλάζουν εκεί. Όμως Εβραίοι με την προστασία του Ισραήλ αναγκάζουν Άραβες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948, τα Ιεροσόλυμα χωρίστηκαν. Τα δυτικά της πόλης έγιναν μέρος του Ισραήλ και το ανατολικό κομμάτι ελέγχονταν από την Ιορδανία. Το 1967 το Ισραήλ κατέλαβε τα ανατολικά Ιεροσόλυμα ως μέρος της κατάληψης της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο με του Άραβες γείτονές του.
Σέιχ Ζαράχ: Οι «ειρηνευτικές προτάσεις» που έχουν γίνει μέχρι τώρα δίνουν τις αραβικές γειτονιές του ανατολικού κομματιού της πόλης στους Παλαιστίνιους. Οι δυτικές περιοχές που ζουν κυρίως Εβραίοι θα πάνε στο Ισραήλ. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν . Τους τελευταίους μήνες παλαιστινιακά σπίτια στο Σέιχ Ζαράχ καταλαμβάνονται από Εβραίους έποικους. Πρόκειται για θρησκευόμενους εθνικιστές που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να ζουν οπουδήποτε στη βιβλική γη του Ισραήλ. Τον περασμένο Αύγουστο μια δικαστική διαμάχη που κράτησε 37 χρόνια τελείωσε όταν ξύπνησαν χαράματα την οικογένεια Χανούν. Κάποιος μαγνητοσκοπούσε με το κινητό του καθώς η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι τους στο Σέιχ Ζαράχ.
Τζάνα Χανούν: παραβίασαν όλα τα παράθυρα και όταν προσπαθούσα να κλείσω ένα παράθυρο το έσπασαν στο πρόσωπό μου και μας πέταξαν έξω
Μάχερ Χανούν: Είναι τόσο οδυνηρό να σε πετάνε έξω από το σπίτι όπου γεννήθηκες και πέρασες όλη τη ζωή σου.
Τρείς παλαιστινιακές μεγάλες οικογένειες, 100 άνθρωποι έγιναν άστεγοι. Λένε ότι το σπίτι τους το έδωσαν οι Ιορδανοί και ο ΟΗΕ το 1948. Οι έποικοι λένε ότι αυτή η γη ήταν ιδιοκτησία Εβραίων πριν, και κέρδισαν στο δικαστήριο. 26 ακόμα οικογένειες αντιμετωπίζουν έξωση. Κάθε μέρα οι Χανούν κάθονται διαμαρτυρόμενοι κάτω από μια ελιά έξω από το σπίτι τους.
Τζάνα Χανούν: Κάθομαι εδώ και βλέπω τους έποικους να πηγαίνουν μέσα έξω
Μάχερ Χανούν: Όλη η ισραηλινή διοίκηση βοηθά τους εποίκους, το δικαστήριο, η αστυνομία τους βοηθούν να πάρουν τη γη και τα σπίτια. Οπότε δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εταιρεία ή μια οργάνωση εποίκων αλλά όλη την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο Σέιχ Ζαράχ σχεδιάζονται 540 σπίτια εποίκων, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 470 Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε κίνδυνο αναγκαστικής έξωσης, χάνοντας σπίτια στα οποία έχουν ζήσει για πολλές γενιές.
Ο Δήμαρχος των Ιεροσολύμων υποστηρίζει τους έποικους και τη μετακίνησή τους σε αραβικές γειτονιές στα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Μαραθωνοδρόμος και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος επιμένει ότι τα Ιεροσόλυμα πρέπει να παραμείνουν η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Νιλ Μπάρακατ (δήμαρχος Ιεροσολύμων): Όταν οι Εβραίοι παίρνουν γη που ανήκε σε Εβραίους πριν εκατό ή δύο χιλιάδες χρόνια και την αγοράζουν νόμιμα, έχουν το δικαίωμα να ζουν στα ανατολικά Ιεροσόλυμα όπως οποιοσδήποτε στον κόσμο έχει το δικαίωμα να ζει οπουδήποτε στην πόλη του. Η απαίτηση ότι οι Εβραίοι δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν στα ανατολικά Ιεροσόλυμα είναι παράνομη σε κάθε σύγχρονο κράτος.
