Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Διαδήλωση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ανταπόκριση του Ισραηλινού ακτιβιστή Ofer Neiman
Σήμερα, Παρασκευή 22/1, περίπου 1000 άτομα (κυρίως ισραηλινοί ακτιβιστές) συγκεντρώθηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη γειτονιά Sheikh Jarah, για να διαδηλώσουν ενάντια στη συνεχιζόμενη κατάληψη παλαιστινιακών σπιτιών από ισραηλινούς έποικους και ενάντια στις προσπάθειες της αστυνομίας να φιμώσουν τις διαμαρτυρίες με συλλήψεις μη βίαιων ακτιβιστών, κάτι που συμβαίνει για αρκετές εβδομάδες τώρα.

Οι έποικοι σκοπεύουν να καταλάβουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη περιοχή γύρω από το Όρος του Ναού (Al-Aqsa). Βοηθούνται από το κράτος του Ισραήλ μέσω των δικαστηρίων και των αστυνομικών τακτικών. Σε ένα κομμάτι του Σιλουάν που λέγεται Karem Ja'ouni πρόσφατα έποικοι μπήκαν σε 4 παλαιστινιακά σπίτια. Σκοπεύουν να καταλάβουν άλλα 25 (περίπου) και να πετάξουν έξω τους Παλαιστίνιους, που δεν έχουν που να πάνε. Οι έποικοι και οι υποστηρικτές τους αντιμετωπίζουν βίαια τους Παλαιστίνιους γείτονές τους και η αστυνομία συστηματικά δεν τους προστατεύει. Για παράδειγμα, οι έποικοι εισβάλουν σε σπίτια, πετούν πέτρες και χτυπούν ανθρώπους.

Το νομικό επιχείρημα των εποίκων είναι ότι η γη ανήκε στους εβραίους πριν τον πόλεμο του 1948. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι τα έγγραφά που παρουσιάζουν είναι πλαστά. Ωστόσο ακόμα και αν είναι αληθινά υπάρχει ξεκάθαρη διάκριση στο γεγονός ότι το δικαίωμα επιστροφής παρέχεται μόνο στους Ισραηλινούς όχι στους Παλαιστίνιους. Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στα επίμαχα σπίτια ζούσαν στα δυτικά Ιεροσόλυμα πριν το 1948, αλλά δεν τους επιτρέπετε να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Σήμερα, στη μεγαλύτερη ως τώρα διαδήλωση στο Sheikh Jarah, παραβρέθηκαν και ορισμένα μέλη του ισραηλινού κοινοβουλίου. Μετά από μια ώρα αποφασίσαμε να πλησιάσουμε στο οδόφραγμα που οδηγεί στο Karem Ja'ouni. Οι έποικοι και οι υποστηρικτές τους επιτρέπεται να μπαίνουν στην περιοχή, για να προσευχηθούν (ή να κάνουν βιαιότητες) αλλά εμείς δεν επιτρέπεται να μπούμε και να προστατεύσουμε τους Παλαιστίνιους. Η αστυνομία, νωρίτερα, είχε απειλήσει τους Παλαιστίνιους να μην μας αφήσουν να μπούμε στην περιοχή γύρω από το οδόφραγμα, μέσω των σπιτιών τους και έπρεπε σεβαστούμε αυτή την προειδοποίηση γιατί όταν ένας Παλαιστίνιος συλλαμβάνεται, κρατείται για πολύ μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι ένας ισραηλινός ακτιβιστής.

Μετά από μερικά λεπτά η αστυνομία έγινε βίαιη και άρχισε να κάνει συλλήψεις. Μας κατηγόρησαν για «επίθεση εναντίον Εβραίων εποίκων». Στην πραγματικότητα, οι έποικοι διέσχισαν το πλήθος των διαδηλωτών, χωρίς να συμβεί κανένα βίαιο επεισόδιο (τους φωνάζαμε μόνο συνθήματα κατάμουτρα, που είναι αυτό βασικά που αξίζουν). Τότε λάβαμε ένα τηλεφώνημα μέσα από το Karem Ja'ouni που μας πληροφόρησε πως οι έποικοι και οι υποστηρικτές τους πέταγαν πέτρες στους Παλαιστίνιους και υπήρχαν τραυματίες. Ήταν απογοητευτικό να βλέπεις το ασθενοφόρο να έρχεται για να μεταφέρει τους τραυματισμένους στο νοσοκομείο και να συνειδητοποιείς πως δεν μπορείς να περάσεις για να σταματήσεις τη βία. Επιπλέον, εκείνη της ώρα η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει ...Παλαιστίνιους κάτοικους.

Αφού οι περισσότεροι διαδηλωτές έφυγαν, περίπου 50 από εμάς έμειναν και τότε η αστυνομία έκανε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει: άρχισαν να μας σπρώχνουν και να μας χτυπούν προκειμένου να μας διώξουν εντελώς από τη γειτονιά Sheikh-Jarah που είναι μια αρκετά μεγάλη περιοχή. Μας ανάγκασαν ασκώντας μας βία να κάνουμε πορεία εκατοντάδων μέτρων. Οι πιο κυνικοί από εμάς τους ρώτησαν αν πρόκειται να μας βάλουν και σε τρένα και να μας στείλουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι βίαιοι υποστηρικτές των εποίκων, επιστέφοντας από το Sheikh Jarah, φωνάζοντας «Το Sheikh Jarah ανήκει στους Εβραίους» και «Ο Καχάνε ζει» (Ο «ραβίνος» Καχάνε ήταν ένας φασίστας θρησκευτικός ηγέτης, που δολοφονήθηκε το 1990). Η αστυνομία δεν τους πείραξε...

Σημείωση για τους φίλους μας στο εξωτερικό: Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας για να τελειώνουμε με την κατοχή, που δηλητηριάζει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Χρειαζόμαστε να συνεργαστούμε με οργανώσεις προσηλωμένες στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, που γνωρίζουν τα δεδομένα της διαμάχης και αντιμετωπίζουν με κριτικό τρόπο την προπαγάνδα που προέρχεται και από τις δύο πλευρές. Η συνεργασία με τέτοιους ανθρώπους θα βοηθήσει, τους ισραηλινούς ακτιβιστές, και θα προωθήσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της κατοχής, για τους Παλαιστίνιους (και για την Ισραηλινή κοινωνία).

Καλούμε διεθνείς ακτιβιστές να έρθουν στο Ισραήλ/Παλαιστίνη και να προωθήσουν την καμπάνια του μποϋκοτάζ http://www.boycottisrael.info/. Επισημαίνουμε ότι: το μποϋκοτάζ δεν είναι προσωπικό, αυτόματο μποϋκοτάζ όλων των Ισραηλινών. Είναι ένα «θεσμικό» μποϋκοτάζ ισραηλινών εταιρειών και επίσημων ισραηλινών προγραμμάτων (ακαδημαϊκών και πολιτιστικών) μέχρι οι ισραηλινοί να σεβαστούν τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση (και από μια άλλη διαδήλωση που έγινε σήμερα στη Δυτική Όχθη): http://www.kibush.co.il/downloads/photos220110.doc

Αναφορές στα ισραηλινά MME (όχι πάντα με συμπάθεια για τους σκοπούς μας): http://www.haaretz.com/hasen/spages/1144501.html και http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3838186,00.html

Ευχαριστούμε
Ofer Neiman