Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Θα απαιτείται από τους Άραβες βουλευτές να ορκίζονται πίστη σε ένα εβραϊκό κράτος;

Πηγή: www.haaretz.com/hasen/spages/1139374.html 3 Γενάρη 2010

Η νομοθετική επιτροπή της Κνεσέτ συζητείται να ψηφίσει νομοσχέδιο που απαιτεί από τους βουλευτές να παίρνουν «όρκο πίστης» στο Εβραϊκό κράτος, πριν αναλάβουν το καθήκοντά τους.

Το νομοσχέδιο που πρότεινε το κόμμα του Υπουργού Εξωτερικών Avigdor Lieberman, Yisrael Beitenu, προτείνει να αλλάξει η διατύπωση του όρκου που ως τώρα παίρνουν οι βουλευτές και αντί να ορκίζονται πίστη στο «κράτος και τους νόμους του Ισραήλ» να ορκίζονται στο κράτος του Ισραήλ ως «Εβραϊκό δημοκρατικό κράτος».

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από τον David Rotem που είναι αυτή την περίοδο πρόεδρος της Επιτροπής της Κνεσέτ για το Σύνταγμα, ο οποίος κατά την εισήγησή του ανέφερε ως κίνητρο για το νομοσχέδιο τη συμμετοχή Άραβα βουλευτή σε φιλο-Παλαιστινιακή διαμαρτυρία στα σύνορα με τη Γάζα.

«Οποιοσδήπότε είδε ή άκουσε πρόσφατα τις παρατηρήσεις του βουλευτή Taleb A-Sana και του Jamal Zehalka», ανέφερε «οι οποίοι δυσφήμησαν τον υπουργό άμυνας και επέτρεψαν στον μεγαλύτερο εχθρό του κράτους του Ισραήλ να μιλήσει δημοσίως μέσω κινητού τηλεφώνου που αποτελεί ιδιοκτησία της Κνεσέτ και του κράτους, καταλαβαίνει πως υπάρχει ανάγκη να είναι οι βουλευτές πιστοί στο κράτος», είπε ο Roten αναφερόμενος σε συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της οποίας Ισραηλινοί Άραβες συγκεντρώθηκαν στην Ισραηλινή πλευρά των συνόρων με τη Γάζα και άκουσαν ομιλία του ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh μέσω του κινητού τηλεφώνου του A-Sanna. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ο Zehalka είπε πως ο Υπουργός Άμυνας Ehud Barak «απολαμβάνει κλασική μουσική και σκοτώνει παιδιά στη Γάζα».

«Το νομοσχέδιο, στην ημερήσια διάταξη της Κνεσέτ» συνέχισε ο Rotem «επιδιώκει να εξασφαλίσει πως οι βουλευτές είναι πιστοί στο Ισραήλ ως Εβραϊκό κράτος. Όποιος δεν θέλει κάτι τέτοιο μπορεί ευγενικά να απέχει από το αξίωμα του βουλευτή»