Όρος των Ελαιών-Ρας αλ Aμούντ: Ήρθα εδώ για να συναντήσω έναν ισραηλινό δικηγόρο που λεει ότι το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τους Παλαιστίνιους να κάνουν τα ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσά τους.
Ντάνυ Σάιντμαν: Όλα αυτά γίνονται για τη δημιουργία δεδομένων. Φυτεύουν ιδεολογικά παρακινούμενους ισραηλινούς έποικους σε ήδη υπάρχουσες παλαιστινιακές γειτονιές. Οι Παλαιστίνιοι από την άλλη πλευρά δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια που εγκατέλειψαν το 1948.
Για να καταλάβουμε τη σημασία όλων αυτών πρέπει να φανταστούμε ότι κοιτάμε σε ένα βιβλίο ζωγραφικής για παιδιά και να ενώσουμε τα σημεία, το Σέιχ Ζαράχ και οι δραστηριότητες των εποίκων εκεί, συνδέονται με την εποικιστική δραστηριότητες εδώ στο όρος των Ελαιών, οπότε έχουμε τη χωροταξική περικύκλωση της παλιάς πόλης από μεσσιανικά παρακινούμενους έποικους με ρατσιστικό όραμα.
Ο Αρία Κινγκ είναι ένας από αυτούς τους έποικους με όραμα: να φέρει χιλιάδες εβραίους να ζήσουν στα ανατολικά Ιεροσόλυμα και να τα κρατήσει υπό ισραηλινό έλεγχο. Ο Αρία ζει στον μεγάλο εβραϊκό εποικισμό στο Ρας αλ Αμούντ
Άρια Κινγκ: Εκεί είναι το εβραϊκό νεκροταφείο, εκεί που είναι ο γερανός θα δείτε ακόμα 66 οικογένειες θα έρθουν να ζήσουν εδώ πιστεύω τον επόμενο Σεπτέμβριο, με 250 οικογένειες θα γίνουμε πλειοψηφία σε όλη αυτή την περιοχή, αυτός είναι ο στόχος μας, σε δέκα χρόνια. Από την ιστορία άλλων περιοχών αυτό θα γίνει. Ή ακόμα καλύτερα ίσως έχουμε 300.
Ο Αρία είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στην προσπάθεια των εποίκων να αποκτήσουν αραβικές ιδιοκτησίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ψάχνει στα αρχεία, βρίσκει σπίτια που ανήκαν σε Εβραίους πριν το 1948, βρίσκει τους συγγενείς, συχνά στο εξωτερικό και τους βάζει να εγείρουν αξιώσεις.
Δημοσιογράφος: Καταλαβαίνετε πόση ένταση δημιουργείτε με αυτές τις ενέργειες;
Αρία Κίνγκ: Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργείται ένταση για μερικές μέρες αλλά εδώ επίτηδες το κάνω αργά. Ο δικός μου τρόπος να τους πείσω: μην μας κάνετε να καλέσουμε την αστυνομία...
Δημοσιογράφος: Και τους δίνετε χρήματα;
Αρία Κίνγκ: Αν χρειάζονται χρήματα δεν έχω πρόβλημα να τους δώσω κάτι ώστε να είναι ευκολότερο γι αυτούς να φύγουν.
Η δουλειά αυτή του Αρία πληρώνεται από πλούσιους υποστηρικτές στην Αμερική και την Ευρώπη. Όταν οι Άραβες δεν θέλουν να φύγουν ή να πουλήσουν, τότε τους πάει τις εντολές έξωσης. Ο Αρία προτιμά να δουλεύει νύχτα καθώς υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν φασαρίες, αλλά για κάθε ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός στέλνει στρατιώτες μαζί του. Ο Αρία παραδίδει 6 εντολές έξωσης σήμερα. Σύντομα στα σπίτια θα μπουν Εβραίου. Σπίτι το σπίτι ο Άρια έχει σκοπό να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Άρια Κίνγκ: Κάνω ότι μπορώ σε όλα τα επίπεδα για να προστατεύσω την Ιερουσαλήμ από τη διαίρεση, που σημαίνει να ενισχύσω τη δύναμη της εβραϊκής, της ισραηλινής κυβέρνησης στην ανατολική Ιερουσαλήμ, για το μέλλον του εβραϊκού έθνους στην Αγία Γη. Ο στόχος μου είναι να φέρω Εβραίους παντού. Παντού.
