Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

Ο αγώνας των κατοίκων του Bil'in

Το Bil’in είναι ένα Παλαιστινιακό χωριό που αγωνίζεται για να υπάρξει. Παλεύει για να περιφρουρήσει τη γη, τα ελαιόδεντρα, τους πόρους του, την ελευθερία του.

Με την προσάρτηση σχεδόν του 60% της γης του Bil’in για την κατασκευή του Τείχους και την επέκταση Ισραηλινών εποικισμών, το κράτος του Ισραήλ στραγγαλίζει το χωριό. Κάθε μέρα καταστρέφει λίγο παραπάνω, δημιουργώντας μια ανοιχτή φυλακή για τους κατοίκους του Bil’in.

Οι πρώτοι Ισραηλινοί εποικισμοί εγκαταστάθηκαν σε εδάφη του χωριού τη δεκαετία του ’80. Το 1991 περίπου 800 στρέμματα αγροτικής γης κατασχέθηκαν για την κατασκευή του εποικισμού Kiryat Sefer που μετά από τη συνεχή επέκταση των εποικισμών αποτελεί πια τμήμα του συγκροτήματος εποικισμών Modi’in Illit. Το 2001 ξεκίνησαν οι εργασίες της επέκτασης του εποικισμού Mattityahu και δημιουργήθηκε ο East-Mattityahu. Το 2004 κατασχέθηκαν και άλλα εδάφη του χωριού και ξεκίνησε η κατασκευή του Τείχους.

Η Λαϊκή Επιτροπή Αντίστασης ενάντια στο Τείχος και τους εποικισμούς του Bil’in, δημιουργήθηκε το Γενάρη του 2005. Οι διαδηλώσεις τους πρώτους μήνες ήταν καθημερινές, ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε για λόγους συντήρησης δυνάμεων, διαδήλωση να γίνεται κάθε Παρασκευή.

Μετά από νομικές προσφυγές των κατοίκων του χωριού το Σεπτέμβρη του 2007, το Ισραηλινό Ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη πως το πέρασμα του Τείχους μέσα από τα εδάφη του χωριού είναι παράνομο και διέταξε την αλλαγή της πορείας του. Όμως δύο χρόνια μετά το Τείχος είναι ακόμα εκεί. Οι απόφαση έμεινε στα χαρτιά.

Με την υποστήριξη Ισραηλινών και διεθνών ακτιβιστών, οι κάτοικοι του Bil’in εξακολουθούν να διαδηλώνουν ειρηνικά κάθε Παρασκευή μπροστά από το «εργοτάξιο της ντροπής». Και κάθε Παρασκευή ο Ισραηλινός στρατός απαντά με φυσική και ψυχολογική βία, ενώ συνεχίζονται και οι καθημερινές νυχτερινές επιδρομές Ισραηλινών στρατιωτών στο χωριό και οι συλλήψεις. Τον τελευταίο καιρό ο στρατός έχει σκληρύνει την επίθεση και προχωρά συστηματικά στη σύλληψη μελών της Λαϊκής Επιτροπής του χωριού και οργανωτών του αγώνα, όπως ο Abdallah Abu Rahmah, προκειμένου να αποθαρρύνει τους κατοίκους και να καταστείλει την αντίστασή τους ενάντια στην κατοχή. Σχεδόν πλέον κάθε βράδυ, ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλλουν στο χωριό, σπάνε πόρτες, μπαίνουν σε σπίτια, τρομοκρατούν τους κατοίκους και κάνουν συλλήψεις, ενώ στις διαδηλώσεις της Παρασκευής χτυπά με επικίνδυνα δακρυγόνα μακράς εμβέλειας, πλαστικές σφαίρες, ακόμα και πραγματικά πυρά. Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, και περισσότεροι από 200 έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα. Στις 17 Απρίλη του 2009 ο Bassem Abu Rahme, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο λαιμό από έναν νέο τύπο επικίνδυνου δακρυγόνου.