Το θέμα δεν είναι μόνο οι έποικοι , υπάρχει εδώ μια στρατηγική και ένα επίσημο ισραηλινό κυβερνητικό σχέδιο.
Ντάνυ Σάιντμαν: Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αναλάβει ένα σχέδιο. Να ενσωματώσει αυτές τις περιοχές στο Ισραήλ, με τρόπο που καμία ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει στο παρελθόν, κυρίως παραχωρώντας τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς ή εθνικούς χώρους σε αυτή την περιοχή, σε ρατσιστικές οργανώσεις εποίκων. Αυτό το θεωρώ κολοσσιαία ανευθυνότητα.
Ανακαλύψαμε ένα επίσημο σχέδιο που δείχνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ενδυναμώνει το status των Ιεροσολύμων ως την πρωτεύουσά του Ισραήλ, δημιουργώντας μια σειρά από πάρκα και τουριστικά μονοπάτια σαν αυτό ανάμεσα στα τείχη της παλιάς πόλη και το όρος των Ελαιών. Αυτές οι περιοχές θα ενώνουν τους εποικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ και θα επεκτείνουν τον Ισραηλινό έλεγχο σε αυτό το κομμάτι της πόλης.
Σιλουάν: Το Σιλουάν είναι φτωχό με πληθυσμιακή συμφόρηση. Πολλά σπίτια εδώ χτίστηκαν χωρίς άδεια. Όταν έφτασα η αστυνομία και οι μπουλντόζες κατεδάφιζαν τρία παλαιστινιακά κτίρια. Οι ισραηλινοί σκοπεύουν να γκρεμίσουν 88 σπίτια για να δημιουργήσουν ένα τουριστικό πάρκο.
Ο Τζάουαν Σιάμ είναι ένας ντόπιος Παλαιστίνιος ακτιβιστής που καταγράφει τι κάνει το Ισραήλ.
Τζάουαν Σιάμ: Κατεδαφίζουν τα σπίτια. Είναι εθνοκάθαρση για το Σιλουάν, για τα ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Οι Ισραηλινοί λένε ότι κατεδάφισαν τον ίδιο αριθμό παράνομων σπιτιών στα δυτικά Ιεροσόλυμα και στα ανατολικά, αλλά συνήθως ένα μπαλκόνι ή ένα τοίχο, όχι ολόκληρα κτίρια όπως εδώ.
Τζάουαν Σιάμ: Το πιο ρατσιστικό κράτος στον κόσμο, είναι οι πιο ρατσιστές στον κόσμο. Βλέπετε τι κάνουν; Υπάρχει εδώ ένα κτίριο των εποίκων. Έχει εντολή κατεδάφισης. Γιατί δεν το κατεδαφίζουν; Δεν κάνουν τίποτα εκεί.
Μια πολυκατοικία όπου ζουν έποικοι. Χτίστηκε χωρίς άδεια και ακόμα είναι όρθια, ενώ οι παλαιστινιακές ιδιοκτησίες γύρω της καταστρέφονται.
Οι Παλαιστίνιοι νιώθουν ότι τους αναγκάζουν να φύγουν από τα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Επιτρέπεται να χτίσουν μόνο στο 13% της γης εδώ, ενώ το 60% είναι χαρακτηρισμένο για εποικισμούς και πάρκα. Η οικογένεια του Τζαουάντ έχει ζήσει εδώ για πολλές γενιές. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει δει περίπου 60 εβραϊκές οικογένειες να μετακομίζουν σε αραβικά σπίτια που αγόρασε μια οργάνωση εποίκων που λέγετε Ελάντ.
Τζαουάντ Σιάμ: Είχαν προϋπολογισμό πέρσι 40 εκ δολάρια μόνο για να αγοράζουν σπίτια.
Ο Τζαουάντ παλεύει χρόνια στα δικαστήρια για ένα κτίριο που ισχυρίζεται ότι η Ελιάντ απέκτησε χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα. Η Ελιάντ λεει ότι το αγόρασαν νόμιμα.
Τζαουάντ Σιάμ: Βγαίνουν έξω τώρα οι ένοπλοι φύλακες. Μερικές φορές πυροβολούν.
Οι Φύλακες παντού, το σύστημα με κάμερες των εποίκων, η αλλαγή των αραβικών ονομάτων δρόμων σε ισραηλινά: Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι είναι όλα μέρος του σχεδίου να τους προκαλέσουν.
Τζάουαντ Σιάμ: Έχουν πολύ καθαρή ατζέντα εκτόπισης. Δεν το λένε, θέλουν να πετάξουν έξω τους Παλαιστίνιους και να φέρουν εβραϊκές οικογένειες, έποικους.
Πολλοί από τους έποικους που ζουν τώρα στο Σιλουάν έρχονται από το εξωτερικό. Ο Γιόνασεν και η Αβόρα Άντλερ είναι από την Αμερική. Έχουν 5 παιδιά και νοικιάζουν αυτό το σπίτι από την Ελιάντ. Οι Άντλερ πιστεύουν ότι έχουν ιστορικό δικαίωμα να ζουν στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Ντέβορα Άντλερ: Μεγαλώνοντας σαν θρησκευόμενοι Εβραίοι, προσευχόμασταν 3 φορές τη μέρα για τα Ιεροσόλυμα.
Οι φύλακες που είναι η σκιά των Άντλερ και των άλλων παιδιών εποίκων καθώς κινούνται στο Σιλουάν, πληρώνονται από το Ισραηλινό κράτος.
Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι σχέσεις με τους Άραβες γείτονές σας εδώ;
Ντέβορα Άντλερ: Είμαστε εδώ σχεδόν 12 χρόνια τώρα και υπάρχει σεβασμός.
Γιόναταν Άντλερ: Δυστυχώς όπως και σε άλλα μέρη στον κόσμο, υπάρχουν ρατσιστές και υπάρχουν αντι -εβραίοι και άνθρωποι που θέλουν να μας βλάψουν λόγω της θρησκείας μας, λόγω του ποιοι είμαστε ή της εθνικότητά μας.
Τα Σάββατα οι Άντλερ επισκέπτονται το Δυτικό Τείχος του ναού.
Γιόναταν Άντλερ: Υπάρχει μια προσευχή για τα Ιεροσόλυμα εδώ και 2000 χρόνια, από την καταστροφή του 2ου ναού.
Αυτό είναι το ιερότερο μέρος του κόσμου για τους Εβραίους και είναι ο λόγος που οι Άντλερ λένε ότι θα αντισταθούν σε κάθε ειρηνευτική συμφωνία που θα απαιτήσει να φύγουν.
Δημοσιογράφος: Θα έβλεπες ποτέ την πιθανότητα να φύγεις από εδώ αν αυτό είναι μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας;
Γιόναταν Άντλερ: Αυτό είναι το σπίτι μου, το σπίτι είναι ένα μέρος που δεν το αφήνεις.
Περίπου 600 Εβραίοι ζουν τώρα στο Σιλουάν, αλλά υπάρχουν πάνω από 30.000 Άραβες, επομένως θα πάρει πολλές δεκαετίες για να αλλάξει αυτή η ισορροπία. Αλλά οι ισραηλινοί ενισχύουν τις απαιτήσεις τους και με άλλους τρόπους, υπόγεια.
Κάτω από το Σιλουάν τα τούνελ επεκτείνονται. Αυτή είναι μια αρχαιολογική περιοχή που τη διαχειρίζεται η οργάνωση εποίκων Ελάντ. Κατηγορούνται ότι υπονομεύουν τους Παλαιστίνιους με το να σκάβουν κάτω από τα σπίτια τους και τονίζοντας ότι Εβραίοι ζούσαν εδώ για χιλιάδες χρόνια.
Ντόραν Σπίλμαν (Ελάντ): Αν κλείσεις τα μάτια σου, ανάμεσα σε αυτές τις πέτρες της βίβλου βλέπεις του ανθρώπους της βίβλου να ξεπηδούν από τις σελίδες.
Ο Ντόραν Σπίλμαν από το Ελάντ με πήγε γύρο στην πόλη του Δαβίδ, όπως λέγεται τώρα αυτό το κομμάτι του Σιλουάν. Αυτό το μέρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Ισραήλ. Φέρνουν εδώ ισραηλινούς στρατιώτες για να μάθουν εβραϊκή ιστορία και «για τι πράγμα πολεμάνε»
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική για την παραχώρηση ενός ευαίσθητου αρχαιολογικού χώρου σε μια οργάνωση εποίκων με τη δική της ατζέντα και επιλεκτική οπτική για την ιστορία.
Δημοσιογράφος: Αλλά καταλαβαίνετε τους Παλαιστίνιους όταν λένε ότι σβήνετε την ιστορία τους και ότι βάζετε την εβραϊκή ιστορία πριν από τη δική τους; Νιώθουν ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.
Ντόραν Σπίλμαν (Ελάντ): Οι Παλαιστίνιοι είναι ένα έθνος που δημιουργήθηκε πριν από 60 χρόνια.
Δημοσιογράφος:...Αραβική ιστορία εννοώ...
Ντόραν Σπίλμαν: Αραβική ιστορία; Δεν υπάρχει αραβική ιστορία εδώ. Οτιδήποτε έχει βρεθεί έχει δημοσιοποιηθεί.
Η Ελάντ διαθέτει στην πόλη του Δαβίδ μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο, από δωρεές που προέρχονται από όλον τον κόσμο. Είναι και αυτό μέρος της προσπάθειας του Ισραήλ να εγείρει αξιώσεις σε όλη την Ιερουσαλήμ
Ντόραν Σπίλμαν: Το Ισραήλ είναι μια κυρίαρχη χώρα και εγώ είμαι μέρος αυτής της χώρας. Αν οι ενέργειές μου, αν οι ενέργειες αυτής της οργάνωσης θα μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα σε περισσότερους Εβραίους να ζήσουν εδώ, περισσότερους αρχαιολόγους να έρθουν εδώ και να γιορτάσουν την εβραϊκή ιστορία σε αυτή την περιοχή, δεν πιστεύω ότι αυτό πρέπει να γίνει σε βάρος κανενός και θα είμαι πολύ περήφανος να το κάνω.
Η αγορά σπιτιών, η αρχαιολογία, ένα τουριστικό πάρκο, όλα στραγγαλίζουν τους Παλαιστίνιους που δεν έχουν προς τα που να επεκταθούν. Αυτό είναι ένα σπίτι που ανήκε σε συγγενείς του Τζαουάντ. Κατεδαφίστηκε από τους Ισραηλινούς γιατί χτίστηκε χωρίς οικοδομική άδεια.
Τζάουαντ Σιάμ: Μπορείς να κάνεις αίτηση για άδεια αλλά ξέρεις ότι ποτέ δεν θα την πάρεις. Πρέπει να περάσεις από 11 επιτροπές στη Δημαρχεία, αν μια από αυτές πει όχι τότε όχι.
Πέρυσι μόνο 130 άδειες δόθηκαν σε Παλαιστίνιους σε όλη την ανατολική Ιερουσαλήμ, περίπου δέκα φορές περισσότερες δόθηκαν σε Ισραηλινούς στα Δυτικά Ιεροσόλυμα
Γραφείο δημάρχου Ιερουσαλήμ:
Δημοσιογράφος: Πραγματικά δεν μπορούν (οι Παλαιστίνιοι) να επεκταθούν δεν τους δίνονται άδειες να χτίσουν αναγκάζονται να χτίσουν παράνομα.
Νιλ Μπάρακατ: Για να είμαστε ειλικρινείς έχετε δίκιο. Υπάρχουν κενά στο σύστημα σχεδιασμού στα Ιεροσόλυμα, στα ανατολικά και στα δυτικά. Στα ανατολικά δυστυχώς η έλλειψη σχεδιασμού αναγκάζει μερικές φορές τους ανθρώπους να χτίζουν παράνομα. Δεν θέλω να αναγκάσω ανθρώπους να φύγουν. Αλλά όταν έρχονται και χτίζουν σπίτια σε ένα από τα πιο στρατηγικά κομμάτια του κόσμου, η Δημαρχία κάνει ενέργειες και αντιμετωπίζει την κατάσταση, και αυτό που κάνω είναι να ενδυναμώνω την πόλη για το παγκόσμιο συμφέρον.
Η ένταση στο Σιλουάν μεγαλώνει και οι δύο πλευρές υποφέρουν. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι αυτό που συνέβη σε αυτόν τον άντρα, τον Άχμαντ Καρέεν, είναι μια προειδοποίηση του πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κάμερα στο δρόμο κατέγραψε μια αψιμαχία μεταξύ μερικών Αράβων και δυο Ισραηλινών. Ο ένας από αυτούς οπλοφορούσε. Πήγαν στην άκρη του δρόμου έξω από το πεδίο της κάμερας. Ο Άχμαντ λεει ότι άκουσε τα παιδιά του να ουρλιάζουν και έτρεξε έξω. Ένας περαστικός πήρε αυτή τη φωτογραφία. Ο Άχμαντ με το ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι και χωρίς όπλο να κοιτά τους Ισραηλινούς.
Άχμεντ Καρέεν: Τους ρώτησα γιατί το κάνετε αυτό στα παιδιά; Ξαφνικά με πυροβόλησε. Ήμουν μόλις μισό μέτρο μακριά. Με πέτυχε στον δεξί μηρό. Έπεσα στο έδαφος και με πάτησε και άρχισε να πυροβολεί αγριεμένα. Πυροβόλησε ένα παιδί
Ο Ισραηλινός πυροβόλησε τον Άχμαντ για δεύτερη φορά ενώ κείτονταν στο έδαφος. Το κόκαλο του μηρού θρυμματίστηκε και αιμορραγούσε σχεδόν θανάσιμα. Ο Άχμαντ ακόμα δεν μπορεί να δουλέψει. Ο Ισραηλινός αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς ποινή γιατί ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε επίθεση και ήταν σε αυτοάμυνα.
Οι γιοί του Άχμαντ έρχονται στο σπίτι από μια υποστηρικτική συνάντηση. Έχουν ψυχικά τραύματα καθώς είδαν να πυροβολούν τον πατέρα τους μπροστά στα μάτια τους.
Άλι Καρέεν: Τον είδα να πατάει τον πατέρα μου μπροστά μου και τον πυροβόλησε πάλι. Θέλουν να φύγουμε από εδώ αλλά εγώ θα μείνω.
Το Σιλουάν βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την παλιά πόλη από όπου άρχισα την περιήγησή μου. Είναι από εδώ που η καχυποψία και η πικρία μεταξύ των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών μπορεί να επικεντρωθεί. στο πιο συμπυκνωμένο τετραγωνικό χιλιόμετρο στον κόσμο. Έποικοι έχουν πάρει σπίτια στον μουσουλμανικό τομέα της παλιάς πόλης. Περισσότερα από 40 κτίρια μέχρι τώρα. Η ισραηλινή αρχαιολογία δημιουργεί αραβική καχυποψία για εβραϊκή κατάληψη των μουσουλμανικών ιερών τόπων.
Αστυνόμος: Το πιο ευαίσθητο σημείο για εμάς είναι το πίσω μέρος του δυτικού τείχους.
Ο αστυνόμος έχει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές για αστυνομικό στον κόσμο, να διασφαλίζει ότι Εβραίοι και Μουσουλμάνοι προσεύχονται ειρηνικά εδώ. Τον προηγούμενο Οκτώβριο οι Παλαιστίνιοι εξεγέρθηκαν μετά από φήμες ότι Εβραίοι έρχονται να προσευχηθούν στην πλατεία που περιβάλει τα ιερά τεμένη.
Ο αστυνόμος λεει ότι μερικοί Παλαιστίνιοι εκμεταλλεύτηκαν τις πρόσφατες εντάσεις που προκλήθηκαν από τις εξώσεις και τις κατεδαφίσεις στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Δημοσιογράφος: Πριν από λίγες μέρες είδαμε βία εδώ σε αυτήν την περιοχή. Ποιός ήταν πίσω από αυτό;
Αστυνόμος: Εξτρεμιστές από το μουσουλμανικό κίνημα που έπεισαν τον κόσμο ότι υπάρχουν κάποιες εβραϊκές ομάδες που θέλουν να έρθουν και να προσευχηθούν μέσα στο τέμενος, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εδώ και φυσικά είναι μόνο φτηνή προπαγάνδα.
Αυτοί που ξέρουν τα Ιεροσόλυμα ξέρουν ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη. Η πόλη μπορεί να πάρει φωτιά αν οι Ισραηλινοί επιμείνουν σε αυτά που κάνουν.
Ντάνυ Σάιντμαν: Αυτή είναι η εστία του ηφαιστείου της σύγκρουσης. Και αν η σύγκρουση δεν λυθεί εδώ, ότι αρχίζει στα Ιεροσόλυμα δεν μένει στα Ιεροσόλυμα. Μια εξέγερση στα Ιεροσόλυμα για θρησκευτικούς τόπους ή για εθνικούς τόπους θα στείλει κύματα σε όλη την περιοχή και μπορεί να αποσταθεροποιήσει καθεστώτα από το Πακιστάν ως το Μαρόκο και σε όλα τα ενδιάμεσα.
Η βόλτα μου έδειξε πως το Ισραήλ ενισχύει τον έλεγχό του στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στην παλιά πόλη και στην ιερή λεκάνη. Αλλά υπάρχει ένας άλλος δακτύλιος από μεγαλύτερους ισραηλινούς εποικισμούς στην ευρύτερη περιοχή του δήμου και έξω από αυτόν. Και μετά είναι το Τείχος. Η προτεινόμενη διαδρομή του ισραηλινού τείχους διαχωρισμού, δείχνει ότι στόχος είναι να φέρουν όλους αυτούς τους εποικισμούς στο Ισραήλ. Αυτό θα αφήσει τους Παλαιστίνιους στην ανατολική Ιερουσαλήμ αποκλεισμένους στην λάθος πλευρά του Τείχους. Το Τείχος ουσιαστικά αποκόβει περισσότερους από 250.000 Παλαιστίνιους στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Και οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ, και στις δύο πλευρές του Τείχους, πιστεύουν ότι αυτό το διαχωριστικό Τείχος θα γίνει το σύνορο μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Αυτό σημαίνει ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει η πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.
Νιλ Μπάρακατ: Δεν υπάρχει καμία πόλη στον κόσμο που να έχει χωριστεί και αυτό να λειτουργεί. Τα Ιεροσόλυμα πρέπει να παραμείνουν μια ενωμένη πόλη, Γερουσαλάιμ, στα εβραϊκά προέρχεται από τη ρίζα σαλέμ που σημαίνει hole και το hole πηγαίνει με το holy (ιερό). Και η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει ως η πιο σημαντική πόλη στον κόσμο ανοιχτή για τους ανθρώπους, ειλικρινής και δίκαιη με τους κατοίκους της. Όχι χωρισμένη, όχι επικεντρωμένη στις διαφορές της. Κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργήσει ποτέ.
Οι Ισραηλινοί υποσχέθηκαν ένα προσωρινό σταμάτημα στο κτίσιμο εποικισμών στη Δυτική Όχθη για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά οι Παλαιστίνιοι λένε ότι ενδιαφέρονται μόνο αν και η Ιερουσαλήμ είναι μέρος της συμφωνίας . Εν τω μεταξύ το πρόσωπο της πόλης αλλάζει και αυτό κάνει τις προοπτικές της ειρήνης ακόμα πιο μακρινές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου